Lélektár7 jele annak, hogy alábecsülöd magad

7 jele annak, hogy alábecsülöd magad

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A legtöbb ember a családban elsajátított és tanult értékek, viselkedésminták szerint él. Vannak esetek, hogy ezek a minták sokat segítenek később az életben való boldogulás során, de sok esetben a családi örökség meggátolja az egyént, hogy fejlődhessen, szabadon éljen, és kibontakozhasson. Ennek következtében rejtve maradnak az adottságok, tehetségek, ehhez pedig az alacsony önértékelés, önbizalomhiány is társul.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Jó hír viszont, hogy van lehetőség ezen a helyzeten változtatni. Nincs más teendőd, mint mindennap emlékeztetni magad arra, hogy ki is vagy valójában, így tudatosíthatod magadban a valódi szerepedet, és így valóban jobb lehetsz.

Ehhez szükséged van egy tervre, gyakorlatba kell ültetned bizonyos szokásokat, amelyek nem fogják hagyni, hogy visszatérj a régi, berögzült meggyőződéseidhez, amelyek végig meggátoltak abban, hogy megkapd az élettől azt, amit igazán szerettél volna.

Álljon itt 7 olyan szokás, amelyek meggátolnak az érvényesülésben:

1. Nincsenek napi szertartásaid, bevett gyakorlataid:

– a napi rutingyakorlatok segítenek szinkronizálódni önmagaddal, az elméddel és a testeddel. Arra emlékeztetnek, hogy jelen vagy és nyugodt környezetet teremtesz a napi káosz közepette. Ilyen gyakorlat lehet az ima, a meditáció vagy a hálaadás, lényeg, hogy pozitív perspektívával kezdjük a napot.

2. Folyamatosan másokhoz hasonlítod magad:

– a közösségi háló elterjedésével naponta lehetőségünk van bepillantást nyerni mások életébe, így nehéz nem összehasonlítani magunkat másokkal. Egy fontos dolgot jegyezzünk meg: a Facebookon sosem egy kerek történetet látunk, hisz senki sem teszi közszemlére a problémáit, a hibáit és a félelmeit. Minden, amit látunk az élet jó oldalához tartozik. Ezért koncentrálj a saját életedre, tapasztalásaidra. Nem számít hány ember csinálja ugyanazt, mint te, csakis te tudod magadért csinálni.

3. Túlzott jelentőséget tulajdonítasz szüleid véleményének:

– sok ember küzd azzal, hogy meg tudjon felelni a szülei követelményeinek, és hajlamos háttérbe szorítani a saját elvárásait, érdekeit. Igen, a szüleid adtak életet neked, felneveltek és mindent megtettek, hogy embert faragjanak belőled, de felnőttél. Hálás vagy és szeretettel gondolsz rájuk, de ttt az ideje, hogy saját magad döntsd el mi a jó neked, ezért a saját igényeid kell első helyen szerepeljenek. A saját életedet neked magadnak kell élni, nem másoknak.

4. Nem a legmegfelelőbb barátokkal veszed körbe magad:

– kulcsfontosságú, hogy olyan emberekkel vedd körül magad, akik jó hatással vannak rád és számíthatsz a támogatásukra. Olyan emberekkel ismerkedj, akikkel egy „törzset” alkothattok, és jóban-rosszban számíthattok egymásra. Ne hagyd magad becsapni, és ne tarts meg minden embert az életedben csak azért, mert kötelességednek érzed.

5. Nem táplálkozol megfelelően:

– sok ember talál mentséget arra, hogy miért nem eszik egészségesen, vagy miért nem végez tornagyakorlatokat. Így hibásnak is érzik magukat, ráadásul az egészségtelen étkezés és a mozgáshiány miatt megváltozott testi adottságaik miatt utálni is fogják magukat. Ez nem más, mint önszabotázs. Hisz, ha nem tetszel magadnak, akkor nem érzed jól magad a bőrödben, és kedved sincs kimozdulni a házból. Az ördögi kör pedig soha nem ér véget, hacsak el nem határozod, hogy felhagysz a mentségek keresésével. Menj ki a házból, mozogj, száműzd az étrendedből azokat az élelmiszereket, amelyektől nem érzed jól magad, és amelyekről tudod, hogy egészségtelenek. Szeretettel és szelídséggel gondozd a tested, add meg neki mindenből a legjobbat, értékelni fogja.

6. Elfeledkezel az öngondoskodásról:

– úgy vagyunk szocializálva, hogy másokkal szépen és tisztelettel bánjunk, ám magunkkal szemben már nem ilyen nagyok az elvárások. Hogyan várjuk el másoktól, hogy jól bánjon velünk, ha mi sem bánunk jól magunkkal? Az öngondoskodás számos dolgot feltételez: testmozgás, egészséges étkezés, digitális méregtelenítés, az időnk beosztása, programunk gondos megtervezése. Önmagad első helyre tétele nem bűn, hanem létszükséglet. Legyen gondod magadra, hogy a környezetedben lévőkről is gondoskodhass.

7. Nem hiszel magadban:

– kevés ember szeret téged feltétel nélkül. Mindig próbálj meg egyike lenni ezen embereknek. Jól hallottad, szeresd feltétel nélkül önmagadat. Ha nem hiszed el, hogy megérdemled, más miért szeretne? Döntsd el, hogy szeretnél élni, hogy szeretnél kinézni, és hogy szeretnéd érezni magad. Ha megvan, akkor higgy benne minden idegszáladdal. Higgy magadban és azokban a lenyűgöző ajándékokban, amelyeket megosztasz a világgal. Hagy ragyogni a fényt, sose szégyenkezz miatta!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek