Kuriózum9 élethelyzet, amikor jobban jársz, ha befogod a szád!

9 élethelyzet, amikor jobban jársz, ha befogod a szád!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az életben vannak olyan helyzetek, körülmények, mikor a legbölcsebb dolog, amit tehetsz, hogy csendben maradsz, és nem szólsz közbe, főleg ha nem kérdeznek. Hogy miért jó ez, íme 9 példa.

9 élethelyzet, amikor jobban jársz, ha befogod a szád!

1. Ha nem rendelkezel elegendő információval

Harlan Ellison amerikai sci-fi szerző egyszer azt mondta: “Senkinek nincs joga elmondani csak úgy a véleményét, ez csak abban az esetben megengedett, ha megfelelő és konkrét információkkal is rendelkezik az illető. Ahhoz pedig senkinek sincs joga, hogy tudatlan legyen és úgy beszéljen.”

Ha egyetértesz Ellisonnal, ha nem, azt neked is be kell látnod, hogy úgy formálni valamiről, vagy valakiről véleményt, hogy nem ismered a konkrétumokat, egyszerűen szemtelenség és tiszteletlenség. Ha valamiről nem rendelkezel elegendő információval, akkor inkább ne mondj semmit.

2. Mikor azt érzed, hogy a beszéddel megbántanál másokat

Egy feszült beszélgetés során érdemes visszafognod magad, főleg, ha úgy értékeled, hogy a szavaid a másik embert mélyen megbántják. Ezért jó, ha előbb gondolkozol, majd utána beszélsz, hiszen ha csak úgy kiszaladnak a szádon a sértések, később megbánhatod az egészet, ezért jobb elkerülni a kínos helyzeteket.

3. Mikor azt érzed, hogy szégyenbe hozod magad

Ha egy beszélgetés témája meghalad, gyakorlatilag nem tudsz hozzászólni, nem tudsz bekapcsolódni a diskurzusba, akkor inkább maradj csendben, vagy találj más elfoglaltságot magadnak, mert ez még mindig jobb, mintha szégyent hoznál magadra, vagy valaki másra.

4. Mikor nem te következel, de te mégis beszélni kezdesz

Ritka az az ember, aki aktívan tud hallgatni, többségben vannak azok, akik inkább azt szeretnék, ha őket hallgatnák meg, ezért nem törődnek azzal, hogy illetlenül elkezdenek csak úgy beszélni, nem figyelve másokra. Ez nagyon zavaró és tiszteletlen másokkal szemben.

5. Ha nincs semmi mondanivalód, de te mégis belendülsz

Hogy valamivel elűzd a csendet és elkezdj fölösleges dolgokról beszélni, annak semmi értelme. Ha semmi közölni valód nincs, akkor ha kell, ha nem, ne beszélj, mert azzal másokat és magadat is fárasztod.

6. Ha provokálnak

Ezt nem könnyű betartani, de mégis érdemes egy kis önkontrollt gyakorolni, mert a provokátorok pontosan azt akarják elérni, hogy idegessé, frusztrálttá, netán agresszívvá válj.

7. Ha érzelmileg zaklatott vagy

Ha dühös, csalódott, elkeseredett, szomorú vagy akkor inkább spórolj az energiáiddal, és ne beszélj ha kell, ha nem. A negatív érzések nagyon sok erőtől fosztanak meg, ezért a legjobb, ha csendben, szótlanul kipihened magad.

8. Ha hasznosabbat is tudsz tenni

Ha fizikai munkát végzel, akkor a legjobb, ha nem beszélsz, mert így nehezebb koncentrálnod a feladatra és ráadásul hamarább is elfáradsz.

9. A pletyka nagyon ártalmas tud lenni

Beszélni valakivel egy harmadik emberről, annak életéről, senkinek sem teszel azzal jót, legfőképp magadnak nem. Ha valakinek szeretnél valamit mondani, mond egyenesen a szemébe, mert aljasság a háta mögött kibeszélni az illetőt.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek