Holotropikum5 dezodorral kapcsolatos tévhit

5 dezodorral kapcsolatos tévhit

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Minden ember használ dezodort, hisz az izzadás számos kényelmetlen szituációt eredményezhet. Az izzadtság elleni küzdelem már az ókori Egyiptomban megkezdődött, hisz a fáraók sírjában is találtak alumínium-kristályokat, melyeket a feltételezések szerint az izzadás ellen használtak.

dezodor

Az első, dezodornak nevezhető termék piacra dobására azonban 1888-ig várni kellett, ám a dezodorral kapcsolatos tévhitek ennél korábbiak. Ezekből álljon itt öt:

  • Minden dezodornak izzadásgátló hatása van

A ma forgalomban lévő dezodoroknak két típusa van: az egyik izzadásgátló összetevőt tartalma, míg a másik nem. Az első típusnak verejtékszabályozó hatása van, elpusztítja a kellemetlen testszagot okozó baktériumokat. A második típus képviselői az elsővel szemben nem gátolják az izzadást, hanem antibakteriális komponensüknek és illatanyag-tartalmuknak köszönhetően hatnak.

  • Az izzadság büdös

Az izzadság valójában szagtalan, a testszagért a bőrön található százmilliónyi baktérium felelős, amik tápanyagul használják az izzadtságot, és az anyagcseretermék eredménye a kellemetlen szag. A dezodorok összetevői elpusztítják ezeket a baktériumokat, illatanyaguk pedig semlegesíti a szagokat, valamint meggátolják, hogy az izzadtság a bőrfelszínre, azaz a baktériumokhoz jusson.

  • Télen felesleges dezodort használni

Való igaz, hogy télen kevesebbet izzadunk, ám ettől még ajánlott a dezodorok használata. Az izzadás már kisbabáknál is megfigyelhető, és érzelem vagy hőmérséklet emelkedés hatására következik be. A folyamat a testhőmérséklet szabályozásának természetes eszköze, elsősorban a túlmelegedéstől óvja meg a testet. Hő hatására az egész test izzad, érzelem hatására a kezek és a hónalj, ez pedig télen is előfordulhat. Fontos tudni, hogy ha valaki rendszeresen sportol, annál többet izzad, hisz egy edzett testben a verejtékmirigyek is nagyobb hatásfokkal működnek.

  • A dezodor felborítja a test hőháztartását

Naponta akár 10 litert is izzadhatunk, a normál érték azonban napi egy liter. A hónaljnál keletkező izzadtság mennyisége nem nagy, viszont nem párolog el könnyen, ezért a testes sem hűti. E miatt nem játszik fontos szerepet a hőháztartás szabályozásában, ellenben kiváló táptalaja a baktériumoknak.

  • Az izzadsággátló termékek veszélyt jelentenek

Számos kutatás vizsgálta már a dezodorok alumínium-vegyületeit, de egyik sem mutatott ki összefüggést a hatóanyag és bármilyen betegség között. A dezodorral a bőrbe jutó alumínium-vegyületek mennyisége ugyanakkor negyvenszer kisebb, mint az élelmiszerekkel a szervezetbe jutó alumínium.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek