Kuriózum5 döntési helyzet, amit egész életed végéig bánni fogsz

5 döntési helyzet, amit egész életed végéig bánni fogsz

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Napi szinten meghozott döntéseink, amelyeket életük végéig bánhatunk!

Egy, a Columbia Egyetemen végzett tanulmány kimutatta, hogy naponta több mint 70 döntés szippant magába bennünket. Ez a rengeteg döntéshozatal azonban a kimerültség érzéséhez vezet, mivel agyunk valóban elfárad, akár egy megerőltetett izom. Egy másik, a Texasi Egyetemen végzett tanulmány pedig arra világított rá, hogy nagyon sok esetben, akkor is nehéz számunkra meghozni a helyes döntést, ha agyunk éppen nincs kimerülve. Amikor döntést kell hoznunk, a felhalmozott tudás elemzése helyett agyunk a konkrét emlékekre összpontosít. A döntés mértékétől függetlenül az agyunk megakadályozza a helyes választáshoz szükséges perspektívát fenntartását.

Íme, 5 döntési helyzet, melyet alaposan gondoljunk át a választás előtt!

1. Döntésünk meghozatala mások véleményének alapján!

Amikor más emberek véleménye alapján döntünk, általában két dolog történik: Rosszul választjuk meg a szakmát. Túl sok ember sajnálja, hogy egy adott területen tanult vagy akár elveszítette a karrierépítés lehetőségét. A helytelen szakmaválasztás az a döntés, amellyel egész életünkben élnünk kell. Nem tudjuk megvédeni saját erkölcsünket. Ha túl megszállottjai vagyunk a főnök rólunk alkotott véleményének vagy annak, hogy hogyan fogunk festeni egy esetleges kudarc esetén, akkor kockáztatjuk saját erkölcsi normáink elvesztését. Az erőteljes bizonyítási vágy, veszélyezteti azt, hogy hűségesek maradjunk saját értékrendünkhöz, és jól érezzük magunkat a bőrünkben. Hogy ne válj mások véleményének áldozatává, legjobb módja az, ha megérted, hogy ezek csak vélemények, bármennyire is negatívak. A Te személyed valódi értéke minden esetben belülről fakad.

2. Túl sokat dolgozunk!

A kemény munka nagyszerű módja annak, hogy befolyásoljuk a világot, tanuljuk, hogy teljesnek érezzük magunkat, és megtaláljuk a boldogságot. Furcsa, de legtöbbször azon dolgozunk, hogy minél több anyagi javat szerezzünk, és közben nem vesszük észre, hogy barátaink inkább a társaságunkra vágynak, minthogy a megszerzett javakban részesüljenek. A titok abban rejlik, hogy megtaláljuk az egyensúlyt azok között, akiket, és amiket szeretünk.

3. Gyakran elrejtjük az érzéseinket!

Gyerekkorban azt tanuljuk, hogy az érzelmek veszélyesek, ezért tartsuk őket állandó jelleggel ellenőrzésünk alatt. De az érzések magunkban tartása csak növeli azokat, egészen addig, amíg egy bizonyos ponton ki nem törnek. A legjobb dolog, amit megtehetünk, hogy beszélünk az érzelmeinkről. Bár eleinte fájdalmas lesz, ez őszintévé és nyitottá tesz bennünket.

4. Elhanyagolod a barátaidat!

Ha fejünk fölött összecsapnak a napi teendők, hajlamosak vagyunk elfeledkezni a számunkra fontos emberekről, barátokról. Így aztán a régi barátokkal való kapcsolat az első dolog, amelyet elveszítünk, amikor túl elfoglaltak vagyunk. A közeli barátok energiát, új perspektívákat és az együvé tartozás érzését adják számunkra, ezért igyekezzünk megbecsülni őket.

5. Figyelmünket a negatív dolgokra összpontosítjuk!

Ahogy idősödünk, minden nehézség banálissá válik, összehasonlítva a régi szép idők történéseivel. Ez azért van így, mert megértjük, hogy a választás általában szenvedéssel jár. Sajnos a legtöbb ember ezt későn veszi észre. Bár mindannyian elkerülhetetlenül szembesülünk életünk során a fájdalommal, teljesen tőlünk függ, hogy hogyan reagálunk rá. A nevetés, a mosolygás és a boldogság képessége (különösen stresszes helyzetekben) sokszor nehéz, de minden esetben megéri az erőfeszítést.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek