5 ok, amiért azonnal le kellene szoknod a szemsúrolgatásról!

Gyerekként szüleink számtalanszor figyelmeztettek arra, hogy nem tesz jót, ha dörzsölgetjük a szemünket, meg hogy játék közben csak annyira kapjon el a hév, hogy a szemünk világa ne bánja.

A szemsúrolás sok esetben jól eshet, főleg ha kimerültek vagy adott esetben allergiásak vagyunk a környezetünkben lévő porra vagy egyéb anyagokra. A szemsúrolás száraz szemek esetén is enyhülést hozhat, mert a dörzsölő mozdulatok révén beindul a könnytermelés és a szemgolyó újra megfelelően nedves lesz.

Ám a sok pozitív dolog, mint mindent, ezt sem szabad túlzásba vinni, mert olykor többet árthatunk vele, mint amennyit használhatunk. Lássuk is, mi történik, ha túlzásba visszük szemünk súrolgatását:

1. A kezünkön lévő baktériumok könnyen befertőzhetik a szemet

Köztudott, hogy a mindennapi élet során, a kezünkön akaratlanul is rengeteg piszok és baktérium telepedik meg. Ha piszkos kézzel nyúlunk a szemünkhöz, könnyedén befertőzhetjük a gyenge szöveteket, komoly problémákat okozva ezzel. Szemgyulladást, kötőhártya-gyulladást is okozhatunk, ha nem vigyázunk megfelelőképpen.

A kötőhártya-gyulladás a szem kipirosodásával, viszkető érzéssel és fájdalmas szemmozgással járhat, amit ha nem kezelünk ki időben, akár hosszú ideig is megkeserítheti mindennapjainkat. Legtöbb esetben antibiotikumos kezeléssel, szemcseppekkel kezelik, de a megelőzés a legfontosabb, ezért figyelj oda, hogy mindig tiszta kézzel nyúlj a szemedhez.

2. Károsíthatjuk a szaruhártyát

A szaruhártyának védő szerepe van, megvédi a szem szerkezetének törékeny részeit, emellett felülete biztosítja az éles látást. Ha sokat dörzsöljük a szemünket, ez a felület megsérülhet, szaruhártya-sérülés jelentkezik. Szemészek tanácsa szerint nem szabad félvállról venni a szaruhártya állapotát, így ha olyan érzésünk lenne, mintha homokszemek kerültek volna a szemünkbe és a pislogás fájdalmassá válik, rögtön keressünk fel egy szakorvost. Az enyhébb szaruhártya-sérülés pár nap alatt meggyógyul, de a túlzásba vitt szemdörzsölés keratoconust okoz, ami akár homályos látást is eredményezhet, olyannyira, hogy adott esetben akár a szemüvegviselés is szükségessé válik.

3. Sötét karikák és kötőhártya bevérzés is felléphet

A szem alatti terület sötétes árnyalata rengeteg dologtól függhet: étrend, életmód, káros szenvedélyek stb. Viszont a szemsúrolás is köztük van, hisz az erős mozdulatok károsítják ezt a puha, vékony bőrfelületet. A folyamatos megerőltetéstől az apró hajszálerek elpattanhatnak és bevérezhet a szem alatti terület. Ugyanez a kötőhártya területén is megtörténhet, ám ez gyulladással és nagyobb fokú irritációval jár.

4. A szem alatti bőr megereszkedik és ráncok alakulnak ki

Fáradtság esetén, ahogyan azt már említettük, a szem dörzsölése felüdülést hozhat, de a durva mozdulatok nem tesznek jót a vékony bőr szerkezetének. A fizikai mozgás felszakítja a kollagén- és elasztin-kötéseket, így a bőr meglazul és rugalmatlanná válik.

5. Az esetlegesen meglévő zöld hályog állapota rosszabbodik

Zöld hályog esetén a szemsúrolás tiltólistán kellene szerepeljen. A kifejtett erő hatására a látóideg állapota tovább romolhat, ami hosszútávon akár látásvesztést is eredményezhet. A zöld hályog okozta látásvesztés folyamata lassú, viszont sok esetben visszafordíthatatlan. 40 év fölött különösen érdemes odafigyelni rá, hiszen a kor előrehaladtával nagyobb az esély a kialakulására.

Hogyan szokj le a szemsúrolásról?

  • Ha irritációt érzel, mosd át a szemed langyos vízzel;
  • Ha ég a szemed egy puha rongyot áztass hideg vízbe, majd helyezd a szemedre;
  • Használj szemcseppet;
  • Allergia esetén keresd meg a számodra legmegfelelőbb gyógyszert, amely enyhíti az allergia tüneteit;
  • Kontaktlencse használat esetén mindig ügyelj a higiéniára;
  • Elektronikai kütyük használata után pihentesd a szemed legalább 20 percig;

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.
Top