HolotropikumOkok, amiért a szíved megköszöni ha savanyú káposztát eszel!

Okok, amiért a szíved megköszöni ha savanyú káposztát eszel!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egyre többen ismerik fel, hogy milyen nagyszerű szíverősítő zöldség a különleges aromájú fokhagyma, a paszuly, vagy a teljes kiőrlésű gabonákból készült termékek. De van egy ennél még hatásosabb finomság, amely a szívet védi, és ez nem más mint a savanyú káposzta.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Egy kutatás során megállapították, hogy a nem pasztőrözött savanyú káposzta tartalmaz egy Lactobacillus plantarum nevű probiotikus baktériumot, amely jótékony hatással van a szívműködésre és az egész keringési rendszerre.

A szakértők, a kutatást követően megállapították, hogy a probiotikumokban gazdag savanyú káposzta segít csökkenteni a rossz koleszterin szintet, a triglicerid szintet, amely inkább a túlsúlyos személyekre jelent veszélyt, nagyban megemeli a két legerősebb antioxidáns jelenlétét, a glutation peroxidázt és a szuperoxid dizmutáz (SOD) enzimet, csökkenti a zsíroxidációt, vagy szaknyelven a lipid-peroxidációt.

A SOD antioxidáns kitűnő ellenszere a szabadgyököknek, amelyek így nem tudnak kárt okozni a sejtek szerkezetében, köztük a szív sejtjeiben, valamint az érfalakban sem.

Ezt már olvastad? Frissen csavart káposztalével 10 nap alatt gyógyulhat a kezdődő gyomorfekély!

Mikor a káposzta az erjedés miatt megsavanyodik, a jótékony hatású enzimek, baktériumok száma jelentősen megnövekszik, ezáltal a káposztában, de más savanyú zöldségekben található tápanyagok is könnyebben be tudnak épülni, felszívódni a szervezetben.

Sajnos az üzletekben gyakori a bezacskózott, pasztőrözött savanyú káposzta, amely nem tartalmazza a segítő, egészséges baktériumokat, mert az eljárás során elpusztul, és ez a tápanyagokban sem annyira gazdag már.

Ezt már olvastad? Ha tehetjük, mindig igyunk savanyú káposztalevet

A megoldás egyszerű: készítsünk saját házi savanyú káposztát, helyi termelőtől vásárolt zöldségből. Annál egészségesebbet és jobbat biztos nem árulnak.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek