Kuriózum5 hawaii szó, ami újraértelmezi az egészség, a boldogság és az életerő...

5 hawaii szó, ami újraértelmezi az egészség, a boldogság és az életerő fogalmát

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A legtöbb első látogató számára Hawaii nem több, mint a földi paradicsom, a nyugalom és boldogság szigete, ahol az emberek önfeledtek és boldogak és ahova szívesen elmegy az ember pihenni.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Azonban Hawaii sokkal több, mint egy idilli úti cél. Hawaii őslakói számára és azon szerencsések számára, kik otthonuknak mondhatják a szigetek valamelyikét teljesen más a gondolkodása, mint az átlagembernek.

A hawaii lakosok felfogása szerint a pono, aloha, aina, ohana és mana az, ami leginkább meghatározza gondolkodásukat.

Pono

A pono szót általában a tisztességre értik. „Tudatos döntés helyesen cselekedni önmagunkkal, másokkal és környezetünkkel szemben.” Arisztotelész óta ismert az a felfogás, hogy az erkölcsösség vezet a boldogsághoz, azonban egy olyan hely sincs, mint Hawaii, ahol ennyire be lenne ez a gondolat építve a kultúrába.

A pono jelentősége, vagyis helyesen és önzetlenül cselekedni az állam mottójában is benne van: „Ua Mau ke Ea o ka Aina i ka Pono” / „Az élet földje az igazlelkűségre van fenntartva.”

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Aloha

Hogyha felütjük a szótárat az aloha szónál, a következőket találjuk: szerelem, szeretet, együttérzés, irgalom, együttérzés, szánalom, kedvesség, hangulat, kegyelem, jótékonyság. A szót köszönésként is használják, megteremtve ezáltal a baráti hangulatot, környezetet. Az aloha szelleme, azonban belengi egész Hawaiit: az emberek mindent alohával végeznek. Ez az a kijelentés, felfogás, amivel az ott lakók mindennapjaikat élik.

Aina

Az aina földet jelent. A nép nagyon szoros kapcsolatot ápol a környezettel. Nem szeretik a bezártságot, ezért minden épületüket nyílt részek tarkítják és hatalmas ablakok. Az identitásuk és jólétük szoros összefüggésben áll a környezettel, természettel. Nem kell földi paradicsomban élni ahhoz, hogy az ember közel érezze magát a természethez. Az ott lakók egészségi állapotán már az is nagyban javít, ha egy ebédet a szabadban fogyaszthatnak el. Felfogásuk szerint a természetben mindenki megtalálhatja az ainaját.

Ohana

Amint azt a Lilo és Stich rajzfilmből is megtanulhattuk, családot jelent. A szó az oha szóból származik, ami a mélyen tisztelt taro növényt jelöli. Az ohana azt próbálja kifejezni, hogy mind egy gyökérről fakadunk. Nem számít mennyire voltak rokonok az ősi hawaiiak, felismerték, hogy mind ugyanarról a tőről fakadunk, és mind rokonok vagyunk végső soron. Az egyik legnagyszerűbb felfedezés a boldogság kutatásában, hogy mindnyájunknak szüksége van a valahova tartozunk érzésre, arra, hogy számíthatunk másokra és biztonságban vagyunk. Képzeljük csak el, mennyire másképp éreznénk magunkat a munkahelyen, ha családi hangulat lenne.

Fotó: MorgueFile
Fotó: MorgueFile

Mana

A mana szó erőt, energiát jelent. De nem a hagyományos felfogás szerint, a hawaii nézetek alapján az éltető energiát jelenti, ami mindent körülvesz. Nyerhetsz és veszthetsz is manat mindennel, amit teszel. A kiegyensúlyozott életmód, kapcsolat és munka segít abban, hogy manat gyűjtsünk be. Ennek legjobb példája az előző hawaii szenátor, akit szép beszédűnek, őszintének és szerénynek tartottak, és a manaja engedte őt, hogy a második leghosszabb mandátummal rendelkező szenátor legyen Hawaii-n. Utolsó szava az volt, hogy aloha.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek