Kuriózum6 mód, ahogy azok, akiket gyerekként érzelmileg elhanyagoltak, jobb szülőkké válhatnak

6 mód, ahogy azok, akiket gyerekként érzelmileg elhanyagoltak, jobb szülőkké válhatnak

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A gyermekkori érzelmi elhanyagolás akkor következik be, amikor a szülők, még ha szerették is a gyereküket és törődtek vele, de valamilyen oknál fogva nem ismerték fel és/vagy nem reagáltak az érzéseire és az érzelmi szükségleteire. Bár ez általában apró dolgokban nyilvánul meg, mégis mély hatással lehet az életünkre, és felnőttként is magunkban cipelhetjük a terhét.

Ez az alapvető hiány sok fontos módon befolyásolja az életünket, és arra is nagy hatása van, milyen szülőkké válunk mi magunk. Az érzelmi elhanyagolás észrevétlenül és önhibánkon kívül jelen van az életünkben, és a gyerekeinknek is átadhatjuk ezt a hiányérzetet. Nem csoda, hiszen nehéz olyasmit megadni a gyerekednek, amit te magad sosem kaptál meg.

De vannak módok arra, hogy begyógyítsd az érzelmi elhanyagolás okozta sebeket, és ezzel egyben jobb szülővé is válj.

6 mód, ahogy azok, akiket gyerekként érzelmileg elhanyagoltak, jobb szülőkké válhatnak

1. Először is meg kell értened, hogy befolyásolja a gyermekkori érzelmi elhanyagolás a viselkedésedet szülőként

Amikor a szüleid nem vették észre az érzéseidet, nem reagáltak rájuk, és nem érvényesítették azokat eléggé, akkor egy erőteljes, tudatalatti üzenetet küldtek neked: Az érzéseid nem számítanak. Ha ismételten ezt az üzenetet kapod, az agyad úgy reagál, hogy falat emel az érzelmeid elé, hogy azok ne terheljék sem a szüleidet, sem téged.

Ez a védekezési mechanizmus gyermekkorodban talán működött is, később azonban, amikor szükséged lett volna rá, hogy hozzáférj az érzéseidhez, megakadályozott ebben. Ebben az esetben pedig neked is nehezedre eshet felismerni a gyerekeid érzéseit és megfelelően reagálni azokra.

Az érzelmi készségeket gyermekkorban kell megtanulni. Megtanították-e a szüleid, hogy felismerd, megnevezd, kezeld és kifejezd az érzéseidet? Képes vagy most megtanítani a gyerekednek ezeket a készségeket?

Elég empátiát és érzelmi támogatást kaptál gyermekkorodban a szüleidtől? Ha nem, akkor valószínűleg a mai napig elég keményen bánsz magaddal. Ahhoz, hogy változtatni tudj ezen, meg kell értened, hogy hat mindez rád, és milyen szülő leszel általa. Ha a szüleid nem látták tisztán a személyiségedet, valószínűleg te sem láttad tisztán önmagadat, és a gyerekeidet sem. Ha azonban képes vagy megadni magadnak azt, amit annak idején nem kaptál meg, a gyerekeidet is másképp tudod nevelni.

2. Figyelj oda az érzelmeidre, és értékeld azokat, hogy segíthess a gyerekeidnek is ráhangolódni az érzéseikre

Fontos, hogy megtanítsd a gyerekeidet az érzéseik észlelésére, ezért ha szomorúnak, vagy dühösnek látod őket, nevezd a nevükön ezeket az érzéseket.

3. Dolgozz az érzelmi készségek elsajátításán – és tanítsd meg ugyanezt a gyerekeidnek is

Ha megtanulod megnevezni az érzéseidet, kifejezni, és szükség esetén kezelni azokat, azok mind olyan készségek, amelyeket a gyerek látni és tapasztalni fog a veled való kapcsolatában, így ő is elsajátíthatja mindezt.

4. Bánj magaddal több együttérzéssel, így segíthetsz a gyerekeidnek is ugyanezt tenni

Tanuld meg elfogadni, hogy, mint bármelyik másik ember, te is követsz el hibákat, és ne légy olyan szigorú önmagaddal. Ha ezt képes vagy elfogadni, akkor a gyerekeidnek is megtaníthatod, hogy bocsássák meg maguknak a hibáikat, tanuljanak azokból, és lépjenek tovább.

5. Figyelj arra, hogy mit érzel, mire van szükséged, mit szeretsz, és mit nem

Ezzel megtanítod a gyerekeidnek, hogy oda kell figyelniük magukra, mert ha ezt látják tőled, ők is jobban megértik saját magukat, és úgy nőnek majd fel, hogy ismerik önmagukat, és tudják, hogy számítanak.

6. Fogadd el magadat, és szeresd azt, aki vagy – mutass példát a gyerekeidnek

Az egészséges önszeretettel és azzal az érzéssel felvértezve, hogy elég jó vagy, a gyermeked is megtanulja az önszeretetet, és úgy fog felnőni, hogy erősnek érzi magát, és mélyen legbelül tudja, hogy szerethető. Nem te választottad az érzelmi elhanyagoltságot, sőt, gyermekkorodban valószínűleg nem is tudtad, hogy ez történt veled.

De most, felnőttként, dönthetsz úgy, hogy begyógyítod az érzelmi sebeket, és ezáltal egészségesebb, boldogabb emberré és jobb szülővé válhatsz. Ezzel lényegében egy több generáción átívelő folyamatnak vetsz véget, és megkíméled a gyerekeidet ettől a tehertől.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek