Holotropikum3 fejfájás típus, ami rengeteg mindent elárul az egészségedről

3 fejfájás típus, ami rengeteg mindent elárul az egészségedről

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A fejfájás és a migrén a legbosszantóbb fájdalmak közé tartoznak. Még egy enyhébb fejfájás is képes tönkretenni a napunkat, mert megnehezíti a koncentrálást és az odafigyelést.

3 fejfájás típus, ami rengeteg mindent elárul az egészségedről
Fotó: Pixabay.com

A fejfájások leggyakoribb változatai a migrén, a lüktető fejfájás és a szinuszos fejfájás. Általában a legtöbb fejfájás egy tompa fájással indít, majd fokozatosan válik intenzívebbé. A fejfájás típusától függően a fej különböző részeit érintheti. Kiváltó okai közé sorolhatjuk az étrendet, a vízfogyasztást, a környezetet, és az általános egészségünket is.

A legtöbb fejfájás ártalmatlan és egy fájdalomcsillapítóval gyorsan kezelhető, viszont ritkább esetekben akár egy komolyabb betegség jeleként is értelmezhetjük, mint például, agyvérzés, agydaganat. Ezeknél az eseteknél ha hosszabb ideig jelen van a fejfájás orvoshoz kell fordulni.

De most vegyük sorra, hogy melyik típusú fejfájás milyen egészségi hibákra utal:

1. Lüktető fejfájás: stressz és szorongás

Ez a leggyakoribban előforduló fejfájástípus, mely a halánték és a fej hátsó részeit kínozza. Néhány esetben a fájdalom kiterjedhet a szemkörnyékre is. Szakértők szerint ezt a nyaki és fejbiccentő izmok megerőltetései okozzák, amit stressz és szorongás vált ki. Az erősebb fejfájást sokszor hibásan összetévesztik a migrénnel, viszont a migrén hányást, szédülést és hányingert is okoz.

Gyömbértea nemcsak a gyulladást húzza le, hanem segít a fájdalmakat is enyhíteni. Csepegtessünk pár csepp borsmenta olajat a hajtövek vonalába és masszírozzuk át a területet.

2. Migrén: egészségtelen táplálkozás és életstílus

A migrénes fejfájás nagyon erőteljes és visszatérő és gyakran csak a fej egyik oldalán jelentkezik, majd 30 perc múlva már mindkét oldalt kínozza. A fejfájástípusok közül a migrénes fejfájásnak van leginkább neurológiai következménye: szédülés, fényre és hangokra való érzékenység, látási zavarok, arcrángás, hányás és hányinger.

Kialakulásában a genetika és a környezet is közrejátszik, de a hiányos és szegényes étrend is okozhatja. Főleg a túlzottan sós és a félkész ételek fogyasztása, rossz minőségű alvás és a nem megfelelő gyógyszerek szedése is előidézhetik.

A B12 vitamin és az omega3 zsírsav szedése ajánlott, ami testmozgással kiegészítve csökkenthetik a migrén gyakoriságát.

3. Szinuszos fejfájás: dehidratáltság és túlzásba vitt gyógyszerszedés

A szinuszos fejfájás a másik igencsak elterjedt típus, amit a kedvezőtlen életvitel okozhat. Ahogyan a neve is mutatja a probléma az orr, a homlok és az arcüreg területén jelentkezik. Ha az ilyen üreges részek begyulladnak, váladék termelődik, ami aztán feszítő és kellemetlen fájdalmakat okoz. Ez sokszor jár együtt más kellemetlenségekkel is: orrfolyással, lázzal, izzadással.

A gyulladás mellett a fájdalomcsillapító gyógyszerek túlzásba vitt szedése is okozhatja, amit ha dehidratáltsággal párosítunk csak tovább tetézzük a bajt. Ezért nem meglepő, hogy az egyik gyógymód a sok folyadékbevitelben rejlik, teákkal a gyulladást is csökkenthetjük, mindezek mellé a C vitamin szedése is javasolt.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek