Kuriózum9 finom jele annak, hogy ideje javítanod az önbecsüléseden

9 finom jele annak, hogy ideje javítanod az önbecsüléseden

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy olyan világban, ami gyakorlatilag az elvárásokról és a teljesítményről szól, iszonyú munka helytállni és megfelelni. Robotokként kellene dolgoznunk ahhoz, hogy ez a megfelelési kényszer, a stressz, a nyomás ne hasson ki az önértékelésünkre. Egy ekkora versenyhelyzetben, amibe sajnos belekényszerített mindet az élet, hajlamosak vagyunk minden hibát kudarcként élni meg. A legrosszabb kritikákkal sújtjuk magunkat, és észre se vesszük, mennyit ártunk vele az önbecsülésünknek.

Nem szabad ennek a hálónak a fogságába esned. De ha úgy érzed, hogy kezdesz belecsavarodni, van kilenc jel, ami elárulja, mire figyelj. Ha felismered ezeket a jeleket, kezdj el dolgozni azon, hogy újra felépítsd önmagad. Az önbecsülésed értékes kincs, amit semmi árán nem szabad elveszítened.

1. Túlzásba viszed a bocsánatkérést

Hibázni emberi dolog, de van különbség a hibáink beismerése és aközött, hogy minden apróságért bocsánatot kérünk. Ha azt is magadra vállalod, ami nem a te hibád, ami nem rajtad múlt, ez egy finom jele annak, hogy az önbecsülésed alacsonyabb az elvártnál. Aki állandóan vétkesnek érzi magát, az azért van, mert nem érzi magát elég jónak. Ez az önkritika pedig inkább romboló, mint hasznos.

2. Lekicsinyíted a sikereidet

Ha úgy gondolod, a sok erőfeszítés és kemény munka eredménye „nem nagy ügy”, vagy csak „mázlid volt”, ez azt jelenti, cseppet sem vagy tisztában az értékeiddel. Ha mindig elhárítod a bókokat, vagy a szerencsének tulajdonítod az eredményeidet, azért van, mert nem érzed magad méltónak hozzájuk, és ez már önértékelési probléma. Megérdemled a sikert! Megérdemled az elismerést! Arasd hát le büszkén a munkád gyümölcsét.

3. Negatívan állsz önmagadhoz

Ismerősek a következő gondolatok: „olyan szerencsétlen vagyok”, „semmit sem tudok jól csinálni”? Ez a fajta belső párbeszéd a negatív önkritika, ami tudatalatt bizony alaposan hazavágja a hangulatodat, az önbecsülésedet, és csak még rosszabbul fogod érezni magad. Egyáltalán nincs rendben, hogy így gondolkodj önmagadról! Ha sikerül felismerned ezt a tulajdonságodat, változtatni is tudsz rajta, és tedd meg azonnal. Ne árts magadnak fölöslegesen.

4. Félsz a kudarctól, ezért elutasítod az új lehetőségeket

A kihívásoktól mindannyian tartunk, félünk az ismeretlentől, attól, hogy elbukunk – ez normális. Az viszont nem, hogy emiatt teljesen elzárkózunk az új dolgok elől. Arra, hogy kudarcot vallasz pontosan annyi esély van, mint a sikerre. Szóval ideje a pohár teli oldalát nézned, és bíznod a képességeidben. Minden helyzetből tanulunk valami újat, és ne feledd: néha valóban kell a kudarc, hogy el tudjuk érni a sikereinket.

5. Képtelen vagy elfogadni a kritikát

Tény, hogy senkinek sem esik jól, ha alaposan megmossák a fejét. De nagy különbség van aközött, hogy nem szeretjük vagy hogy képtelenek vagyunk kezelni. Ha dühöt vagy védekező álláspontot vált ki belőled az építő jellegű kritika, az önbecsülésed szintje alacsony. Ezért érzed támadásnak azt, ami valójában csak egy jótanács a jövőre nézve. Nem a személyed ellen szól, hanem egy visszajelzés a tetteidről. Mindenkinek van hová fejlődnie. Legközelebb tehát, ha kritikát kapsz, vegyél egy mély levegőt, és sértés helyett tekintsd lehetőségnek a fejlődésre.

6. Nehezen tudsz nemet mondani

Ez az egyik legrövidebb szavunk, mégis olyan nehéz kimondanunk. Ha félsz nemet mondani, ha olyan dolgokat is elvállalsz, amiket valójában nem akarsz, és időd sincs rájuk, ez az önbecsülés gyengeségét jelzi. Mert félsz az elutasítástól, mert meg akarsz felelni másoknak. Ez nem helyes. A te saját igényeid is fontosak! Fontos az időd, a személyes jóléted. Mondhatsz néha nemet, ettől nem leszel önző vagy faragatlan. Csupán törődsz magaddal, és erre büszke lehetsz!

7. Állandóan a külső megerősítést keresed

Hajlamosak vagyunk amiatt aggódni, vajon mit gondolnak rólunk mások. Ez a mások véleményéért, elismeréséért folyó belső harc viszont kimerítő. Nem attól leszel értékes, hogy mások hogyan vélekednek rólad. Az értékeid benned vannak, te magad vagy! Szóval, ha azon kapod magad, hogy mások jóváhagyását keresed, próbálj inkább befelé nézni, és önmagadat érvényesíteni. Nem könnyű, de fontos lépés az egészséges önbecsülés felépítéséhez.

8. Kerülöd a tükröt

Abszurdnak tűnik, de ha valóban rossz érzés megpillantani a tükörképedet, az nem más, mint az alacsony önbecsülés jelentős mutatója. Ha kerülöd, hogy szembenézz önmagaddal, ha zavar, amit látsz, az az önértékeléseddel kapcsolatos negatív érzéseidet reflektálja. De ne feledd: több van benned, mint ami a felszínen látszik! Tekints magadra teljes emberként, olyan egyedi tulajdonságokkal, melyek különlegessé teszik.

9. Nem gondoskodsz önmagadról

Ha rendszeresen elhanyagolod magad – nem étkezel rendszeresen, nem mozogsz, nem alszol eleget, nem figyelsz oda a megjelenésedre, az már az alacsony önbecsülés jele. Aki nem becsüli önmagát, az nem is törődik a saját lényével, és ez rossz. Megérdemled, hogy gondoskodjanak rólad, és ez azzal kezdődik, hogy gondoskodsz magadról.

Szánj tehát időt az öngondoskodásra. Tedd, ami feltölti a tested és a lelked. Érezd jól magad!

*A megoldás: az önsajnálat. Azaz, légy empatikus és kíméletes önmagaddal! Ha így teszel, az önbecsülésed is javulni fog, és jobban fogod érezni magad a bőrödben. Dr. Kristin Neff, az önsajnálat kutatásának egyik úttörője szerint az önsajnálat a kulcs az egészségesebb önbecsüléshez. Arról van szó, hogy ugyanolyan kedvességgel, törődéssel és megértéssel bánj önmagaddal, mint amilyet a legjobb barátod irányába tanúsítanál. Ahelyett, hogy keményen lealázod magad, inkább légy együttérző önmagaddal. És emlékezz mindig arra: valamennyiünknek vannak mélypontjai az életben, de kimászni belőlük csak akkor tudsz, ha segítő kezet nyújtasz magadnak!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek