Kuriózum6 apró dolog, ami megöli a boldogságot

6 apró dolog, ami megöli a boldogságot

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Mindenki szeretné tudni, mit tegyen, hogy boldogabb legyen, de a boldogság elérése sokszor inkább arról szól, mi az, amit nem kellene tennünk.

Nick Wignall pszichológus és író szerint a boldogság megtalálásának kulcsa abban rejlik, hogy felfedezzük azokat a dolgokat, amelyek boldogtalanná tesznek, és megpróbáljuk ezeket kiküszöbölni az életünkből. Ezek a dolgok sokszor olyan apró, de erőteljes szokások, minták, amikben talán már gyerekkorunk óta megragadtunk, és nem tudunk megszabadulni tőlük.

A következő 6 apró dolog megöli a boldogságot

1. A jövő miatti aggodalom

Az aggodalom az a mentális szokás, amivel megpróbálunk megoldani egy olyan problémát, amit vagy nem tudunk megoldani, vagy valójában nem is probléma. Könnyű ennek a szokásnak a csapdájába esni, mert produktívnak érezzük, annak a látszatát kelti, hogy legalább megpróbálunk tenni valamit, és enyhíti a tehetetlenség érzését. Más szóval, az aggódás a kontroll illúzióját adja meg nekünk.

De az igazság az, hogy néha valóban tehetetlenek vagyunk, és nem tudunk minden helyzetet irányítani. Ebből a szemszögből nézve az aggodalom pusztán a valóság tagadása. Megpróbáljuk irányítani azt, amit alapvetően nem tudunk irányítani.

A rossz dolgok néha megtörténnek, és ezen nem tudunk változtatni. Az aggodalom nem segít ezen, egyszerűen csak szorongáshoz vezet.

Próbáld meg tudatosan felismerni ezt a szokást, és kérdezd meg önmagadtól, milyen szerepe van az aggodalmadnak egy adott helyzetben? Valóban megoldasz ezzel valamilyen problémát, van valamilyen funkciója, haszna az aggodalmadnak?

Tanuld meg elfogadni a nehéz vagy kellemetlen helyzeteket, amiken nem tudsz változtatni, és engedd el az aggodalmaidat, valamint az ezzel járó szorongást.

Ahogy Reinhold Niebuhr amerikai teológus, filozófus, politológus is mondta: „Istenem, adj nekem türelmet, hogy elviseljem, amit nem tudok megváltoztatni, bátorságot, hogy megváltoztassam, amit tudok, és bölcsességet, hogy e kettőt meg tudjam különböztetni.”

2. A konfliktusok kerülése

A legtöbb ember nem szereti a konfliktusokat, és ha csak teheti, kerüli a hasonló helyzeteket, de sokan nem tudják, hogy a konfliktuskezelésnek van egy produktív, hasznos módja is.

A legtöbben azért haboznak visszavágni és kiállni önmagukért, mert félnek attól, hogy agresszívnek, erőszakosnak, udvariatlannak tartják őket. Ezért inkább alapvetően passzívak, elfogadóak, csendben maradnak, és egyszerűen úsznak az árral. De ez általában ahhoz vezet, hogy mások egyszerűen átsétálnak rajtunk.

De van egy középút a passzív lábtörlő és az agresszív zsarnok között: a magabiztos, asszertív viselkedés. Az asszertivitás azt jelenti, hogy kiállsz a saját igényeidért és értékeidért. Azt jelenti, hogy megköveteled, amit megérdemelsz, és nemet mondasz arra, amit nem akarsz. Ezt pedig egyértelműen, de tisztelettel és őszintén teszed. Az önbecsüléshez és az önbizalomhoz vezető út az asszertív kommunikációval kezdődik.

3. Elszigetelődsz másoktól, amikor levertnek érzed magadat

Az emberek gyakran elrejtik az olyan láthatóan fájdalmas érzelmeket, mint a szomorúság, a félelem és a frusztráció. Pedig ezek az érzések segítenek jelezni a környezetünknek, hogy küszködünk, és segítségre vagy támogatásra van szükségünk. Amikor lehangolt vagy, nem arra van szükséged, hogy elszigeteld magadat másoktól, sokkal inkább a szeretteid társaságára és támogatására.

Tehát, bármennyire természetesnek is érzed, hogy elrejtőzz és elszigeteld magadat, amikor fájdalmat érzel, tedd ennek az ellenkezőjét. Kérj támogatást, és teremts mély kötelékeket.

4. A stressz kezelést választjuk a stressz forrásának felkutatása helyett

A stressz kezelése nem valódi megoldás a krónikus stressz esetében. Ez lényegében csak egy sebtapasz, ami a tüneteket kezeli, és ideiglenesen működhet, de közben eltereli a figyelmet a stressz valódi kiváltó okairól, a stresszorokról.

A stresszor az a dolog, ami stresszreakciót vált ki. Ha állandóan stresszelsz, a hosszú távú megoldás az, hogy a stressz eredeti okát (a stresszort), nem pedig az érzést (a stresszválaszt) orvosolod.

Például, ha folyamatosan stresszes vagy a munkahelyeden, megpróbálhatod különböző stressz kezelési gyakorlatokkal csökkenteni ezt a feszültséget, és ez egy ideig még akár működhet is. De ezzel még nem oldod meg magát a problémát, mert nem szünteted meg a stressz forrását. Ahhoz, hogy eljuss idáig, meg kell próbálnod megérteni, mi az, ami alapvetően nem működik, és amire a stressz megpróbálja felhívni a figyelmedet.

A hagyományos stressz kezelési technikákkal, mint a légzőgyakorlatok vagy a meditáció, alapvetően nincs semmi probléma, de fontos, hogy megtanuljunk eljutni a probléma gyökeréhez, a stressz kiváltó okához.

5. Ítélkező önbeszéd

Mindenkinek van önbeszéde – ez egyfajta belső narrátor, aki folyamatosan leírja életünk történetét, ahogy az kibontakozik.

Sajnos sokan közülünk nem nagyon vannak tudatában az önbeszédüknek, vagy brutálisan negatív, ítélkező stílusú belső monológot folytatnak. Gondolj csak bele, ha úgy beszélnél másokkal, ahogy saját magaddal, akkor valószínűleg nem lennének barátaid, vagy munkahelyed.

Az önbeszédünk azért ilyen kemény és könyörtelen, mert gyerekkorunkban azt tanították, hogy szigorúnak kell lennünk önmagunkhoz, mivel ez motivál, rávesz, hogy elvégezzük a feladatainkat, és önfegyelemre tanít.

A negatív önbeszéd azonban valójában egyáltalán nem motiváló, csak lehangolttá, szorongóvá tesz, krónikus bűntudathoz és végül reménytelenséghez vezet. Ez a belső monológ tehát végső soron boldogtalanná tesz, és itt az ideje, hogy változtass ezen.

6. Feltétel nélkül hiszünk a gondolatainkban

Miért tulajdonítasz akkora jelentőséget minden gondolatodnak? Csak azért, mert a fejedbe veszel valamit, még nem lesz feltétlenül igaz. Ha minden alkalommal, amikor negatív gondolataid támadnak, nagy figyelmet szentelsz azoknak, és mindenféle mély jelentést tulajdonítasz nekik, azzal arra tanítod az elmédet, hogy még több ilyen gondolattal bombázzon, ez pedig állandó szorongáshoz vezet.

Sok gondolat aktívan káros lehet, ha túl nagy figyelmet és tiszteletet tulajdonítasz neki. Tanulj egy kis egészséges szkepticizmust a saját gondolataiddal szemben.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek