KuriózumA 7 leggyakoribb gyereknevelési hiba, amit mi felnőttek naponta elkövetünk

A 7 leggyakoribb gyereknevelési hiba, amit mi felnőttek naponta elkövetünk

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Akarva akaratlanul, ha szülők vagyunk példát mutatunk a gyerekünknek azzal, ahogyan viselkednünk, ahogyan a szomszédról beszélünk, és ezt fogja a gyerek is beépíteni a személyiségébe, hiszen utánoz bennünket. A szakemberek úgy tartják, hogy nem kell arra törekedni, görcsösen ragaszkodni, hogy tökéletes szülők legyünk, hiszen mindenkinek vannak gyenge pontjai, és jó, ha ezt a gyerekkel őszintén meg tudjuk beszélni, hogy érezze: a szülei sem Istenek, nekik is vannak hibáik.

A 7 leggyakoribb gyereknevelési hiba, amit mi felnőttek naponta elkövetünk

Most 7 olyan gyakori hibát említünk, amelyeket a szülők anélkül követnek el, hogy tudatosodna bennük, hogy ezzel a gyereküknek is rossz példát mutatnak.

1. Ha elégedetlenek vagyunk a testünkkel

Ha folyamatosan a tükörképünket szidjuk, hogy „Úristen, már megint hogy nézek ki!”, és ezt a mellettünk lévő gyerekünk is hallja. Ezért ne csodálkozunk, ha később a kislányunk, vagy kisfiúnk nem mer belenézni a tükörbe, mert van némi súlyfölösleg a hasán, vagy netán olyan csontos és sovány, mint az erre a külsőre állandóan panaszkodó édesanyja.

2. Ha mi is folyamatosan az elektronikus kütyükkel babrálunk

Nincs annál elkeserítőbb, mint egy üvöltő édesanya, aki azért vív ádáz csatákat a gyerekeivel, hogy azok ne lógjanak állandóan az interneten, ne babrálják mindig a telefonjaikat, miközben ő az okostelefonját mindenhová magával viszi, és közben három képet lájkol, míg leszidja a csemetéit.

3. Ha jó leszel, majd kapsz édességet!

„Ha jól viselkedsz a nagyinál, amikor hazaérünk, megehetsz majd egy tál sütit” – biztos sok családban elhangzik ez a mondat. Ez gyors és hatékony módszer, hogy kontrollálni lehessen a lurkót, de félő, hogy idővel súlyos étkezési zavarai lesznek a gyereknek, aki bármire képes lesz azért, hogy otthon megkapja az egyre nagyobb mennyiségű nassolnivalót.

4. A becsületességre való nevelés

Tegyük fel, hogy elmentünk ebédelni egy étterembe. Elfogyasztottuk a menüt, és azt mondjuk a gyereknek, hogy: „Nos, mivel a pincér bácsi még nem hozta a számlát, ez azt jelenti, hogy ma ingyen ettünk. Mehetünk is, gyorsan pakoljunk, és indulás!”. A gyerekek nem ostobák, hamar megérzik, hogy valami helytelen dolgot követett el a szülő, és jobb esetben tanulnak az esetből. Azonban ha még kicsik, azt fogják hinni, hogy fizetés nélkül is ki lehet osonni egy étteremből. Ne lepődjünk meg, ha később az iskolaigazgató azért fog telefonálni, mert a csemeténk meglopta az osztálytársát.

5. Ha nem tartjuk be a szavunkat

A gyerekek remek megfigyelők, olyan dolgokról is tudnak, amikről nem is gondolnánk. Ha valakinek megígérjük, hogy vissza fogjuk később hívni, de nem tesszük, ez megmarad a gyerekben is, hogy: „Nicsak, ezt így is lehet? Akkor én sem kell átmenjek a barátnőmhöz ma délután, bár megígértem. Majd azt mondom, hogy kiment a fejemből. Mert apunak is sokszor kimegy”.

6. A szeretkezés, mint zsarolóeszköz

Amennyiben a gyerek fülébe jut, ha az édesanyja azzal „bünteti” édesapját, hogy nem fekszik le vele, még ha kicsi is és nem érti konkrétan miről van szó, ez a mondat beépülhet a tudatalattijába, és később felhasználhatja a saját párkapcsolatában.

7. A másoknak való megfelelés, a más érdeke fontosabb a sajátoménál

Mikor azzal áltatjuk magunkat, hogy mások érdekei, céljai fontosabbak, mint a sajátunk, akkor tudattalanul ezt a felfogást a gyerekünkbe is átültetjük. Ahhoz, hogy magabiztos, önbizalommal teli, kitartó gyereket neveljünk, nekünk is ki kell állni az érdekeinkért, érvényesítenünk kell az akaratunkat, és ha ezt a gyerekünk látja, több mint valószínű, hogy ő is célratörőbb és sikeres lesz az életben.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek