Holotropikum8 tévhit a vízfogyasztásról

8 tévhit a vízfogyasztásról

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Alapvető szinten a folyadékpótlás egyszerű. Szomjas vagy szaladás után? Igyál valamit. Hosszú sétára indulsz nyáron? Vigyél magaddal egy palack vizet. Az egyszerűség ellenére rengeteg félrevezető információ kering az interneten, melyek sokszor összezavarnak.

viz-ferfi

1. Tévhit: Napi 8 pohár víz

Igazság: Napi 8 pohár vizet kell inni? Csak akkor igyál mikor szomjas vagy? A kávé valóban dehidratál? A válaszok nagyon fontosak ebben az esetben, mivel a napi teljesítmény attól is függ, hogy mennyire van hidratálva szervezeted. A víz a szervezet összes anyagcsere-folyamatához szükséges.

2. Tévhit: Világos színű vizelet

Igazság: A világos színű vizelet csak azt jelenti, hogy szervezeted megfelelően hidratálva van. Ha teljesen áttetsző, akkor azt jelenti, hogy, ami bement ki is jön. Azonban ha az almaléhez hasonló, vagy annál sötétebb, nem árt, ha folyadékot viszünk be szervezetünkbe, mert a sűrű vizelet a folyadékhiány jele. Bárhol elérhetők az orvosok általi ajánlások, azonban ha hallgatunk szervezetünkre, biztos nem fogunk kiszáradni.

3. Tévhit: A kávé kiszárít

Igazság: A kávé serkentő hatása mellett vizelethajtó is? Nem egészen. A kutatások bebizonyították, hogy a 2-3 csésze kávé ugyan enyhe vizelethajtó hatással rendelkezik a fogyasztás után 2-3 órával, azonban ez nagyban függ a fizikai aktivitástól. Ha intenzívebb aktivitást végzünk nem lesz több vizeletünk a kávé hatására.

4. Tévhit: A szomjúság becsapós

Igazság: A szomjúság egy nagyon erős jelzője a szervezet hidratáltságának, és sokan egyet értenek azzal, hogy csak a szomjúságunkat kell követni. A szakértők viszont azon a véleményen vannak, hogy jobb, ha egyéb módszereket is figyelembe veszünk. Főleg a sportolók esetében. Főleg a futók esetén nem árt, ha megmérik magukat futás előtt és után, hogy lássák kb. mennyi folyadékot vesztettek. Nem az a cél, hogy a teljes mennyiséget pótoljuk, azonban az 1/3-át vagy felét nem árt, ha visszajuttatjuk a szervezetbe. Azonban vigyázni kell, nem az a cél, hogy még több folyadékot vigyünk be, mint amennyit vesztettünk.

5. Tévhit: A tiszta víz a legjobb hidratáló

Igazság: A víz is nagyon jó folyadékpótló, azonban nem minden esetben megfelelő. Egy könnyed szaladás után nincs egyébre szüksége a szervezetnek, mint vízre. Azonban hosszú távú, augusztusi szaladás után, mikor sós az izzadtságunk nagyon fontos, hogy a sót is pótoljuk, mert a só bevitelével meg tudjuk gátolni, hogy a pótolt víz egyből ki nem menjen. Nincs értelme a fizikai aktivitás előtt pótolni a sót, mivel a szervezet csak kiválasztja, mert nincs rá szüksége. Mindig az aktivitás után kell pótolni, amikor hiány áll fenn.

6. Tévhit: Nem ihatsz sokat

Igazság: Halálra ihatjuk magunkat vízzel. Ugyanis a túlzott vízfogyasztás csökkenti a vér só tartalmát, ami komoly veszélyt jelent. A szaladóknak a legjobb opció, hogy ezt elkerüljék az, ha a szervezetük igényeire hallgatnak.

7. Tévhit: A sok víz méregtelenít

Igazság: Nincs semmilyen bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a túlzott vízfogyasztás miatt a szervezet „tisztább” lesz. A túlzott vízfogyasztás csak lassítja a veséket a méreganyag kiválasztásában. Az egyetlen eset, amikor jó, ha sok folyadékot fogyasztunk, ha vesekövünk van. Persze nem a fizikai aktivitásról lévén szó.

8. Tévhit: Ha sok vizet iszol elkerülheted a hőgutát

Igazság: A hőguta egy életveszélyes állapot. A kiszáradás hajlamosabbá tesz hőgutára. A testtömegünk 1 százalékát elvesztve izzadással fél fokkal nő a hőmérsékletünk. A folyadékpótlás nagyon fontos, azonban a legfontosabb, ha tudunk figyelni szervezetünk igényeire.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek