Kuriózum9 szokatlan, de hatásos felhasználási módja a sónak

9 szokatlan, de hatásos felhasználási módja a sónak

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A sót már évezredek óta használja az emberiség, legfőképpen az ételek ízesítésére, illetve tartósítására. De van pár olyan terület, ahol egyes problémás eseteket is lehet orvosolni a sóval.

so

1. Segít megállapítani, hogy mennyire frissek a tojások

Egy kisebb edénybe tegyünk bele 2 kiskanál sót, majd kevergessük el, hogy oldódjon fel. Ezután tegyük bele a tojást: amennyiben lemerül az edény aljára, akkor friss, ha viszont úszni fog a víz tetején, akkor inkább dobjuk ki. Ez azért van, mert az idő múlásával a tojásban keletkező levegő térfogata megnő.

2. Tojásfőzésnél

Szintén két kiskanál sót tegyünk a vízbe, mikor forrni kezd, mehetnek bele a tojások is. A só hatására a tojás héja keményebb lesz, ezért nem fog elrepedni főzés közben.

3. Megakadályozza a barnulást

Biztosan mindenki járt már úgy, hogy meghámozott 2–3 almát, vagy körtét, amelyek pár perc alatt megbarnultak. Na ez nem fog előfordulni, ha enyhén sós vízbe tesszük a hámozott gyümölcsöket.

4. Eltávolítja a hagyma és fokhagyma szagát

Mikor hagymával dogozunk, akkor az ujjaink is átveszik ezt a jellegzetes illatot. Ha nem szeretnénk hagymaszagú kézzel jönni-menni, akkor mossunk szappannal kezet, majd ezután egy nagyobb csipet sóval jól dörzsöljük össze tenyerünket.

5. Finomabb lesz a sajt

A nyers sajtot, mielőtt betennénk a hűtőbe, ajánlott egy-két óráig jó sós vízbe áztatni, így a végén sokkal finomabb lesz.

6. Fehéríti a fogakat

Egy csipet sót, és két csipet szódabikarbónát tegyünk a fogkefénkre, majd jó alaposan sikáljuk végig fogainkat. Egy idő után fehérebbek lesznek, az íny pedig egészségesebb.

7. Frissebb lehelet

Egy kis pohárba fele-fele arányba oldjunk fel sót, illetve szódabikarbónát, majd ezután öblögessünk. Szagmentes lehelet lesz a végeredmény.

8. Felfrissít a bőrt

Fürdés után, miután még nedves a bőrünk, ajánlott kissé durvább szemcséjű sóval bedörzsölni az egész testet, így eltávolítjuk az elhalt hámsejteket, és a bőr vérkeringése is beindul.

9. Enyhíti a torokfájást

Egy csésze langyos vízbe oldjunk fel egy kanál sót, majd gargalizáljunk, így elviselhetőbbé tehetjük a torokfájást.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek