Kuriózum5 módszer, amivel leleplezhetsz egy kényszeres hazudozót!

5 módszer, amivel leleplezhetsz egy kényszeres hazudozót!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A kényszeres hazudozó sokszor teljesen észrevétlenül képes befurakodni az emberek életébe. Adam Szmerling pszicho- és hipnoterapeuta szerint abból lesz kényszeresen hazudozó, aki egy mélyebb, súlyosabb lelki problémáról akarja a figyelmet elterelni, így elkezd kitalálni történeteket, hazugságokat.

5 módszer, amivel leleplezhetsz egy kényszeres hazudozót!
Fotó: Pixabay.com

Ha egy ilyen személy bekerül egy közösségbe, netán egy családba, akkor rendszerint már túl későn figyelnek fel arra a többiek, és jönnek rá arra, hogy az illetővel valami baj van. Ahhoz, hogy időben lehessen cselekedni, fontos felismerni a jeleket.

Most ebben segítünk, következzen 5 figyelmeztető jel, hogy kényszeres hazudozóval van dolgod.

1. Szinte mindennel kapcsolatban hazudik

Ezek az emberek egyszerűen úgy vannak “beprogramozva”, hogy jobban érzik magukat akkor, ha hazudnak, mint mikor igazat beszélnek. Képesek komoly dolgokról is hazudni, ahogyan komolytalanokról is. Akár még arról is hazudhatnak, hogy kik a szüleik, van-e testvérük. Leginkább azért teszik ezt, hogy magukra irányítsák a figyelmet, és így leplezzék a sebezhetőségüket, gyengeségüket.

2. Bűntudatlanul hazudnak

A legtöbb ember ha hazudik, utána bűntudatot érez, nos a kényszeres hazudozókat nem kell ettől félteni, hiszen egyik hazugság után jön a másik, lelkiismeretfurdalás nélkül, ami egyfajta személyiségzavarra is utal. Egyszerűen nem rendelkeznek elég önkontrollal, ami leállítaná őket, hogy ismét hazudjanak. Például képesek durva hazugságokat terjeszteni másokról.

3. Dühössé válnak, ha kérdéseket teszel fel

Ha megpróbálsz rajtakapni egy kényszeres hazudozót úgy, hogy konkrét kérdéseket teszel fel, hogy részletezze a történetet, akkor hirtelen ingerülté, dühössé válik, és támadni kezd, hogy miért kérdezel annyit, miért faggatod állandóan. Több kutatás is alátámasztotta, hogy összefüggés van a kényszeres hazudozás és a gyakori dühös, ingerült magatartás között.

4. Hajlamosak megváltoztatni a történetet

Neked elmesél egy sztorit, de lehet két perc múlva egy másik embernek pont az ellenkezőjét fogja állítani, így senki sem tud eligazodni, hogy mégis mi lehet az igazság. Ez nem is csoda, mert nincs igazság. A kényszeres hazudozók remek mesélők, még a legnagyobb hazugságot is képesek hitelesen előadni.

5. Kis hazugságokból lesznek a nagy hazugságok

Az ilyen embereknél gyakran előfordul, hogy például kezdetben hazudnak arról, hogy ebben az iskolában végezték a középiskolát, majd később azt mondják, hogy ezen és ezen az egyetemen szereztek diplomát, sőt tovább mennek, azt is hazudhatják, hogy külföldön jártak egyetemre. Tehát a hazugság fokozódik, mert nincs korlát, nem érzik a határt. David J. Ley pszichológus szerint erre az lehet a magyarázat, hogy ezek az emberek attól félnek, hogy ha nem hazudnak nagyobbat minden alkalomkor, akkor elveszítik mások csodálatát, tiszteletét irántuk.

Ilyen esetben meg kell próbálni rábeszélni az illetőt, hogy járjon el terápiára, ha erre nem hajlandó, akkor nincs más megoldás, meg kell szakítani vele minden kapcsolatot.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek