Az alvási apnoe nem is olyan ritka probléma, mint azt elsőre gondolnánk, és a következményei igen súlyosak lehetnek, ha nem figyelünk oda.

Az alvási apnoe egy igen gyakori és súlyos alvási rendellenesség, amely abban nyilvánul meg, hogy alvás közben rövidebb időkre le-leáll a légzés. A légutak elzáródása korlátozza a tüdőbe jutó levegő mennyiségét, így a szervezetben és az agyban oxigénhiányos állapot lépik fel. Ilyenkor az agy hirtelen megoldásként felriaszt bennünket a mély álomból, ezért lehet az, hogy éjszaka többször is felriadsz.

Sokan úgy hiszik, hogy az alvási apnoe elsődleges jele a horkolás, de ez nem teljesen igaz. A Sleep Education meghatározása szerint „nem mindenki küzd alvási apnoéval, annak ellenére, hogy alvás közben rendszeresen horkol. A horkolást csak akkor lehet az alvási apnoe jeleként tekinteni, amikor azt légzési szünetek, illetve fuldoklásos levegőkapkodások is kísérik.”

A Sleep Education arról is beszámol, hogy „az alvási apnoe fő kockázati tényezője a túlsúlyosság, viszont sovány embereknél is előfordulhat.”

Éjszaka sokszor nem tűnik fel, ha alvási apnoéval küzdünk, hiszen a legtöbb esetben a felriadás után azonnal visszaalszunk, és a mámoros állapot miatt reggelre már nem tudjuk eldönteni, hogy mit álmodtunk és mi volt valóság. Ezért jó, ha tudjuk milyen más jele is léteznek a problémának, így időben felismerhetjük:

1. Egész napos levertség

Szó szerint, a nap végére már annyira elfáradsz, hogy értelmes mondatokat se tudsz egymás után fűzni, a fizikai aktivitásról pedig nem is beszélve. Azok az apó jelek, amiket az agy azért küld, hogy az alvás közbeni légzéskimaradás miatt felébresszen, nagyon rossz hatással vannak az alvási ciklusra. Habár csak néhány pillanatig térsz magadhoz és jó esetben rögtön alszol is vissza, ezek a jelek felborítják a pihentető alvás folytonosságát, így egész nap fáradt és nyúzott leszel.

„Az agynak 30 másodperc kell ahhoz, hogy felismerje, hogy ébren vagyunk” – mondta Dr. Michael Breus, az American Academy of Sleep Medicine and SleepScore Lab alvásszakértő doktora.

2. Extrém hangulatingadozások és feledékenység

A hangulatingadozás és a memóriazavarok is nagyon sok esetben alvási gondokhoz köthetőek. Az idegrendszer, mivel képtelen megfelelően kikapcsolni éjszaka az állandó megszakítások miatt, állandóan üzemkész állapotban van, ami csökkenti a toleranciaküszöb szintjét.

3. Fejfájással ébredés

„Ha nem lélegzel megfelelően éjszaka, akkor oxigénhiány lép fel” – mondta dr. Breus. „Az oxigénszintre pedig az agy nagyon érzékenyen reagál, így reggel ezt a bánásmódot egy kiadós fejfájással köszöni meg.” Ez a fajta fejfájás viszont különbözik a többitől, mivel általában 1-2 óra után már nyomát se érezzük.

4. Ébredéskor ki van száradva a torok és a száj

Ha reggel úgy ébredsz, hogy alig bírsz nyelni és a szád csak úgy porzik, akkor valószínű, hogy az éjszaka során ki-kimaradt a lélegzeted. A horkolás miatt a résnyire nyitott szájüreg kiszárad, mivel a nyáltermelés az éjszaka folyamán nem olyan aktív.

Ha nálad is megvannak ezek a tünetek, akkor lehet nem ártana felkeresned egy szakorvost, hiszen hosszútávon nem lesz jó, ha nem teszel semmit. A folyamatos ingerlékenység és kimerültség további egészségi problémákat is generálhat, így jobb, ha még csírájában kezeled a bajt.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.