Kuriózum5 negatív érzelem, amit egy toxikus kapcsolatban élsz át

5 negatív érzelem, amit egy toxikus kapcsolatban élsz át

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Bár bizonyos esetekben a toxikus kapcsolatokat viszonylag könnyű felismerni, mivel azonosítani tudjuk a bántalmazást, a vitákat, a manipulációt, az uralkodási vágyat, a megfélemlítést, és még sorolhatnánk, de vannak olyan párok is, akik tartósan vagy ideiglenesen élnek át „mérgező” időszakokat a kapcsolatukban, méghozzá mondhatni némán, észrevétlenül. Az alábbiakban bemutatjuk azokat a negatív érzéseket, amelyek toxikus kapcsolatról árulkodnak.

Bármilyen csodálatosnak tűnjön is egy pár, vagy bármennyire ígéretes is legyen egy kapcsolat, vannak olyan érzések, amiket egyik félnek sem lenne szabad mélyen vagy hosszú ideig átélnie a kapcsolatban. Ha ez mégis megtörténik, függetlenül attól, mi ennek az oka, a kapcsolat fullasztóvá, mérgezővé válik a kérdéses fél számára.

Negatív érzések, amiket egy toxikus kapcsolatban tapasztalhatunk

1. Az együttlét negatív energiákkal tölt el

Úgy tűnik, sok panaszod és elégedetlenséged a párkapcsolatodból ered. Leginkább negatív érzéseid vannak – például félelem, vagy kényelmetlenség – amikor találkoznod kell a pároddal, vagy amikor hazafelé tartasz, ha együtt laktok. A hétvégék kimerítenek, állandóan veszekedtek, vagy, ha éppen nem vitáztok, a partnerednek akkor is mindig egész listája van a neked címzett sérelmekből.

Az igazi szereteten és tiszteleten alapuló kapcsolatban ezek a negatív érzések csak alkalmanként fordulnak elő, de nem ezek kapják a hangsúlyt a kapcsolatban, hanem az öröm, a türelmetlenség, hogy láthassátok egymást, a nyugalom, az elfogadás és a bizalom dominálnak.

2. Mindig mindenért te vagy a hibás

Ha gyakran hibáztatod önmagadat a köztetek fennálló félreértések miatt, a partnered is folyton téged hibáztat, és érzed az igazságtalanságot a viselkedésében, nagyon is valószínű, hogy toxikus kapcsolatban vagy.

Persze senki sem tökéletes, ezért ez nem azt jelenti, hogy te semmiért nem vagy hibás, de egy kapcsolatnak nem a másik hibáztatásáról, vagy ami még rosszabb, sértegetéséről és bántalmazásáról kellene szólnia, hanem a problémák békés és tartós megoldásáról.

3. Úgy érzed, hogy a kapcsolat több szomorúságot okoz, mint örömet

Ha minden erőddel azon vagy, hogy pozitív légkört teremts a kapcsolatotokban, és mégis azt tapasztalod, hogy a feszültség dominál köztetek, akkor valami egészen biztosan nem a jó irányba halad. Amikor a kapcsolat több szomorúságot, mint örömöt okoz, és szenvedsz a partnered viselkedése, cselekedetei miatt, ez a kapcsolat mérgezővé és egészségtelenné válik.

4. Úgy érzed, kihasználnak

Mint minden kapcsolatban, a párkapcsolatban is mindkét félnek egyaránt adnia kell valamit a másiknak. Lehet, hogy nem teljesen egyenlő mértékben, de mindenestre mindkét félnek viszonylag hasonló erőfeszítéseket kell tennie. Amikor úgy érzed, hogy a párod kihasznál téged (mondjuk te vagy az egyetlen, aki pénzt keres a kapcsolatotokban, egyedül te takarítasz, esetleg csak ő jár szórakozni, és nem akarja, hogy te is jelen légy), akkor nagyon is átérzed ezt a helyzetet, és tudod, hogy ez a kapcsolat valójában nem egészen az, amire számítottál.

A beszélgetések segíthetnek tisztázni a helyzetet, és javulást idézhetnek elő, de ha ez nem történik meg, akkor a kapcsolat toxikussá válik.

5. Alábecsülik a cselekedeteidet és az értékedet

Ha úgy érzed, bármit teszel is, bármilyen lelkesen és jó szándékkal is cselekedj, a párod lekicsinyli azt, vagy akár teljesen figyelmen kívül is hagyja, sőt, azzal vádol, hogy nem jól jártál el, nem vagy elég jó, elég szép, elég toleráns, és így tovább, akkor a kapcsolatotok meglehetősen toxikus.

Bizonyos helyzetekben, amikor ilyen negatív érzelmeket tapasztalunk a kapcsolatban, a párterápia segíthet, kisebb vagy nagyobb mértékben. A siker nagyban függ mindkét fél hozzáállásától, attól, hogy képesek-e átértékelni a kapcsolatot, az értékektől, a kultúrától, a személyes traumáktól, stb.

Az azonban biztos, hogy senkinek nem kellene hosszútávon negatív érzéseket tapasztalnia egy kapcsolatban. Mindannyiunknak joga van a szeretethez és a boldogsághoz, képesek vagyunk dolgozni önmagunkon, hogy jobbá tegyük az életünket, és nem arra kellene összpontosítanunk az energiánkat, hogy toleráljuk mindazt, ami árt nekünk, hanem a személyes és társadalmi fejlődésünkre.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek