Holotropikum9 furcsa dolog, amit a stressz a testeddel okoz

9 furcsa dolog, amit a stressz a testeddel okoz

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A stressz leggyakoribb tünetei! Ne engedd, hogy legyőzzön a feszültség!

Korai őszülés, gyakori vizelési inger, a szaglás, ízlelésérzet csökkenése, és ez még csak néhány dolog, amit a tartós stressz okozhat. Ha nagyon stresszes életet élsz, és nem tudsz megküzdeni az állandó feszültséggel, akkor itt az ideje, hogy elsajátíts valamilyen relaxáló technikát, mert különben az egészséged fogja megbánni.

Az alábbi jelek arra utalnak, hogy túl sok a stressz az életedben!

1. Hajhullás és korai őszülés

Szakértők szerint a tartós stressz negatívan befolyásolja a hajhagymák növekedését, így az érintettek esetében könnyen kialakulhat hajhullás, őszülés. Ha hajmosás közben azt tapasztaljuk, hogy a megszokottnál több hajszál hullott ki, akkor érdemes szakemberhez fordulni. A hajhullás csak akkor enyhül, vagy szűnik meg, ha csökkent a stressz. A krónikus stressz nem csak hajhullást, hanem őszülést is okoz, ugyanis csökkenti a pigmenttermelődést.

2. Fájdalomérzet

A stressz következtében kialakuló fizikai feszültség fejfájást, nyakfájást és hátfájást okozhat. A stressz befolyásolhatja azt is, hogy milyen fájdalmat tapasztalunk meg, ezáltal gyakran túlzott választ ad a szervezetünk akár a kisebb ingerekre is. Kutatások alapján bizonyították, hogy a gyerekek hasfájása nagyon sok esetben a krónikus stressztől alakul ki. A stressz ugyanis gyengíti azokat a hormonokat, amelyek felelősek a fájdalomérzet erősségéért.

3. Termékenység csökkenése

Befolyásolja a menstruációs ciklust, az ovulációt, de az erekcióra és a termékenységre is hatással van. A hosszan elhúzódó érzelmi stressz a férfiak esetében csökkentheti a spermiumszámot, így akadályok léphetnek fel a fogamzásban is. A pszichológiai stressz szteroid hormonokat szabadít fel, amelyek viszont csökkentik a spermiumtermelődést.

4. Izzadás

Stressz helyzetben általában mindenki hajlamosabb az izzadásra, viszont vannak, akik szinte állandóan izzadnak időjárástól és helyzettől függetlenül. A ”küzdj meg vagy menekülj” érzés fokozza a szimpatikus idegrendszer működését, ezáltal a szervezet izzadással válaszol a kihívásra.

5. Gombócérzés a torokban

A stresszes emberek gyakran küzdenek azzal a érzéssel, mintha valami lenne a torkukban, és nem tudnak nyelni. A torok alsó részének izmai szorongás alatt összehúzódnak, ami olyan érzést okozhat, mintha valami idegen anyag akadályozná a torokban a nyelést.

6. Kifinomultabb szaglás

A megnövekedett stresszhormonok a testben arra késztetik az embereket, hogy pontosabban azonosítsa a szagokat. A stressz sokkal tudatosabb állapotot követel ilyenkor a testtől, az agy keményebben dolgozik, a szaglásérzet pedig sokkal erősebbé válik.

7. Gyakori székelési inger, puffadás

Az állandó stressz hatására felborulhat a bélflóra egyensúlya, ami könnyen puffadást okozhat. A beleknek megvan a saját idegrendszere – az úgynevezett bélrendszeri idegrendszer -, amely az agyhoz kapcsolódik. Stressz hatására a bélrendszer is elkezd görcsölni, és ehhez személytől függően hasmenés, székrekedés vagy puffadás is társulhat.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek