Kuriózum60 ezer nő tanul a világ legnagyobb női egyetemén

60 ezer nő tanul a világ legnagyobb női egyetemén

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A világ legnagyobb női egyeteme Szaúd-Arábiában található. A Nora Bint Abdulrahman Hercegnő Egyetem (PNU) egyidejűleg 60 ezer diáklányt tud fogadni. A szaudi állam több mint ötmilliárd dollárt fordított a felsőoktatási intézmény létrehozására.

PNU_AC_main_1
A Nora Bint Abdulrahman Hercegnő Egyetem

A főváros, Rijád mellett található egyetemen az oktatónők és a lányok elektromos meghajtású miniautókon is közlekedhetnek a 800 hektáros campus területén. Az egyetem a környezettudatosságra is figyel, hisz napelemtáblák segítik az áramellátást, a lehetőségekhez mérten mellőzik a papírt, amelyet elektronikus adathordozókkal helyettesítenek.

Az UNECO adatai szerint Szaúd-Arábiában 130 ezren járnak az ország hét egyetemére. A hallgatók 58 százaléka nő. A kormány évente 40 milliárd dollárt költ az oktatásra. Annak ellenére, hogy az országban külön egyetemet kaptak a nők, Szaúd-Arábiában távolról sem irigylésre méltó a nők helyzete. A nőknek ugyanis nem szabad autót vezetni, nem szavazhatnak, nem vehetnek részt a közéletben, és az élet szinte minden területén a férfiakra vannak utalva, akiknek viszont cserébe kötelességük gondoskodniuk róluk.

Az ultrakonzervatív királyságban a nyugati nőkre is érvényesek a viselkedési és öltözködési előírások. Az éttermekbe vagy cukrászdába is csak férfi családtag kíséretében léphetnek be, és ott is csak az arra a célra kijelölt helyiségben tartózkodhatnak. A pénzintézetekben sem jobb a nők helyzete, akik a bankba csak külön bejáraton mehetnek be, és elkülönített helyiségben intézhetik csak hivatalos ügyeiket.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek