Kuriózum6 dolog, amire figyelned kell, amikor megpróbálsz segíteni valakinek, aki depresszióval küzd

6 dolog, amire figyelned kell, amikor megpróbálsz segíteni valakinek, aki depresszióval küzd

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ha segíteni szeretnél valakinek, aki depresszióban szenved, előbb meg kell értened ezt a betegséget, és tudnod kell, mi a helyes kommunikáció ebben az esetben.

6 fontos dolog, amire figyelned kell, amikor megpróbálsz segíteni valakinek, aki depresszióval küzd

1. Ha valaki depresszióban szenved, az nem őrültség vagy gyengeség

A depresszió a stresszre adott egyik válaszreakciónk lehet. Amikor nyomás alatt vagyunk, a vegetatív idegrendszerünk úgy van kialakítva, hogy a harc, menekülés vagy megdermedés válaszreakciónak egyikét aktiválja. Például, ha hosszú ideig éhezünk, az anyagcserénk lelassul, hogy növelje a túlélés valószínűségét. Ha megsérülünk, ösztönösen biztonságos helyre húzódunk vissza, hogy „nyalogassuk a sebeinket.” A depresszió a menekülés egyik formája.

Bár a világ sok szempontból megváltozott, a stresszre adott válaszaink továbbra is ugyanazok. A pszichoneuroimmunológia tudományterület szerint az elménket érő stressz közvetlen hatással van a testünkre. Erre jó példa a gyomorfekély, ami a stressz közvetlen következménye lehet. Hasonlóképpen, a hosszan tartó szorongás fokozott mennyiségű adrenalint és kortizolt szabadít fel, ami idővel megzavarhatja az agy természetes kémiai egyensúlyát.

A stresszt olyan külső tényezők is okozhatják, mint például egy munkahely vagy egy szerettünk elvesztése. De olyan belső tényezők is állhatnak a háttérben, mint az alacsony önbecsülés vagy az attól való félelem, hogy nem tudjuk fenntartani magunkat anyagilag.

2. Az ítélkezés eltaszítja az embereket, míg a nyílt, őszinte figyelem közelebb hozza őket

Mivel a depresszió általában a nyomás, a nehézségek vagy a fájdalom megtapasztalásának természetes következménye, az illetőnek bátorságra van szüksége ahhoz, hogy megnyíljon, és eközben rendkívül sebezhetőnek érezheti magát.

Tegyél meg mindent, amit csak tudsz, hogy biztonságban érezze magát, légy gyengéd, tegyél fel kérdéseket, és készülj fel arra, hogy nem fogsz feltétlenül egyetérteni a válaszokkal. De bármi is történjen, próbálj meg nem ítélkezni. Ne feledd, hogy nincsenek jó és rossz érzések, az érzések egyszerűen csak léteznek. Az, ha meghallgatod és elismered a másik személy érzéseit, az első lépés, amivel segíthetsz neki elindulni a gyógyulás felé.

3. Mindenkinek joga van az érzéseihez, bármik is legyenek azok

Amikor segíteni próbálunk, előfordulhat, hogy a negatív érzéseket úgy akarjuk megállítani, hogy elutasítjuk azokat, vagy azt mondjuk az illetőnek, hogy nem kellene így éreznie. Az, ha valaki más szorongásáról hallunk, néha belőlünk is szorongást válthat ki, és természetes, hogy el akarjuk űzni a kellemetlen érzéseket.

Ha azonban akaratlanul megpróbáljuk megváltoztatni valakinek az érzéseit, mielőtt kész lenne a változásra, az illető sokkal erősebben érvelhet, hogy megértesse velünk az érzéseit, vagy épp ellenkezőleg, elzárkózhat, mert úgy érzi, nem értjük meg.

4. A depressziónak nem kell meghatározni egy személyt

Mivel a depresszió a stresszre adott válaszreakciónk lehet, nagyon fontos felismerni, hogy a depressziós személy korlátozottan képes értelmezni a perspektívákat. Lehet, hogy szerinted a pohár félig tele van, de a depressziós személy csak az üres részt látja, és ami számodra nyilvánvaló lehet, számára nem feltétlen az.

A depressziós emberek gyakran irreálisan magas elvárásokat támasztanak önmagukkal szemben, ugyanakkor indokolatlanul alacsony az önértékelésük, ezért előfordulhat, hogy lustának, értéktelennek találják magukat, ha nem képesek a legjobb teljesítményre, vagy kudarcot vallanak. Emlékeztesd őket, hogy a depresszió nem határozza meg a személyiségüket, és nem jelenti azt, hogy hibásak vagy értéktelenek lennének.

5. Nyugodtan feltehetsz az illető biztonságával kapcsolatos kérdéseket

Mivel a depresszió az általános rossz közérzettől az öngyilkosságig széles skálán mozog, nehéz lehet eldönteni, milyen kérdéseket tehetünk fel, és miket kell inkább kerülnünk. Ha azonban aggódsz a szeretett személy biztonságáért, és megfogalmazódik benned egy ezzel kapcsolatos kérdés, nyugodtan tedd fel azt.

Ne feledd, a depresszió a menekülési ösztön egy formája. A fájdalom elől való menekülés érdekében az emberek számos veszélyes taktikát alkalmazhatnak a túlzott drog- vagy alkoholfogyasztástól kezdve az önmaguk vagdosásán, az éhezésen, az otthonról való elmenekülésen át a menekülés legszélsőségesebb formájáig, az öngyilkosságig.

Ha amiatt aggódsz, hogy a szeretett személy esetleg kárt tesz magában, kérdezz rá az ezzel kapcsolatos gondolataira, és segíts, hogy szakszerű segítséget kapjon. Lehet, hogy nem akarja elfogadni a segítséget, de ezzel megmentheted az életét.

6. Minden depresszióval küzdő embernek mások az igényei

A depressziós emberek gyakran reménytelennek vagy alkalmatlannak érzik magukat, mert segítségre szorulnak, ezért nem biztos, hogy képesek segítséget kérni. Kérdezd meg, miben tudnál nekik segíteni. Lehet, hogy ők maguk sem tudják, mire van szükségük, de gyakran tudják a választ.

Minden ember szükségletei mások, ezért vedd komolyan a válaszaikat, és tedd meg, amit tudsz. A legjobb szakértő segítségét kérni, de soha ne becsüld alá annak az értékét, ha egyszerűen csak meghallgatsz valakit, és mellette állsz.

Nem könnyű elbeszélgetni valakivel, aki depressziós, de meg kell értenünk, hogy a depresszió természetes dolog, és a legtöbben megtapasztaljuk azt életünk során, ha csak rövid ideig is. Szerencsére a depresszió az esetek nagy részében átmeneti, és még ha krónikus is, vannak gyógyszerek, amik segíthetnek a kezelésében. A nézőpontunk megváltoztatása a beszélgetésen keresztül szintén megváltoztathatja az agy kémiáját, így az őszinte, nyílt beszélgetés sokat számíthat.

Mivel a depresszió természetéből adódóan az emberek érzelmileg bezárkóznak és visszahúzódnak, kulcsfontosságú lehet, hogy megpróbálj beszélni velük, mivel maguktól képtelenek lehetnek segítséget kérni. A legfontosabb, hogy megjegyezzük, a depresszió nem szégyenletes dolog, és nem kell tabuként kezelni, vagy elítélni.

Figyelem!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek