Holotropikum9 szokás, amivel több rosszat teszel, mint jót

9 szokás, amivel több rosszat teszel, mint jót

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ahhoz, hogy egészséges életet élj, nem kell egyebet tenned, mint helyesen táplálkozz, sokat mozogj, és elegendő ideig pihenj, aludj. Egyszerűnek tűnik, ugye? Ebben az egyszerűségben azonban meglapulnak olyan részletek, amelyek mégis túlbonyolítják a dolgot.

kezfertotlenites-maszkban

Valamennyi, az egészséges élet érdekében meghozott döntés hosszú távon károssá fajulhat, főként akkor, ha még túlzásba is viszed! Így fény deríthetsz arra, hogy például a minden étkezést követő fogmosás, illetve a kényelmes lapos talpú idővel milyen egészségügyi problémákat okozhat.

1. szokás: a kézfertőtlenítő gyakori használata

Amennyiben folyamatosan kézfertőtlenítő folyadékot használsz, valahányszor kiteszed a lábad az ajtón, itt az ideje, hogy más megoldáson is gondolkodj. Csakis azok számára ajánlott ezen készítmények használata, akik olyan környezetben dolgoznak vagy tartózkodnak, ahol fokozott a baktériumok terjedése – például a kórházban. Egyébként a szappan és a langyos víz elegendő a kezek tisztán tartására. Tény, hogy nem mindig van kéznél egy mosdó, ekkor szóba jöhetnek a kéztisztító gélek, azonban vigyázat: tanácsos használat előtt végigolvasni a leírásukat, és kizárni az esetleges mellékhatásokat.

Olvastad már? 5 megalapozott érv, amiért paradicsomlét igyál

2. szokás: új testápoló készítmények tesztelése

Kit ne csábítanának el a legújabb piacra dobott készítmények, amelyek az évek múlását ígérik eltörölni az arcunkról? Míg a számunkra ideális készítmény keresése és megtalálása tökéletes ötlet, addig tekintettel kell lennünk arra, hogy nem tanácsos kéthetente váltogatni a bőrápolási szokásainkat. Általában a nők hamar megunják az adott terméket, és egy újabb kipróbálására vágynak, főként ha az aktuális készítmény nem hat azonnal. A szakértők azonban felhívják a figyelmet, hogy az eredmények legalább 6–8 hét után kezdnek jelentkezni, a termék rendszeres használata mellett.

3. szokás: lapos talpú cipő viselése

Úgy gondoltad, hogy a magassarkú lecserélése kényelmes lapos talpúra sokkal jobb megoldás lesz a lábaid számára? Nem feltétlenül. Vagyis, a sarok nélküli cipők semmilyen előnnyel nem rendelkeznek a talpak számára. Sőt, az ilyen és ehhez hasonló lábbelik nem adnak tartást a lábnak, így idővel több rosszat tesznek, mint jót a tartásodnak, a hátad egészségének.

4. szokás: fogmosás, minden étkezés után

Ha felállsz az asztaltól, és máris fogat mosol, ez jó megoldásnak bizonyul a száj higiéniájára nézve. A valóságban viszont kissé más a dolgok állása. A különböző ételek savakat hagyhatnak a fogaidon, amelyek gyengítik a fogzománcot. Ha minden étkezés után rögtön a mosdóba rohansz, és sikálni kezded a fogsorod, nem védeni fogod a fogaidat, hanem ellenkezőleg: a sav munkájának hatására ártasz a zománcnak, és idővel a fogaid egészségének. A szakemberek azt tanácsolják, napközben inkább vízzel öblögess, és fogat csak reggel és este moss.

Olvastad már? Titkok, amelyeket az élelmiszeripar sosem árulna el a vásárlóknak

5. szokás: kizárólag kardió típusú gyakorlatok alkalmazása

Könnyen feltehető, hogy a zsíroktól való megszabadulás legkönnyebb útja a kardióedzés, a végtelenségig. Azonban ha a tested ehhez a fajta mozgáshoz hozzászokik, már nem fog elégetni annyi kalóriát, mint a gyakorlatok kezdetén. Igyekezz inkább olyan tornagyakorlatokat végezni, amelyek a teljes izomzatod igénybe veszik és változatosak, de alig hagyj szünetet közöttük, így a szíved is kitartóan dolgozik majd. Ezzel a módszerrel sokkal több zsír bontható le, és nem is fogsz kifulladni. Ráadásul az izmaid is fejlődnek, és formában tarthatod általuk a tested.

6. szokás: átugrás a napi étkezéseken

Sok nőben kialakult már az, hogy inkább nem eszik nap közben, csak hogy estére helyet hagyjon a finomabb kalóriáknak. Például, vannak olyan hölgyek, akik szívesen kihagyják az ebédet, csak hogy a nap végén elkortyolhassanak egy pohár bort. Mi gond lenne ezzel, ha ugyanazt a mennyiségű kalóriát nem délben, hanem este visszük be? Csupán az, hogy ha átugrasz egy étkezést, már dúlni fog benned az éhség, és kevés a valószínűsége annak, hogy képes leszel egy pohár borral este jóllakni. Az a legjobb, ha nap közben tápanyagdús ételeket fogyasztasz azért, hogy este könnyű ételekkel kímélhesd a gyomrod.

7. szokás: kizárólag palackozott víz fogyasztása

Te is biztosan úgy gondolod, hogy ha palackozott vizet iszol, akkor megkíméled a szervezeted azon kórokozóktól és szennyeződésektől, amelyek például a csapvíz által kerülnek be a testedbe. De nem ez a helyes megoldás. A palackozott víz ugyanis nem tartalmaz fluort, így egyre több személy szenved fluor-hiányban manapság. A legjobb, ha víztisztító berendezést szerzel be, és azt a vizet fogyasztod.

8. szokás: fertőtlenítővel való takarítás

Holott a tisztaság megőrzése az egészséges élet egyik alapfeltétele, a fertőtlenítők és a baktériumölő tisztítószerek nem feltétlenül jelentik a helyes megoldást. Egyetlen bizonyíték sincs még arra, hogy ezek a termékek valóban jobbak lennének a hagyományos oldatoknál. Mi több, a flakonokon nincs feltüntetve az összes hozzávaló, így azt sem tudhatod jóformán, mit vásárolsz meg. Hogy elkerüld a panaszokat és a káros mellékhatásokat, használj inkább víz- és ecetalapú készítményeket.

Olvastad már? 5 ital a nyugtató álmokért

9. szokás: túl sok étrendkiegészítő

Ha vitaminokról és ásványi anyagokról van szó, tényleg jobb, ha több van belőlük? Nem minden esetben. Amennyiben kiegyensúlyozott az étrended, ezek étrendkiegészítőknek semmilyen hatása nincs a szervezetedre – a legjobb esetben. Éppen ezért jó, ha orvoshoz látogatsz, még mielőtt belekezdenél valamilyen vitamin szedésébe, mert lehet, hogy nincs is szükséged rá. Továbbá azt is észbe kell tartanod, hogy vitaminhiány mellett létezik a -túltengés is, ami szintén egészségügyi gondokkal járhat, közép- illetve hosszútávon.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek