Holotropikum7 pont, ami hisztire vall

7 pont, ami hisztire vall

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Személyiségünk gazdag gondolataink és belső érzésvilágunk megnyilvánulása, amely meghatározza viselkedésünket, önmagunkról és a világról alkotott képünket.

Minden személyiség egyedi és megismételhetetlen, mert magában hordozza mindazokat az élettapasztalatokat, lelki folyamatokat, gondolati mintákat, amelyek lényünk részévé váltak az évek során.

Személyiségünk kapocs önmagunk és embertársaink között, amely nagymértékben meghatározza és visszatükrözi kapcsolatainkat, munkahelyi és társadalmi viszonyulásainkat.

A sok milliárd egyedi személyiség a normalitás igen széles skáláján mozog és ettől lesz világunk annyira színes.

De mit értünk személyiségzavar alatt?

Zavar esetén a személyiségünk olyan tartós változást szenved, amely már nem illeszkedik a normalitás tág keretei közé, illetve olyan maladaptív és merev mintákat vesz fel, amelyek meggátolják az egyén kapcsolatainak a működését, és szubjektív szenvedést okoznak.

Ma a Hisztriónikus személyiségzavarról írunk dióhéjban.

Hipokratesz idejében a hisztriónikus megnyilvánulást nem pszichés jellegű tünetekként értékelték, hanem a méh működésének a zavarával kötötték össze. Így a hisztriónikus jelleg a női nemmel azonosítódott az évszázadok folyamán, habár tudjuk, hogy kevésbé feltűnő módon de jellemző az erősebbik nemre is.

Igazából a hisztriónikus személyiség enyhébb formái akár előnyösek is lehetnek kapcsolati teremtés szempontjából, hiszen ki ne kedvelne egy kommunikatív, jó fellépésű, gazdag érzelmi világgal rendelkező, szeretetteljes, bizalmat keltő személyt.

Súlyosabb esetben azonban már személyiségzavarról beszélünk.

Mi a 7 ismertetőjele egy hisztriónikus személyiségzavarnak?

  • Fizikai adottságait és küllemét folyamatosan arra használja, hogy felhívja magára a figyelmet
  • Viselkedése gyakran eltér a társadalmi normáktól, környezetével gyakran provokatív, csábító, szexuálisan kirívó.
  • Kényelmetlenül érzi magát ha, nem lehet a figyelem középpontjában.
  • Beszédmódja nagyon kifejező, figyelemfelkeltő, túlzó és gyakran semmitmondó.
  • Érzelmei instabilak, felszínesek, kétszínűek, és gyorsan változnak helyzettől függően.
  • Állandóan dramatizál, színpadias.
  • Nagyon befolyásolható, szugesztibilis.

A személyiségzavar súlyosabb formáiban az egocentrikus, empátiaszegény érzésvilág, hangulati váltakozások, dühkitörések, harag megrombolja az illető kapcsolatait.

Az időben fennálló zavarhoz más problémák is társulhatnak mint szorongásos és depressziós zavar, öngyilkossági gondolatok, alkohol függőség.

A zavar súlyosságának függvényében érdemes szakembert megkeresni aki különböző pszichoterápiás módszerek (pszichoanalízis, hipnózis, csoportterápiák) segítségével segít egyensúlyba hozni az érzelmi ingadozásokat, tudatosítani a helytelen gondolati sémákat és attitűdöket, stabilabb kapcsolatokat teremteni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek