Az állandó fáradtságot komolyan kell venni, mert nem csak azért lehet az ember kimerült, mert nem aludt eleget és jól az éjszaka. Most következzen 7 ok, ami miatt szinte mindig fáradtnak érezzük magunkat.

7 ok, ami miatt mindig fáradtnak érezed magad! Vedd komolyan a dolgot!

1. Pajzsmirigy problémák

A páros szerv szabályozza a szervezet hormontermelését, befolyással van az emésztésre, az agyműködésre és az energiaszintre is. A fáradékonyság, kimerültség hátterében állhat a pajzsmirigy túltengés, illetve alulműködés. A nők esetében ez a probléma gyakoribb, és a fáradtság érzése mellett még alvási zavarok, súlyproblémák, akár depresszió is kialakulhat. A problémával orvoshoz kell fordulni.

Ezt már olvastad? 7 TÜNET, ami pajzsmirigy túltengésre utal. Az ötödikről biztosan nem gondoltad volna!

2. Cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegek többsége gyakran tapasztal fáradtságot, kimerültséget, gyengeséget, főleg akkor, mikor a vércukorszint nagyon alacsony, vagy épp ellenkezőleg, nagyon magas. Ez azért van, mert az inzulint nem tudja megfelelően felhasználni a szervezet. Itt is szakorvosi vizsgálatokra és kezelésre van szükség, hogy a beteg jobban, energikusabban érezze magát.

3. Vérszegénység

Minden huszadik menstruáló nőnél jelentkezhet a levertség, kedvetlenség, fáradékonyság, hiszen ilyenkor rengeteg vitamint és ásványi anyagot veszítenek a nők, főként vasat, folsavat és B12-vitamint, így ennek következtében módosulások történnek a vörös vérsejtek képzésekor, ami vérszegénységhez vezethet. Ennek következménye, hogy a szervek kevesebb oxigénhez jutnak, így az illető mindig fáradtnak érzi magát. Orvosi vizsgálat szükséges, valamint a vas és B-vitaminok pótlása.

Ezt már olvastad? Ismerd fel a vérszegénység okait és kockázati tényezőit

4. Horkolás

Ez azért probléma, mert horkolás közben légzési szünetek állnak be, így pár másodpercig, vagy akár egy percig is megszűnik a lélegzetvétel, ami az oxigénszint csökkentését eredményezi. Emellett a horkoló ember gyakran fel is ébred, így a szervezet nem tudja kipihenni magát. Ez külön veszélyt jelent a magas vérnyomásban szenvedőknek. Ehhez is szakorvos kell, aki előírja a szükséges kezelést.

Ezt már olvastad? A Buteyko-féle légzési módszer, amely megszünteti a horkolást, azt asztmát, az álmatlanságot és az orrdugulást!

5. Nyugtalanság

Az idegi alapú nyugtalanság szörnyen kimerítő tud lenni, hiszen az illető folyamatosan attól tart, hogy valami váratlan esemény, történés fogja megzavarni az életét. Ennek következménye az izomfeszültség, a görcsök és végül a kimerültség. Érdemes egy pszichológust felkeresni, és csökkenteni a kávé adagot.

6. Lisztérzékenység

A lisztérzékenyek 80 százaléka egy felmérés során, arról számolt be, hogy gyakran érzik magukat kimerültnek, fáradtnak, gyengének, betegesnek. Sokat nem lehet tenni, be kell osztani az energiát, rendszeresen pihenni kell, de súlyosabb esetben el kell menni egy szakorvoshoz.

Ezt már olvastad? 10 jel, ami lisztérzékenységre utalhat

7. D-vitamin hiány

A tejérzékenység miatt a D-vitamin nem tud megfelelően beépülni a szervezetben, így ez a vegetáriánusok esetében is gondot okozhat, főleg mert veseproblémák keletkezhetnek. Ennek egyik tünete pedig a kimerültség, erőtlenség, így minél gyorsabban pótolni kell ezt a nyomelemet.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.