HolotropikumA bolhák nem csak az állatokat támadják, a te életed is megkeseríthetik

A bolhák nem csak az állatokat támadják, a te életed is megkeseríthetik

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Tévhit, hogy a bolhák csak a kedvenceinket támadhatják, mi is ki vagyunk téve csípéseiknek!

Fotó: Flickr.com

A már javában tomboló nyár miatt mindenki csak arra összpontosít, hogy nappal megóvjuk magunkat a káros sugárzásoktól, míg este a szúnyogcsípés ellen harcolunk. Ám vagy egy bizonyos rovarfajta, amely évszaktól és napszaktól függetlenül is veszélyt jelenthet ránk nézve, és ezek a bolhák.

Ha azt mondjuk bolha, mindenkinek egyből a házi kedvencek és a bundás kis jószágok jutnak az eszükbe, pedig sehol sincs kőbe vésve, hogy csakis a négylábúakat támadhatja.

A bolhák rendjébe tartozó emberbolhák, amelyek általában 1,5-3 mm méretűek, képesek (átmenetileg) észrevétlenül a bőr alá hatolni. Ami még rosszabb, hogy iszonyatosan gyorsan képesek szaporodni, így ha nem vesszük időben észre, már egy egész kolóniával kell megbirkóznunk.

Ezek a bolhák is laposak, csakúgy, mint az állatokat támadó társaik, viszont mivel nincs szárnyuk rendkívül nehéz eltávolítani a testszőrzet közül. Hátsó lábaikon tüskék találhatóak, melyekkel jobban tudnak rátapadni a kiszemelt áldozat bőrére.

De miből lehet megállapítani, hogy a csípést egy bolha okozta és nem bármilyen más rovarfajta?

Elsősorban kezdjük azzal, hogy az emberbolha a test bármely területén csíphet, viszont nagyobb a valószínűsége, hogy a láb és boka tájékát veszi célba, mivel ezek közelebb vannak a földhöz. Az emberbolha okozta csípések apró piros foltok, melyeket pirosas udvar vesz körül. Leginkább a csalánkiütéshez hasonlítható, és általában irritáló viszketéssel és duzzanattal jár.

Mit tegyünk bolhacsípés esetén?

1. Fertőtlenítsük a testen lévő bolhacsípést langyos szappanos vízzel, majd tusoljunk le jó alaposan, hogy az esetlegesen fennmaradó bolháktól is megszabaduljunk.

2. A viszketés kezelésére vegyünk közepes hőmérsékletű zabpelyhes fürdőt.

3. A duzzanatot ruhába tekert jégkockákkal kezelhetjük.

4. Érdemes az összes használt ruhát jó alaposan kimosni és a fésűt, meg egyéb használati eszközöket is megtisztítani.

5. A megelőzés érdekében használjunk illóolajokat: zöld tealevél illóolajat vagy teafa olajat, de a foghagymának meg a citromfűnek is bolhariasztó hatása van.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek