Kuriózum120 millió éves botsáska-fosszíliát találtak Kínában

120 millió éves botsáska-fosszíliát találtak Kínában

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az álcázás képessége egészen a kora kréta korig nyúlik vissza – bizonyította be egy nemzetközi kutatócsoport által Kínában talált rovarfosszília. A megközelítőleg 126 millió éves rovar egy szomszédos növényt imitál, és ez az eddigi legidősebb bot- vagy levélsáska, mely természetes álcát használ.

MTI-fotó: Oláh Tibor)
MTI-fotó: Oláh Tibor

A Cretophasmomima melanogramma névre keresztelt rovart Kína északkeleti részén, Liaoning tartományban fedezték fel, ahol már eddig is számtalan kitűnő állapotban fennmaradt kövületet találtak. A rovar meglepően emlékeztetett egy olyan növény levelére, amely akkoriban szintén az adott területen élt, és a páfrányfenyő rokona volt.

A kutatók szerint a rovar képes a növény levelének képét, sőt zöld színét is magára ölteni, így rejtőzve el a ragadozók elől. A faj nőstényei 55 milliméteresek, a hímek ennél kisebbek voltak. Olivier Béthoux, a kutatócsoport egyik tagja elmondta, a napjainkban élő bot- és levélsáskák a Cretophasmomima melanogramma unokatestvérei.

Napjainkban a fajnak közel 3200 fajtája ismert, és a rovarvilág legszínesebb élőlényei között tartják számon őket. A nemrég felfedezett őskori fajta meleg, párás környezetben élt, ám a mai fajtatársaival ellentétben hiányzott az elülső láb meggörbült része, amely a fej elrejtésére szolgál.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek