Holotropikum7 tipp a selymes, puha kezekért

7 tipp a selymes, puha kezekért

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Semmi sem árulkodik jobban korunkról, mint a vörös, repedezett és erezett kezek. „A kézhát bőre nagyon vékony, ezért nagyon fogékony a különböző károsodásokra, ami a fesztelen bőrben, öregségi foltokban és kiülő vénákban nyilvánul meg.” – mondja Dr. Stuart Maddin, elismert bőrgyógyász, a Brit Columbiai Egyetem Dermatológiai és Bőrgyógyászati Tanszékének nyugalmazott professzora.

  • Fektess gumikesztyűbe

A mosogatószer, igaz csodákat művel az evőeszközzel, de a kezedet is rendesen hazavágja. Dr. Maddin szerint az ehhez hasonló tisztítószerek mind alkalikusak, „azok az anyagok, amelyek az edényekről leoldják a koszt, zsírt és ki tudja még mit, túlságosan kíméletlenek a bőrhöz”. A tisztítószerek megfosztják a bőrt ennek természetes olajaitól, ami hosszú távon komoly károsodásokat okozhat. A bőrgyógyász a kesztyű használatát javasolja, illetve a forró víz és kemikáliák lehetőség szerinti kerülését.

  • Válassz kíméletes szappant

A hagyományos kézmosó szappanok pont ugyanúgy károsítják a kéz bőrét, mint a mosogatószerek. „A folyékony szappanok gyakran olyan irritatív anyagokat tartalmaznak, amelyek a kéz gyulladását és berepedezését eredményezik”, mondja Dr. Maddin. Ha túl kíméletlen szappant használsz, válts egy bőrápoló anyagokat is tartalmazó típusra. Ne legyen a kéz irritációja mentség a rendszeres, alapos kézmosásra. Minden kézmosás után töröld szárazra kezed, hiszen a nedves kéz gyakrabban sérül és repedezik be.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com
  • Óvd kezeidet a naptól

A napsugárzás hamarabbi ráncosodást, napfoltokat és egyenetlen pigmentációt okoz. Ezért érdemes legalább 15-ös fényvédő faktorral rendelkező kézkrémet használni, nem csak a tengerparton, hanem napi rendszerességgel. Ahogy Dr. Maddin mondja, „a napsugárzásnak évi 365 napon keresztül vagyunk kitéve, még a hideg, téli hónapokban is. Minden egyes alkalommal ki vagyunk téve ennek, mikor a szabadban vagyunk”. Mindig tervezz előre. Mindig viselj kesztyűt ha kint tevékenykedsz, akár golfozol, sövényt nyírsz vagy autót vezetsz.

  • Készülj fel a hideg évszakokra

A kesztyű nem csak hideg ellen jó. „A hideg levegő és csípős szél meggyengíti a bőr zsírtermelését”, magyarázza Dr. Maddin. „Ha a bőr elveszti természetes hidratáló anyagokat tartalmazó zsiradékait, nagyon szárazzá, gyuladtá és repedezetté válik”. A hideg elleni védelmük érdekében, mindig tartsd kezeidet fedve, kesztyűben. Fontos tudni, hogy télen nem csak a kinti hideg árt a kezeinknek – a benti, fűtőtestből származó meleg levegő szárító hatással van kezünkre is. Hidratáld rendszeresen kezed lágyító hatású hidratáló krémmel, vagy ha szükséges, szerezz be párásítót.

kez_izuleti_gyulladas_vitaminsziget

  • Hidratálj

A száraz bőr az idő előtti öregedés előfutára. A napfény, kíméletlen szappanok és tisztítószerek elleni védelem hiányában a kéz bőre kiszárad, ennek minden kedvezőtlen hatását maga után vonva, így a korai öregedését is. A hidratálás visszaadja a bőr normális víztartalmát és ezzel együtt természetes barrier szerepét. Dr. Maddin nyomatékosítja a bőrtípusnak megfelelő hidratáló krém használatának fontosságát: „A legújabb készítmények igen hatásosak a bőr funkciójának visszanyerésében.”

  • Használj zsírtartalmú hidratáló krémet

„A zsírok azoknak a kenőanyagoknak emelik ki hatását, amelyek a bőr simaságáért és védelméért felelnek.”– mondja Dr. Maddin. Más szóval, a zsírtartalmú hidratálók igazi Thai masszázzsal érnek fel. „Használd szükség szerint, a nap folyamán kezet igénybevevő ténykedések után, vagy éjszakánként.”

  • Kérj időpontot egy bőrgyógyásztól

Közel sem minden bőrprobléma diagnosztizálható saját szemmel, és főleg nem kezelhető internetes tudományok alapján. Ha a fentiek betartása mellet, több hét után sem puha és rugalmas a kezed, akkor tanácsos lehet bőrgyógyásszal konzultálni. Ő meg tudja állapítani, ha egy háttérben meghúzódó ekcéma vagy atópiás bőrgyulladás áll fenn. Nem mellékesen pedig, többféle gyakorlati tanáccsal tud szolgálni a további sérülések, károsodások megelőzéséhez.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek