Kuriózum5 súlyos kommunikációs hiba egy párkapcsolatban

5 súlyos kommunikációs hiba egy párkapcsolatban

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Úton-útfélen hangsúlyozzák a párkapcsolati szakértők, hogy a kommunikáció az egyik legfontosabb összetevője egy párkapcsolatnak. A lifehacker.com összegyűjtötte az öt leggyakoribb, kommunikációval kapcsolatos hibát.

parkapcsolat

Nem mindig válik a párkapcsolat előnyére a sok kommunikáció: igaz, hogy egy egészséges párkapcsolat érdekében sokat kell kommunikálni a feleknek, de néha maga a sok beszéd jelenthet problémát. Erica Curtis, kaliforniai házassági tanácsadó és családterapeuta szerint: az egyik legnagyobb hiba azt feltételezni, hogy a kommunikáció máris kapcsolatot teremt. Ezzel szemben az a fontos, hogy először kapcsolatot építsenek ki, és csak utána kommunikáljanak.

Egy pszichológiai elmélet szerint az embereknek különböző „szeretetnyelvekkel” rendelkeznek, azaz mindenki másképp fejezi ki a szeretetét. Pl. ha a felek mindig megbeszélik a közös dolgaikat, de nem léptek túl a kapcsolati problémákon, akkor koncentrálni kellene másra is, pl. nonverbális módon kommunikálni. Természetesen a gyakori beszélgetés produktív és szükséges is, a legboldogabb párok legalább öt órán keresztül beszélgetnek egymással egy héten, de meg kell bizonyosodni arról, hogy mindketten ugyanazon a hullámhosszon vannak-e, és ha vitára kerül sor, az produktív-e – mondta a szakember.

Ne várjuk el, hogy partnerünk olvasson a gondolatainkban: nem lehet elvárni, hogy párunk ráérezzen minden velünk kapcsolatos dologra. Vannak esetek, amikor észrevesz bizonyos dolgokat, de sok esetben nem, és ez nem szándékos.

Mondjuk ki, amit gondolunk: ha a felek, vagy az egyik fél inkább konfliktuskerülő alkat, akkor valószínűleg az érzelmek a békesség kedvéért el lesznek nyomva. Ez azonban lassan és fokozatosan tönkreteszi a boldogságot, és a kapcsolatot is.

A harkály-szindróma: a pszichológia harkály-szindrómának nevezi, amikor egy személy rögzíti az érzéseit, és folyamatosan csak azt hangoztatja, visszavonulásra kényszerítve ezzel a másik felet. Ha az egyik fél nem hajlandó a lemondásra, továbbra is ismétlődnek a mérgező beszélgetések. Ez a fajta kommunikációs nem ad sok esélyt a visszatérésre, és ha az egyik fél megemlíti, hogy beszéljenek, a partner máris elrohanna.

Nézzük a másik szemszögéből a dolgokat: az empátia nemcsak a párkapcsolatban, hanem az élet egyéb területein is az egyik legfontosabb képesség. Hiba nem élni vele. Ezért nem kell mindig egyetérteni a másikkal, de nem is szabad csak úgy ráhagyni mindent.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek