Kuriózum9 fizikai tünet, amely arról árulkodik, hogy túl nagy stressznek vagy kitéve!

9 fizikai tünet, amely arról árulkodik, hogy túl nagy stressznek vagy kitéve!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Sokan úgy vélik, hogy a stressz egy nagyon jól behatárolható és körülírható állapot, amivel ha életed során találkozol, egyből felismered és megállapítod, hogy most jelenleg bizony stresszes időszakkal küzdesz.

Sajnos ez nem így van. A stressz megannyi formában és megannyi szinten jelentkezhet. Kihathat hangulatunkra, érzelmeinkre, gondolkodásunkra, sőt a fizikai lényünkre is egyaránt. A testünk különféle fizikai tünetekkel adja tudtunkra, ha már nehezen birkózik meg a stresszel, ezért ha a következőkhöz hasonló problémákkal küzdesz, vedd komolyan és vegyél visszább a tempóból.

1. Kiesnek dolgok és ez megnehezíti a mindennapjaidat

Az agy elködösödését nem szabad egy napon emlegetni a feledékenységgel, mert ez a hétköznapok gördülékenységére is kihathat, ami további problémákhoz vezethet. Ez leggyakrabban olyankor történik, amikor kemény időszakon megyünk keresztül és az agyunk túl nagy stressznek van kitéve.

2. Hallucinálsz

A Bécsi Egyetem által nemrég közölt tanulmány szerint a verbális hallucinációt leggyakrabban a magas fokú szorongás váltja ki. Ha furcsa dolgokat hallasz, amik tulajdonképpen nincsenek is, túlhajszoltad magad.

3. Folyamatosan allergiás problémákkal küzdesz

Stresszes időszakban az allergiás reakciók felerősödnek, és már sokkal több bosszús pillanatot képesek okozni.

4. Ingadozik a testsúlyod

Amikor a semmiből hirtelen testsúlyingadozással szembesült az nagy valószínűséggel a stresszes életviteled számlájára írható. Emellett ráadásul az étvágy is megváltozik, hol túlevést okozva, hogy pedig étvágytalanságot. A Harvard Medical School szerint a stressz gátolja, vagy felkorbácsolja az étvágyunkat, attól függően, hogy mely stresszhormonok lépnek akcióba.

5. Leesik az energiaszinted

Mivel az agy idegrendszeri tevékenysége stresszhelyzetben fokozódik, a pulzusszám is megnő, ami fáradtsághoz vezet.

6. Folyton sóhajtozol

A Stanford 2016-os kutatása alapján egy óra alatt kb. 12-szer sóhajtunk, és ez azért történik, mert az agy neuropeptideket szabadít fel, amely érzelem felszabadulást okoz. Stresszhelyzetben ez a folyamat gyakrabban játszódik le, így a sóhajtások száma is megsokszorozódik.

7. Kétbalkezessé válsz

A stressz szórakozottsághoz vezet, ami figyelmetlenséget szül. Ilyenkor pedig dolgokat ejtünk el, ételeket égetünk oda, stb.

8. Bőrproblémák jelentkeznek

A bőröd sokkal olajasabb, vagy ellenkezőleg, épp szárazabb, mint lenni szokott? Hirtelen megtelt az arcod pattanásokkal? Nem véletlen, ugyanis stresszhelyzetekben a szervezet sokkal több hormont szabadít fel, amelyek nem kímélik a bőrt sem.

9. Sokkal nagyobb kedved kapsz a szerencsejátékokhoz

Kutatások alapján a stressz a játékfüggőség egyik legfontosabb tényezője. Mivel az agy nem képes helyén kezelni a problémák sokaságát valami olyan tevékenység után kutat, amely örömöt és izgalmat tartalmaz, és ez a legtöbb esetben a szerencsejátékokban egyesül.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek