Holotropikum7 egészségügyi kockázat, amiért nem szabadna spórolnunk a fűtéssel

7 egészségügyi kockázat, amiért nem szabadna spórolnunk a fűtéssel

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Bár a közüzemi számlák idén sem lettek alacsonyabbak, nem beszélve a fűtésről – a meleg lakás napjainkban sajnos luxusnak számít, mégis van néhány egészségügyi tényező, ami miatt érdemes kétszer is megfontolni, mennyire spórolunk az otthonunk melegével. Egy gyógyszerész most arra hívja fel a figyelmet, milyen egészségügyi kockázatokkal jár, ha letekerjük a hőszabályozót.

Egy hideg lakásban élni nemcsak frusztráló érzés, hanem veszélyes is. Sokan aggódnak már most amiatt, hogy miből fogják kifizetni a csillagászati árakat, ezért inkább úgy döntenek, meghúzzák a nadrágszíjat.

Anyagilag valóban megterhelő a téli időszak, de ha nem vigyázunk, ez a megfontoltnak tűnő óvintézkedés akár az életünkbe is kerülhet – különösen a gyerekek és az idősebb korosztály számára.

A brit Országos Egészségügyi Hivatal előírásai szerint abban a helyiségben, ahol a legtöbb időt töltjük, legalább 18°C meleget kell biztosítanunk ahhoz, hogy elkerüljük a veszélyt.

Ezt egy brit gyógyszerész is alátámasztja. Úgy véli, egy nem megfelelően fűtött otthon olyan kockázatoknak teszi ki a lakóit, mint például a szívroham vagy az agyvérzés. Íme Abbas Kanani hétpontos listája, amiről mindenkinek tudnia kell, mielőtt letekeri a hőszabályozót!

1. kockázat – vérnyomászavarok

A szakember azt állítja, a hűvös belterekben való tartózkodás felgyorsítja a szívritmust és emeli a vérnyomást. Ennek magyarázata csupán az, hogy a hideg hatására az erek beszűkülnek, ami a keringési rendszerben megnövekedett nyomást eredményez – nyilatkozta Kanani a The Sun-nak.

2. kockázat – szívroham és stroke

Ez a 65 év felettieket érinti a leginkább, akiknek a kor miatt lassúbb az anyagcseréjük, és a testük kevesebb véredényt termel, mint a fiataloknál.

„Ezáltal a vérük, és így a hő is nehezebben jut el a végtagjaikba, például a kezükbe és a lábukba, ezért fázhatnak. Amikor elkezdünk fázni, a vérünk sűrűbbé válik, ami vérrögképződést okozhat, és szívrohamhoz vagy stroke-hoz vezethet. Fontos, hogy télen melegben maradjunk, ha szívbetegségben szenvedünk” – hangsúlyozza Kanani.

3. kockázat – súlyosbodó asztma

Hideg környezetben az asztmás tünetek fokozódnak, mivel a hideg levegő szárazsága irritálja a légutakat. Ez több nyálka termelését is maga után vonja, nem beszélve a lakásban elszaporodó penészről, ami súlyosbíthatja a tüneteket a tél folyamán.

4. kockázat – az immunrendszer gyengülése

Bár a hideg, friss levegőn tartózkodni néhány órát egészséges, ez nem érvényes a fűtetlen otthonban való élésre. Az állandó alacsony hőmérséklet próbára teszi a testet, gyengíti az immunrendszert, és hajlamosabbá teszi az embert a mindennapi betegségekre, állítja Abbas.

5. kockázat – a mentális egészség befolyásolása

A gyógyszerész megemlít egy nemrégiben publikált tanulmányt, miszerint a hideg lakásban való élés megduplázhatja a súlyos mentális zavarok kockázatát azoknál, akiknek korábban nem volt mentális problémájuk, és a veszély háromszorosára nő azoknál, akik korábban a súlyos mentális zavarok határán voltak.

6. kockázat – arthritis

Abbas ezt a következőképpen magyarázza: „a szervezetünk érzékenyebb a fájdalomra, ha hideg van, és ez súlyosbíthatja az ízületi gyulladás tüneteit, például a fájdalmat és a merevséget, az ízületi károsodást, a duzzanatot és a fáradtságot. Mivel a szervezet a hideg hatására a végtagok véráramlásának korlátozásával, a tüdőbe és a szívbe történő több vér pumpálásával takarékoskodik a hővel, ez fájdalmat eredményezhet az ízületekben”.

7. kockázat – hipotermia

A gyógyszerész szerint ez „különösen veszélyes” következménye a fűtetlen lakásnak. Azt állítja, hideg környezetben „a test gyorsabban kezd hőt veszíteni, mint amennyit termel, és a hosszan tartó kitettség végül elhasználja a szervezet tartalékolt energiáját. Ez hipotermiához (kórosan alacsony testhőmérséklethez) vezethet, ami hatással van az agyra, és az illető képtelen lesz tisztán gondolkodni vagy jól mozogni”.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek