Holotropikum9 dolog, amit az arcod állapota egyből elárul az egészségedről!

9 dolog, amit az arcod állapota egyből elárul az egészségedről!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Jól tartják, hogy a szem a lélek tükre, de mi a helyzet az arccal? Az arcunk, szintén a tükörhöz hasonlóan mutatja és jelzi, hogy ha valami nincs rendben a szervezetünkkel, így lássuk is, melyek az arcunk legtipikusabb jelzései, melyekre jó, ha nagyobb figyelmet szentelünk!

9 dolog, amit az arcod állapota egyből elárul az egészségedről!

1. Sárgás bőrtónus és sárgás szemfehérje

Sárgás bőr és szem olyan esetekben alakulhat ki, amikor a szervezetben felgyülemlik a méreganyag. Ezt a vörösvértestek szétválasztásából keletkező bilirubin nevezetű anyag okozza. A sárgaság néven is ismert jelenség többnyire ártalmatlan, akár újszülött kisbabáknál is előfordulhat. Viszont felnőtt korban akár egy háttérben húzódó egészségügyi problémát is jelezhet: májbetegség, vírusos fertőzés, epehólyag problémák.

2. Ajakherpesz

Legtöbbször nagyfokú stressz váltja ki, vagy valamilyen érzelmi hullám. Az ajkakon és a száj körül kialakuló herpeszt a herpes simplex virus 1-es típusa (HSV I) okozza. A közhiedelemmel ellentétben ez a fajta vírus nyál segítségével terjed, és nem szexuális úton. Normál esetben az ajakherpesz idővel eltűnik, de ha visszatérő problémát okoz, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz.

3. Lepkehimlő

A lepkehimlő rövid időn belül gyógyuló, pirosas kiütésekkel járó probléma, mely főleg az arc két oldalát, a homlokot és a nyak területét érinti. Annak ellenére, hogy ezek a pirosas foltok idővel maguktól is eltűnnek, azért figyeljünk oda rájuk, hiszen akár a lupusz egyik figyelmeztető jele is lehet.

4. Cserepezett ajkak

Téli időszakban szinte mindenkinél előfordul, hogy a hidegtől, széltő ajka kiszárad és kicserepesedik. Ez az ártalmatlannak tűnő elváltozás nem tűnhet nagy ügynek, viszont akár egy gyógyszer által kiváltott allergiás reakció, vagy kiszáradás is okozhatja.

5. Szemhéjcsüngés

A szemhéj megereszkedését szemhéjcsüngésnek, vagy tudományos néven ptosis-nak hívjuk. Mindkét szemhéjat érintheti, és kialakulásának oka általában genetikai eredetű. Kisebb látási zavarokat, fejfájást okozhat, de akár az idegekre is kihathat. Ha huzamosabb ideig tapasztaljuk, mindenképpen kérjünk orvosi segítséget.

6. Sárgás pöttyök a szemhéjon

Olyan esetekben alakulhat ki, amikor a koleszterin felgyülemlik az arcbőr alatt. Ezek a kis pöttyök nem veszélyesek, és el is lehet őket távolítani. Viszont a xanthelasmata nevezetű betegségre viszont ajánlott odafigyelni, hiszen az ív alakú lipidlerakódás a szemhéj bőrében szívproblémákra enged követeztetni.

7. Gyulladások az áll és a száj területe körül

Az ezen területeken jelentkező gyulladások hátterében általában emésztőrendszeri és húgyúti problémák állnak. Előidézheti a nem megfelelő táplálkozás, de nagyban befolyásolja az anyagcsere gyorsasága és a menstruációs ciklus is. Egészséges és kiegyensúlyozott diétával kordában lehet tartani ezt a problémát.

8. Foltokban jelentkező hajhullás

Az alopecia areata nevezetű autoimmun betegség során a haj foltokban kezd el hullani és általában még 30 éves kor előtt jelentkezik. Nem kell megijedni, mert léteznek már hajnövést stimuláló készítmények, melyekkel korrigálni lehet a betegség okozta foltokat.

9. Szokatlan anyajegyek

Az anyajegyek többsége általában csak esztétikailag okozhat problémát, viszont ha bármilyen szokatlan elváltozás észlelünk, akár a bőrrák előjele is lehet. Ha a következő kérdésekre a válaszaid többnyire igenek, akkor sürgősen keress fel egy orvost:

Aszimmetrikus: az anyajegy formája aránytalan?
Széle: a széle egyenetlen vagy szokatlan?
Színe: foltok vannak rajta?
Átmérője: nagyobb, mint egy borsószem?
Formája: az elmúlt hetekben változott az alakja?

Végezetül jöjjön pár tipp, melyek segíthetnek a bőröd egészségének megtartásában és ápolásában:

  • Moss arcot langyos vízzel minden nap, minimum kétszer.
  • Ha kimerészkedsz a szabadba gondoskodj bőröd fényvédelméről.
  • Egyél minél több zöldséget és gyümölcsöt.
  • Csökkentsd a cukorbevitelt.
  • Mozogj többet.
  • Próbálj meg minimum 7 órát aludni minden éjjel.
  • Fogyassz minél több folyadékot, lehetőleg tiszta vizet.
  • Kerüld a stressz és figyelj oda önmagadra.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek