Kuriózum2050-re már a rovarokat is meg fogjuk enni

2050-re már a rovarokat is meg fogjuk enni

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A bolygó lakosság folyamatosan nő, minden évben 70 millióval vagyunk többen, ez pedig számtalan veszéllyel jár. Ha ez a tendencia megmarad, akkor 2050-re a Föld népessége elérheti a 9 milliárdot. Ez elsősorban az élelmiszer előállításának problémáját eredményezheti, hiszen jelenleg is egymilliárd ember éhezik.

Fotó: Onny Carr
Fotó: Onny Carr

Rengeteg mezőgazdasági területre lenne szükség, hogy előállítsák a szükséges élelemmennyiséget, amely most is gondot jelent, 2050-re viszont kétszer ennyit élelmiszert kellene termelnie az emberiségnek, hogy a jelenleg szintet tartani lehessen, azaz ne legyen több éhező száj, mint amennyi most van.

Az egyik megoldás erre a rovarfogyasztás lenne. Igen, sokunkban visszatetszést keltenek a bogarak, lárvák, sáskák, darazsak, hangyák, de jelenleg is, mintegy 2 milliárd ember fogyaszt rovarokat rendszeresen, legtöbbet a fent említett fajokból.

Tulajdonképpen már évek óta az európai ember is eszi a rovarokat, legfeljebb nem tud róla, hiszen a különböző élelmiszerekben, például egy doboznyi gyümölcslében megengedett, hogy 250 milliliterenként egy rovar valamilyen testrészét tartalmazza az ital, ugyanez a helyzet a sörrel, vagy a curryvel.

A rovarok fogyasztása voltaképpen igen egészséges, hiszen sok fehérjét tartalmaznak. Ha például eltévedünk a vadonban, a szakemberek azt javasolják, hogy a túlélés érdekében fogyasszunk szöcskét, vagy sáskát, legfőképpen nyersen, ha van hozzá gusztusunk, hiszen a bennük lévő fehérjék életmentőek lehetnek.

Gazdasági szempontból is hasznos lenne a rovartenyésztés, hiszen voltaképpen bárki kipróbálhatja, nem igényel sok befektetést, az olcsó előállítás mellett még az egészségre is jótékony hatással vannak az apró ugráló, repülő, csúszó élőlények.

Az elhízás kockázata is csökkenhet, ha bogarakat nassolnánk tévézés közben, nem pedig chipset, vagy fagylaltot tömnénk magunkba.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek