Kuriózum8 pszichológiai trükk, amit a nárcisztikus emberek bevetnek, hogy úgy érezd, függsz...

8 pszichológiai trükk, amit a nárcisztikus emberek bevetnek, hogy úgy érezd, függsz tőlük

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A nárcisztikus, manipulatív személyiségek rendkívül okosak, és pontosan tudják, mivel hathatnak rád. Azt gondolhatnád, hogy ezt a hatalom és az irányítás megszerzése miatt teszik (ami nagyjából igaz is), de a viselkedésük lényegében a saját bizonytalanságukból fakad.

A nárcisztikus emberek hihetetlenül bizonytalanok, és mindennél jobban félnek az elutasítástól. Ez egyszerre a gyenge pontjuk és a motivációjuk – ez készteti őket arra, hogy addig manipuláljanak, amíg úgy érzed, szükséged van rájuk.

A nárcisztikus személyiségek gyakran folyamodnak a következő 8 pszichológiai trükkhöz, hogy úgy érezd, teljes mértékben tőlük függesz.

1. Elszigetelnek a családodtól és a barátaidtól

A nárcisztikus emberek fenyegetve érzik magukat mások által. Mivel nincs önbecsülésük, attól tartanak, hogy az emberek ellenük fordulnak, ha nyilvánosan helytelenül viselkednek. Ezért megpróbálnak elszigetelni téged a családodtól és a barátaidtól.

Előfordulhat, hogy hazugságokat terjesztenek bizonyos emberekről, hogy eltávolítsanak téged tőlük, vagy bűntudatot ébresztenek benned, és elérik, hogy megszakítsd a kapcsolatot más emberekkel. De az is megtörténhet, hogy konkrétan megtiltják, hogy találkozz valakivel.

Ezt többnyire azért teszik, mert könnyebben tudnak irányítani, ha egyedül vagy. De azért is, mert kevésbé valószínű, hogy elhagyod őket, ha úgy érzed, csak rájuk számíthatsz.

Ráadásul, ha nem találkozol a rokonaiddal és a barátaiddal, nem tudod megvitatni másokkal a viselkedésüket, és kisebb a valószínűsége annak, hogy rájössz, milyen manipulatív játékot űznek veled. Ez lehetővé teszi a számukra, hogy megőrizzék az irányítást feletted.

2. Bűntudatot keltenek benned, hogy lemondd a terveidet

A féltékenység kis mennyiségben még nem veszélyes, de gyorsan mérgezővé válhat, ha valaki átlépi a határt.

A párodnak, vagy egy barátodnak nem kellene féltékenynek lennie amiatt, ha más emberekkel is töltesz együtt időt. Az sem normális, ha bűntudatot keltenek benned, mert őket kihagyod bizonyos tevékenységekből.

A nárcisztikus személyiségek azonban pontosan ezt teszik, hogy kizárólag tőlük függj. Mindegy, hogy a barátaiddal akarsz találkozni, vagy éppen egyedül töltenél egy kis időt, egy nárcisztikus ember megpróbálja elérni, hogy rosszul érezd magad emiatt.

Azt éreztetik veled, hogy igazságtalan és önző vagy, amiért „elhagyod” őket. Vagy egyszerűen csak lehangoltan viselkednek, amíg el nem érik, hogy inkább velük maradj, és lemondd a saját terveidet.

3. Az egyik pillanatban még elhalmoznak a figyelmükkel, aztán teljesen megvonják tőled a szeretetüket

A nárcisztikus emberek küzdenek az önbecsülésükkel. Amikor közel kerülnek valakihez, néha szeretnek visszahúzódni, hogy megvédjék magukat (azzal, hogy elhitetik veled, hogy nem törődnek veled).

De hiába is próbálnád szembesíteni őket ezzel, mert egyszerűen letagadnák, vagy megpróbálnák elhitetni veled, hogy képzelődsz.

Ha a partnered bájos és kedves egy nagyobb társaságban, és hallgatag vagy goromba, amikor kettesben maradtok, az szintén egy pszichológiai fogás, amit azért játszik veled, mert el akarja érni, hogy folyamatosan többre vágyj.

4. Kritizálják azokat a dolgokat, amiket élvezel

Normális esetben a párodnak, vagy egy közeli barátodnak nem kellene, hogy problémát jelentsen, ha vannak olyan hobbijaid, amik örömet szereznek neked. De egy nárcisztikus személyiség számára ezek a dolgok komoly fenyegetést jelentenek.

Ha nélkülük élvezel valamit, vagy olyan dolgokat csinálsz, amiket nem akarnak, tehetetlennek érzik magukat. Féltékenyek és bizonytalanok lesznek. Ráadásul azt sem szeretik, hogy neked ez a tevékenység örömet okoz.

Ezért kritizálják a hobbijaidat, gúnyolódnak azokon, vagy egyenesen kijelentik, mennyire kínosnak találják azokat.

Bár ezek a megjegyzések ártalmatlannak tűnhetnek, vagy egyszerű tréfának tüntethetik fel azokat, ennél többről van szó. Ez jól átgondolt stratégia, amivel megpróbálnak hatni rád, hogy lemondj azokról a dolgokról, amiket élvezel.

5. Gúnyolódnak a megjelenéseden

Egy nárcisztikus személyiség már attól is jobban érzi magát, ha te rosszul érzed magadat. Szándékosan elérik, hogy bizonytalan légy és elveszítsd az önbizalmadat, hogy állandó függőségben tartsanak.

A trükkjük általában az, hogy a megjelenéseddel kapcsolatos negatív megjegyzéseket viccnek állítják be. De ezek az apró megjegyzések fokozatosan leépítik az önbecsülésedet, és ezzel a nárcisztikus ember már el is érte, amit akart – ha nem hiszel benne, hogy jobbat érdemelsz, nem hagyod el őt.

6. Elhitetik veled, hogy nem vagy elég jó

Az igazság az, hogy minél kevesebbet gondolsz magadról, annál kisebb fenyegetést jelentesz a nárcisztikus személyiségre. Ha van olyan hobbid, amit élvezel, támogató barátaid, jó munkád és olyan dolgok, amiket szeretsz, nagyobb valószínűséggel leszel boldog az életben.

Ha boldog vagy, magabiztosnak érzed magadat, és úgy érzed, megérdemled a jó dolgokat. Ami pedig a legfontosabb, rájössz, hogy nem érdemled meg azt a bánásmódot, amit a nárcisztikus emberektől kapsz. Ezt pedig nem engedhetik meg.

Minden áron el akarják érni, hogy azt hidd, jobbak nálad, és bármit megtesznek annak érdekében, hogy aláássák az önbecsülésedet.

Lehet, hogy azt mondják, nem vagy elég jó ahhoz, hogy megkapj egy munkát, vagy előléptetést, vagy általában véve elhitetik veled, hogy nem vagy képes azokra a dolgokra, amiket ki akarsz próbálni.

Mindez azonban csak pszichológiai hadviselés, amit azért folytatnak, hogy mellettük maradj.

7. Megpróbálják irányítani minden lépésedet

A nárcisztikus emberek szeretnek irányítani. Amikor a dolgok az ő elképzeléseik szerint alakulnak, erősnek és felsőbbrendűnek érzik magukat.

Ezért, ahelyett, hogy szimplán bűntudatot keltenének benned, és ezzel vennének rá dolgokra, sokszor nyíltan megmondják, mit tegyél, vagy éppen ellenkezőleg, szó szerint megtiltanak bizonyos dolgokat. Ez a viselkedés idővel egyre inkább előtérbe kerülhet, de az is lehet, hogy már a kezdetektől fogva nyilvánvaló.

8. Átveszik az irányítást az életed felett

Azok az emberek, akik szeretnek téged, gyakran védelmezően viselkednek veled szemben. Vigyázni akarnak rád, de közben előfordulhat, hogy átlépnek bizonyos határokat. Mindezt azonban szeretetből és jóindulatból teszik.

Egy nárcisztikus személyiség azonban átveszi az irányítást az életed felett, közben pedig úgy tesz, mintha csak segíteni próbálna. Pedig ez csak egy újabb trükk, amivel a markukban tarthatnak. Előfordulhat például, hogy a hátad mögött megszerveznek bizonyos eseményeket, vagy új dolgokat vásárolnak neked, amik jobban megfelelnek az ők ízlésüknek, a régiektől pedig megszabadulnak. Bár azzal érvelnek, hogy csak jót akartak, biztos lehetsz benne, hogy egyáltalán nem a jó szándék vezérelte őket, egyszerűen csak át akarják venni az irányítást az életed felett.

Nem könnyű feladat felismerni, hogy valaki, akit szeretsz, nárcisztikus. Még ha fel is ismered ezeket a viselkedési formákat, hihetetlenül nehéz lehet meggyőzni magadat arról, hogy ez valóban így van. De ahhoz, hogy változtatni tudj, fel kell ismerned, hogy valóban jobbat érdemelsz ennél.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek