Holotropikum5 dolog, amitől az agyad gyorsabban megöregszik!

5 dolog, amitől az agyad gyorsabban megöregszik!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az öregedés elkerülhetetlen élettani folyamat, de nem mindegy, hogy milyen módon megy végbe, főként ami a szellemi frissességet illeti.

Ha szóba kerül az öregedés, akkor a legtöbb ember a ráncok megjelenését, a nehézkes mozgást említi, viszont kevés szó esik az agy öregedéséről, ami legalább ugyanolyan fontos tényező. Most 5 olyan dologról lesz szó, amely az agy korai öregedését okozhatja.

1. Ha keveset mozogsz

A mozgás nem csak az ízületek, izmok, csontok számára elengedhetetlen, hanem az agy frissessége, megfelelő működése szempontjából is nagy szerepet játszik. A szakértők megállapították, hogy a kevesebbet mozgó emberek agya kisebb, sőt az a rész marad kisebb, amely a kognitív funkciókért és a memóriáért felel. Ha ez a terület nincs fitten tartva, megnőhet az Alzheimer-kór kialakulásának esélye. A mozgás abban is segít, hogy az agy megfelelő mennyiségű oxigénhez és tápanyagokhoz jusson.

2. Ha sok gyorséttermi kaját eszel

Ha rendszeresen gyorséttermi kajákat fogyasztasz, akkor megnő az esélye a magas vérnyomás, az elhízás, a cukorbetegség és a keringési problémák kialakulásának, ami az agy egészségére is káros hatással van.

Ami a testednek rossz, az az agyadnak is rossz.

A következő élelmiszerek jó hatással vannak a tested és az agyad működésére is:

  • zöld leveles zöldségek;
  • erdei gyümölcsök;
  • dió;
  • halfélék, tenger gyümölcsei;
  • baromfi hús;
  • bor;
  • olívaolaj;

3. Ha nem végzel agyserkentő tevékenységeket

Az agy is olyan, mint az izom. Ha nem dolgoztatod, ellustul, erőtlenné válik, nem fog tudni megfelelően működni. De erre találták ki a kirakósokat, a keresztrejtvényeket, amelyek bizonyítottan, akár 30 százalékkal is csökkenthetik a demencia kialakulását. Szóval, fogd munkára az agyad.

4. Ha nem élsz elég színes társasági életet

Az agyad akkor működik igazán, ha emberek társaságában vagy, akikkel jókat beszélgethetsz, viccelődhetsz. Ennek hatására az agyi funkciók jobban tudnak működni, és kisebb az esélye az elbutulásnak, vagyis az agy korai megöregedésének. Ma már bizonyíték van arra, hogy a visszahúzódó emberek között több a szorongó, depressziós személy.

5. Ha nem fordítasz kellő időt a pihenésre, töltekezésre

Ahogy a testnek, úgy az agynak is szüksége van pihenésre, kikapcsolódásra, mert a megterhelő szellemi munka egy idő után szorongást, depressziót, idegösszeomlást, memóriaproblémát okozhat. A pihenés mellett az is rendkívül fontos, hogy éjszakánként 7-8 órát tudj aludni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek