Holotropikum7 jel, amivel a tested jelzi neked, hogy boldogtalan vagy

7 jel, amivel a tested jelzi neked, hogy boldogtalan vagy

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A boldogság nemcsak lelkiállapot és pozitív hozzáállás az élethez. A test bizonyos kémiai folyamataival is összefügg. Különösen azokkal a hormonokkal, amelyek segítenek abban, hogy boldogok legyünk, és fontos szerepet játszanak a hangulatunkban és az öröm érzésében. Ezeknek a hormonoknak a hiánya elégedetlenséghez, sőt depresszióhoz vezethet.

A szervezeted pedig különböző módokon jelezheti neked, ha alacsony az úgynevezett „boldogsághormonok” szintje.

1. Édesség és chips fogyasztása

Ha a tested cukrot és keményítőt igényel, akkor alacsony lehet a szerotonin szinted. Ezek az ételek fokozzák ennek a hormonnak a szintjét, és ennek köszönhetően javul a hangulatod, és jobban érzed magadat. De mindez csak rövid ideig tart. Ezután tovább csökken az említett hormon szintje, és úgy érzed, hogy újra szükséged van ezekre a termékekre.

2. Hízás

A dopamin hiánya súlygyarapodáshoz vezethet. Azon túl, hogy az édességek és az egészségtelen ételek vonzanak, az is előfordulhat, hogy többet eszel a kelleténél. Ez azért történik, mert evéssel próbálod meg pótolni ezt a hormont, következésképp ételfüggőség alakulhat ki.

3. A mellek érzékenysége

Egy másik hormon hiánya, amely befolyásolja a hangulatunkat, szintén hatással van egészségi állapotunkra. Ha egy nőnek alacsony az ösztrogén szintje, azt tapasztalhatja, hogy a mellei érzékennyé válnak. Ez előfordulhat a menstruáció alatt, de akár ettől teljesen függetlenül is.

4. Alacsony empátia

A vizsgálatok összefüggést találtak az empátia és az oxitocin szintje között. Ez az úgynevezett „szeretethormon” is hatással van a hangulatunkra, akárcsak a korábban említettek. Ha nehezen tudsz együtt érezni másokkal, vagy problémáid vannak az arckifejezések felismerésével, akkor előfordulhat, hogy alacsony az oxitocin szinted.

5. Fejfájás

Fejfájás a progeszteron hormon hiánya miatt is kialakulhat, ez egy másik hormon, ami javíthatja a hangulatunkat. Ez a fájdalom migrén formájában jelentkezhet. A progeszteron rendkívül fontos a terhesség alatt – a várandós nők esetében a tünetek eltérőek lehetnek, és a hormon szintjét folyamatosan ellenőrizni kell.

6. Álmatlanság

Az álmatlanság szintén az alacsony szerotonin szint egyik jele. Alvási problémákban nyilvánul meg és megváltoztatja a hangulatot. Azok a személyek, akik állandó stresszt, depressziót tapasztalnak, és ülő életmódot folytatnak, hajlamosak lehetnek az álmatlanságra.

7. Remegés

A remegés a dopamin hiányának jele lehet. Ezek nem szándékos mozgások a testben, amelyeket izomösszehúzódások okoznak. Leggyakrabban a kezekben fordulnak elő. Ez ugyanakkor neurológiai betegség tünete is lehet.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek