Kuriózum900 éves viking kódot fejtettek meg

900 éves viking kódot fejtettek meg

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Jonas Nordby az osloi Egyetem PhD hallgatójának sikerült megfejteni egy 12-13. századi fafaragványon található feliratot, amely a svédországi Sigtunában készült, rúnaírással, a titokzatos jötunvillur kóddal. A felirat jelentése: csókolj meg – írja a mult-kor.hu.

Jotunvillur code

A jötunvillur kódot eddig csak kilenc feliraton találtak Skandináviában, de eddig soha nem sikerült megfejteni jelentésüket.

„Az a probléma ezzel a kódrendszerrel, hogy szinte lehetetlen olvasni, mert számos megfejtés elképzelhető” – nyilatkozta Nordby.

A módszer a következő volt: minden rúnának van egy neve, például az „u”-nak urr, az „m”-nek pedig a maðr. A két név tanulmányozása után Nordby rájött, hogy a jötunvillur kód úgy működik, ha a rúna nevének utolsó hangját felcserélik a rúnajellel; persze nagyon sok rúna ugyanazzal a hanggal végződik, ezért újra és újra végig kell próbálni, hogy értelme legyen a szövegnek.

A jötunvillurt nehéz olvasni és tele van nevekkel, Nordby ezért úgy gondolja, hogy a kódot nem üzenetváltásra, hanem a rúnaábécé elsajátítására használhatták. A Skandináviában előkerült leletek jellemzően használati tárgyak voltak, amelyek csak elenyésző arányban tartalmaznak kódokat, jötunvillurt pedig még kevesebb.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a titkosírással írt rúnák nem a titkolózásra, vagy érzékeny témájú kommunikációra szolgáltak, hanem hogy megismertessék velük a rúnákat, illetve a rúnák neveit – magyarázta Nordby.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek