Kuriózum11 tévhit, amit eddig igaznak hittünk

11 tévhit, amit eddig igaznak hittünk

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Senki sem úgy születik, hogy tudja… – tartja a mondás, így azon se lepődjünk meg, ha a felsorolt tények jórészét, vagy néhányukat, mindeddig tévesen raktároztuk memóriánkban. A tudományos tények folyamatosan változnak, és az általános műveltségünk aktualitásához frissítenünk kell a legújabb kutatások eredményeivel.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

1. A gyémántok rendkívül ritkák

Csillogóak, státusz szimbólumként viselik, és az örök szerelem jelképeként tartják számon sok kultúrában. A tény azonban az, hogy egyáltalán nem ritkaságuk miatt árazták őket borsosra. Gyémántot sokkal nagyobb mértékben találnak és termelnek ki, mint az hinnénk, hiszen koránt sem ritkák. Mesterséges ütemezéssel termelik és értékesítik, ugyanis ha azonnal a piacra kerülnének a drágakövek, kevesebb mint harmad áron kellene őket árusítani, és bárki számára elérhetővé válnának. A gyémántok magas értéke egy mesterséges árazás.

asvanyviz
Fotó: Flickr.com

2. A palackozott víz biztonságosabb, mint a csapvíz

Sok ember úgy gondolja, hogy a városi csapvíz egészségtelenebb, mint palackozott társai, de jobb ha tudjuk, hogy ez sem van egészen így.

A palackozott víznek más, esetleg jobb, az íze? Megtörténhet, ugyanis az üzemben megfelelő arányban adagolva az ásványokat változtatni lehet ezen. Esetleg inkább preferált a fluor mentes víz? A sok rémhírrel párhuzamosan jó ha tudjuk, hogy a fluor egy természetes anyag, amely minden természetes forrásban fellelhető, és fontos szerepet játszik a fogaink egészségének szempontjából.

Mindemellett a városi csapvizet naponta ellenőrzik egészség szempontjából, míg a palackozott vizet csupán egyszer, palackozás előtt.

everest
Fotó: Flickr.com

3. Az Everest hegység a legmagasabb a Földön

Tulajdonképpen ez sincs így. A tengerszint felett, vagy tengerszint alatt gondolkodunk? Technikai értelemben véve a Hawaii-i Mauna Kea tartja a rekordot, amely a tengerszint felett mérve 4.206 méter ugyan, de a teljes magasságát mérve a tengerfenéktől számítva 10.200 méter. Az Everest, mivel a tengerszint felett magasodik, csupán 8.848 méter, és évente nagyjából 6 mm-el növekszik.

no-sapkaban
Fotó: photl.com

4. A legtöbb hőmérséklet veszteség a fejen keresztül történik

Népszerű az elgondolás, hogy a vérerekkel sűrűn átszőtt fejünk, arcunk az a testrész, ahol a legnagyobb hőveszteséget könyvelhetjük el, de ez sem fedi teljesen az igazságot. Ha őszinték akarunk lenni, akkor a tény a következő: télen azért fázik a fejünk, mert a testünk többi részét (valószínűleg) meleg téli ruházat borítja, és azért fázik az arcunk, mert azt körülményesebb fedni. Valójában testünk minden millimétere lényeges hőd ad le, vagy adna le, de csak ott képes erre, ahol nincs rajta borítás. Így normális, hogy az arcunk és a fejünk marad a ludas.

madar-viraggal

5. A madarak felhagynak kicsinyeik gondozásával, ha megérzik rajta az ember szagát

A tény az, hogy a madarak sosem hagyják magukra csibéiket, amíg azok nem képesen önállóan életben maradni. Valahol a népi hagyományban gyökerezik a tévhit, hogy a szárnyasok nem nevelik tovább a csibéket, ha… A valóság teljesen mást fed. Néhány fajt leszámítva a madarak extrém alulfejlett szaglással rendelkeznek, így lehetetlen, hogy az emberi szag miatt “kitagadnának” egyetlen kicsit is.

nyelv
Fotó: Flickr.com

6. A nyelv különböző területei más-más ízt érzékelnek

Legtöbben mai napig úgy hisszük, hogy az édes ízeket nyelvünk hegyével érzékeljük, míg a sós ízeket a nyelvünk oldalsó részével. Tulajdonképpen a kutatások már rég bebizonyították, hogy ez a bevett tény téves: nyelvünk egészén érezzük az ízeket.

jupiter-fold

7. Kolumbusz előtt az emberek úgy vélték, hogy a Föld lapos

Kolumbusz Kristóf és felfedező csapata teljesen tisztában volt azzal, hogy hiába keresik a világ peremét, nem fognak lezuhanni onnan, és a tengeri szörnyek sem jelentenek valós problémát egy expedíció során. Már az ősi Görögország hajósai is jól tudták, hogy a Föld gömb alakú, és elvileg egy hosszú utazással körbe lehet utazni az óceánokon. Ezt igazolták számításaik, csak a korabeli hajózási technika nem engedett számukra gyakorlati bizonyítást.

8. Az oxigénhiányos vér kék színű

Mindenkiben fellelhetők az ún. kék színű vérerek, de ez nem azt jelenti, hogy azokban kék vér folyik. A valóságban a kék vérerek a fényhiány miatt mutatnak így, és egész biztosan vörös vér folyik bennünk – függetlenül oxigéntartalmuktól.

Fotó:
Fotó: Flickr.com

9. A kaméleonok azért változtatják bőrszínüket, hogy a környezettel egybeolvadjanak

Ezen gyíkfajták az egyik legérdekesebb állatok a Földön. Az egyik legismertebb tulajdonságuk a színváltoztató képességük, amit polikrómiának neveznek. A tény az, hogy ez a képesség egyáltalán nem az elrejtés miatt funkcionál. A kaméleon eredeti bőrszíne az, amely ezt a szerepet hivatott eljátszani, és a teljes mozdulatlansággal párosítva rejti el a hüllőt. Valójában színüket akkor változtatják, amikor “udvarolni” szándékoznak, jól laktak, avagy hirtelen hangulatváltozás állt be náluk. Egy ún. kommunikációs csatorna számukra a színváltoztatás, és nem evolúciós védőpajzs a ragadozókkal szemben.

10. A kínai Nagy Fal az egyedüli emberi építmény, ami látszik a világűrből

Rengeteg más építmény is látszik a világűrből, főképp éjszaka. A nagyvárosok fényárai mára nyilván sokkal a Nagy Fal előtt vezetnek, sőt, ami azt illeti, a Falat ezekhez képest nagyon is nehéz kiszúrni az űrből.

pitbull
Fotó: Flickr.com

11. A pitbull kutyafajták agresszívek

A média és a filmgyártás egyaránt felelőssé tehetők azért, amiért a pitbull kutyákat ma extrém agresszív és veszélyes kutyáknak tekintjük. 2008-ban több mint 30 fajtát vizsgáltak, hogy kiderítsék, miért agresszívek az emberrel szemben. Arra a következtetésre jutottak, hogy ezen faj képviselői agresszió szempontjából jóval elmaradnak az olyan fajok mögött, mint a Chiwawa, Jack Russel vagy Dachshund.

Az egyetlen aggodalomra okot adó pitbull tulajdonság a karakteres vadászösztön, amely ugyan más állatokkal szemben rendkívül agresszívvá teszik a kutyát, az emberre ugyanez nem vonatkozik. Valójában ezen kutyák rendkívül emberközpontúak, hűségesek és taníthatóak, akár többgazdás ebeknek is nevezhetők.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek