Kuriózum7 lecke Sigmund Freudtól, ami segít jobban megérteni az álmaidat

7 lecke Sigmund Freudtól, ami segít jobban megérteni az álmaidat

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Sigmund Freudot általában a modern pszichológia atyjának tekintik. Az elsők közé tartozott, aki feltárta a vágyak és álmok belső világát, és munkássága még ma is az álmok értelmezésének alapját képezi.

Az álmaink sokszor teljesen véletlenszerűnek tűnhetnek ugyan, de valójában a tudattalan üzenetei, amelyek olyan dolgokat mondanak el nekünk önmagunkról és a körülöttünk lévő világról, amelyekről a tudatos elménknek fogalma sincs.

Ha szeretnéd jobban megérteni önmagadat, kezd az álmaiddal. Ebben pedig Freud néhány elmélete a segítségedre lehet.

1. Az álmokban megjelenő szimbólumok sajátosak minden álmodó esetében

„Az álomfejtés az a királyi út, amellyel a szellem tudattalan működése megfejthető” – mondta Freud.

Az emberek tévesen sokszor azt gondolják, hogy az álmokban megjelenő bizonyos képek mindig ugyanazt jelentik, függetlenül attól, kinek az álmában jelennek meg. Pedig Freud egyáltalán nem így gondolta. Szerinte az álmokban megjelenő képek valóban szimbolikusak, de minden álmodónak sajátos szimbólumrendszere van.

Egy gyakori motívum az álmokban például a fogak elvesztése. Ez olyasmi, ami a legtöbb ember álmaiban előfordul, de az értelmezése egyénenként változhat. Utalhat például rossz kommunikációra, vagy az irányítás elvesztésétől való félelemre, de a megjelenéssel kapcsolatos aggodalmakhoz is fűződhet, vagy éppen ahhoz, hogy az álmodó úgy érzi, túl sokat árult el valakinek egy adott dologról.

2. A szabad asszociáció feltárja a szimbólumok jelentését

Amikor páciensei álmait értelmezte, Freud gyakran arra kérte őket, hogy gondolkodás nélkül mondjanak ki bármit, ami eszükbe jut, miközben felidézik az álomképeket, anélkül, hogy bármit visszatartanának vagy cenzúráznának.

Ez azért fontos, mert ha elkezdjük racionalizálni a dolgokat, megengedjük a tudatnak, hogy közbeavatkozzon. Ezt az asszociációs gyakorlatot egyedül, vagy egy terapeutával közösen is elvégezheted. Jó ötlet lehet, ha rögzíted, amit mondasz, így kizárólag a gondolataidra koncentrálhatsz, később pedig foglalkozhatsz az elemzéssel.

3. Az álom lehet egy kívánság teljesülése

Valószínűleg ez az álmok legegyszerűbb értelmezése, de természetesen nem az egyetlen. Ugyanakkor, csak azért, mert valami egyszerű, még nem jelenti azt, hogy el kellene vetnünk.

Freud szerint egyes álmok pontosan ezen egyszerű logika mentén értelmezhetők. Előfordul, hogy egészen egyszerűen azokról a dolgokról álmodunk, amikre vágyunk, de nem kaphatunk meg.

Freud példaként saját kislánya, Anna Freud egyik álmát említi meg. Anna akkoriban 19 hónapos volt, és miután elrontotta a gyomrát, szigorú diétára fogták, és egy egész napig nem ehetett semmit. A következő éjszaka hallották, amint a kislány izgatottan kiabál, és különböző ételeket emleget – például epret, amit a leginkább tiltottak. „Azt álmodta tehát, hogy eszik, és étlapjából épp azt emeli ki, amiből, mint tudja, a közeli jövőben vajmi kevés jut osztályrészéül” – írta a pszichiáter.

Természetesen nem minden álmot értelmezhetünk ez alapján, hiszen gyakran előfordul, hogy olyan dolgokról álmodunk, amiket a legkevésbé sem szeretnék a valóságban viszontlátni.

4. Az álmokat nem szabad leegyszerűsíteni

A legtöbb álom természetesen jóval bonyolultabb, mint a korábban említett példa, és Freud szerint soha nem szabad elkövetni azt a hibát, hogy leegyszerűsítjük a dolgokat. Ha mélyebbre nézünk, gyakran még egy negatívnak tűnő álomban is megtalálhatjuk a vágyak beteljesülésének elemeit.

Freud szerint az álmoknak kétféle tartalmuk van:
• egy nyilvánvaló vagy manifeszt tartalom: az álom úgy, ahogy emlékszünk rá,
• és egy látens, vagy rejtett tartalom: az álom mögött meghúzódó gondolatok.

Az emberek bonyolult teremtmények. Néha még magunknak sem akarjuk beismerni, mi az, amire vágyunk, és ezt gyakran valami másnak álcázhatjuk azt az álmainkban. Még az ijesztő vagy undorító képek is lehetnek olyan dolgok nyomai, amelyekre titokban vágyunk, de nem akarjuk ezt bevallani önmagunknak.

5. Az álom értelmezése: az álommunka visszafordítása

Az álommunka az a folyamat, amit a tudatunk végez az éjszaka folyamán, ennek során a nyilvánvaló üzenetet lappangó képekbe burkolja. Az így létrejövő álomképek álcázzák, elrejtik, felismerhetetlenné teszik az eredeti összefüggéseket. Aki értelmezni szeretne egy álmot, annak Freud szerint vissza kell fordítani azt a folyamatot, amit az álommunka végzett. Az álmok értelmezése tehát e kódolás feloldását jelenti.

Az álommunka négyféle tevékenységgel homályosítja el a látens tartalmat. Ezek a: sűrítés, eltolás, képi megjelenítés és másodlagos megmunkálás. Ezért az értelmezési folyamatnak is ebben a négy szakaszban kell történnie.

A sűrítés azt jelenti, hogy az álommunka kettő vagy több képzetet kapcsol össze. Az eredmény pedig egyfajta metafora, ami asszociatív kapcsolatban van a látens tartalommal, tehát a jelentéssel.

Az eltolás során a tudat számára jelentős tartalmakat az álomban közömbösnek ható dolgok helyettesítik. Ez az oka annak, hogy az álom valójában valami teljesen másról szól, mint azt a látszat mutatja.

A másodlagos megmunkálás olyasmi, amit az álommunka utólag végez el. Célja az álmot összefüggővé, a nappali logika számára elfogadhatóvá tenni apró változtatásokkal, betoldásokkal.

A képi megjelenítés az álommunka negyedik és egyben utolsó eleme. Az álmok végső soron képekből, nem szavakból állnak. Tehát az álom mögött álló gondolatokat képekké kell alakítani, mielőtt azok bekerülnének az álomba.

A tudatalatti hihetetlen kreativitást képes tanúsítani, és felébredve, amikor megpróbáljuk szavakba önteni az álmainkat, rájövünk, hogy a képek végig szavakat jelképeztek, ezért az álomfejtés gyakran megköveteli, hogy leírjuk, vagy hangosan elmeséljük a látottakat, hogy a szimbolikus képek újra szavakká alakuljanak.

6. Érdemes figyelembe venni a gyerekkori tapasztalatokat

Freud azt állította, hogy míg az álmok látens tartalmának egy része a jelenünkből vagy a közelmúltból származik, más tartalmak a legkorábbi emlékeinkhez és vágyainkhoz vezethetők vissza.

Sőt, több látens kívánság is egymásra halmozódhat, és ugyanazon álomképben ábrázolódhat, ami tovább bonyolítja az értelmezést.

Ha például álmodban repülőn utazol éppen egy fontos utazás előtt, a kép azt a vágyadat jelképezheti, hogy időben odaérj, ahová tartasz. De tegyük fel, hogy gyerekkorodban édesapád folyton elkésett, és édesanyád panaszkodott emiatt. Tehát a repülés az álmodban azt a vágyadat is jelképezheti, hogy kontrollálni tudd a szüleid közötti dinamikát.

7. Tiszteld a tudattalant

Freud arra is rámutatott, hogy ugyanazok az összetett erők, amelyek álmainkban működnek, akkor is hatással vannak az életünkre, amikor ébren vagyunk. A tudattalan sokféle módon megmutatkozhat ébrenléti állapotban, például nyelvbotlásokban (a híres freudi elszólás), ébrenléti álmokban, memóriazavarokban vagy véletlenszerűnek tűnő gondolatokban.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy Freud munkásságában elutasította a tudatalatti koncepcióját, és a tudattalan kifejezéssel dolgozott, de a két fogalom értelmezése manapság gyakran összemosódik.

Sigmund Freud szerint semmi sem véletlenszerű vagy értelmetlen, ami felbukkan az álmainkban. De az agy elképesztően bonyolult szerkezet, ezért az álomfejtés sok gyakorlatot és erőfeszítést igényel.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek