Kuriózum7 hasznos pszichológiai módszer, ami segíthet feldolgozni, könnyebbé tenni a gyászt az...

7 hasznos pszichológiai módszer, ami segíthet feldolgozni, könnyebbé tenni a gyászt az ünnepek idején!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Talán a legrosszabb helyzet az életben az, mikor egy szeretett családtag, legyen szülő, nagyszülő, testvér, vagy gyermek, a karácsonyi ünnepek idején távozik az élők sorából, hiszen ilyenkor egy pillanatra sem lehet a meghitt ünneplésre gondolni.

7 hasznos pszichológiai technika, ami segíthet feldolgozni, könnyebbé tenni a gyászt az ünnepek idején!

Ez a következő éveket is meghatározza, hiszen a december vége nem a karácsonnyal lesz összefüggésben, hanem az elhunyt emlékével. A DailyMail.com oldalnak R. Benyamin Cirlan és Claire Bidwell Smith gyászfeldolgozással foglalkozó terapeuták 7 olyan tanácsot árultak el, amivel könnyebben átvészelhető ez a nehéz időszak a téli ünnepek ideje alatt.

1. Kell egy kis idő pihenésre, lazításra

R. Benyamin Cirlan szerint a gyász egy természetes lelki folyamat, és nem kell meglepődni azon, hogy valaki akár 6 hónapon keresztül rendkívül intenzív érzelmeket él át. Claire Bidwell Smith szerint sokan azt gondolják, hogy ha az érzelmeiket visszafogják, hamarabb fel tudják dolgozni a hozzátartozójuk elvesztését, de ez nem mindig jó. A gyászoláshoz időre van szükség. Karácsonykor pedig különösen oda kell figyelni az érzelmekre, és a pihenésre, lazításra is összpontosítani kell, mert nagy szükség lesz lelkierőre.

2. A gyásznak is megvannak a fokozatai

A svájci származású, amerikai pszichiáter Elizabeth Kübler-Ross 1969-be írt könyvében, amelynek címe On Death and Dying (A halál és a hozzá vezető út) többek között meghatározta a gyászolás különböző stádiumait, ezek a következő: tagadás, harag, alkudozás, depresszió és elfogadás. Cirlan szerint ez a sorrend nem mindenkinél érvényes, és a szakember idézi Thomas Attig amerikai filozófust, aki szerint a gyászolás egy aktív folyamat, és lehet vannak olyanok, akik egyből depresszióba zuhannak, amikor értesülnek szerettük haláláról.

3. Az elhunyt hagyatékának, szokásainak ápolása

Bidwell Smith elmondása szerint az elhunyt szerettei sokszor kötelességüknek érzik, hogy továbbra is gondozzák, megtartsák a családtagjuk, barátjuk hagyatékát, szokásait. Például, ha az elhunyt imádta a családja körében tölteni a karácsonyt, akkor a gyász könnyebbé válik, ha az ő tiszteletére a fa köré összegyűl a család.

4. A karácsony “elhalasztása”

A szakértők úgy vélik, egyes emberek esetében a gyászuk feldolgozásánál fontos lehet a karácsonyi ünnepség elhalasztása, mert amúgy sem tudna odafigyelni az illető a fa díszítésére, a menü összeállítására, így az egésznek nem lenne értelme.

5. A jótékonykodás segíthet

A gyász feldolgozásában segíthet, ha az elhunyt özvegye, gyermeke, vagy szülője karácsony idején segít a rászorulóknak, adománygyűjtést szervez, önkéntes munkát vállal, hiszen ez pozitív lelki feltöltődést eredményez.

6. Az elszigeteltség nem tesz jót

Mindkét pszichoterapeuta úgy véli, hogy a gyászolás ideje alatt nem tanácsos sok időt egyedül tölteni. Meg kell próbálni kapcsolatot teremteni és fenntartani a családtagokkal, barátokkal, vagy akár léteznek gyászfeldolgozó csoportok, ahova szintén el lehet menni.

7. A gyászolás nem tart örökké

A gyász ugyan okozhat lelki sérülést, zúzódást, de ezek egy nap be fognak gyógyulni. Idővel a fájdalom lassan enyhülni kezd. Az élet tartogat még szépségeket, és egyszer mindenki rájön arra, hogy erre kell odafigyelned, mert az a legfontosabb, hogy boldog légy.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek