Kuriózum10 trükk ahhoz, hogy megnyerjük a körülöttünk levő embereket

10 trükk ahhoz, hogy megnyerjük a körülöttünk levő embereket

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az elérni kívánt dolgok képét társítani kell azokkal a személyekkel, akik segíteni fognak minket ennek elérésében. Jegyezd meg a nevét annak, akivel beszélgetsz. Törekedj többre, mint amit tulajdonképpen elérni szeretnél. Ne ellenkezz, tanítsd meg az embereket, hogy hallgassanak rád. Meg tudod mindezt tenni? Be tudod vonzani azokat az életedbe, akikre szükséged van?

babjatek

Hogy hatni tudjunk a körülöttünk levő emberekre, mindenekelőtt az emberi psziché jó ismerőinek kell lennünk, ismernünk kell egymás igényeit, vágyait és félelmeit. Az alábbi módszerek közül egyik sem manipuláció, csakis építő jellegű tanácsok mindenki számára.

A listverse.com által összeállított listában semmi sem mondható károsnak, vagy olyannak, ami az önbecsülést sértené. Csupán olyan módszerek, melyek által barátokat szerezhetünk, nagyobb hatással lehetünk környezetünkre, anélkül, hogy galádul megbántanánk az embereket.

  • Szerezz előnyt

Tipp: kérj meg valakit, hogy tegyen neked egy szívességet – ez a Benjamin Franklin effekt

A történet szerint Benjamin Franklin meg akart nyerni magának valakit, aki azelőtt ellenszenves volt. Így megkérte őt, hogy adjon kölcsön neki egy nagyon ritka könyvet. Mikor visszaadta neki, illedelmesen megköszönte. Ezek után az illető, aki addig nem is volt hajlandó beszélni Benjaminnel, baráti viszonyba került vele.

„Ha valaki önszántából jót tesz veled, akkor valószínűbb, hogy meg is fogja ismételni. Nem így az, akire ráparancsolsz, hogy segítsen neked”, mondja Benjamin Franklin.

Tudósok tesztelték a fenti elméletet, és arra jutottak, hogy akiket megkértek egy szívességre, azokat jobban értékelték azoknál, akiknek semmit nem kellett csinálniuk. Ha valaki megtesz neked egy szívességet, akkor valószínűleg azért teszi, mert úgy gondolja, megérdemled a segítséget. És tudat alatt szimpatizálni fog veled.

  • Lőj túl a célon

Tipp: kérj többet az elején, majd csökkentsd a tétet

Ezt a módszert még az „első ajtónak” is nevezik. Először kérj valakitől mindenféle nevetséges dolgokat, amiket valószínűleg el fog utasítani. Majd menj vissza és kérj tőle valami kevésbé értelmetlen dolgot, gyakorlatilag, amit valójában is szándékoztál megkapni. A dolog pszichológiája abban rejlik, hogy a személy kellemetlenül fogja érezni magát, amiért első ízben visszautasított, még ha a kérésed közel sem volt teljesíthető. Amikor pedig másodszor kérsz tőle valamit (amit valójában akarsz), akkor érezni fogja, hogy most már tényleg segítenie kell neked.

  • A neved…

Tipp: használd a személy nevét vagy rangjelét, helyzettől függően

Dale Carnegie, a „Hogy szerezzünk barátokat és hassunk az emberekre” bestseller írója szilárdan hitt abban, hogy fontos az előttünk álló személy nevét kimondani. Ezt azzal magyarázta az amerikai író, hogy az embereknek jól esik hallani saját nevüket, ez az egyik legkedvesebb szó számukra. Személyiségünk egyik fő pillére a nevünk, és ha gyakran halljuk kimondva, azt létünk érvényesítéseként fogjuk fel. Ezért pozitív viselkedésre sarkall azzal szemben, aki gyakran érvényesít minket.

A rang vagy a köszönésmód ugyanilyen erős hatással bírhat. A lényeg az, hogy ha egy bizonyos személyként viselkedsz, akkor azzá is válsz – mintha megjósolnád célod beteljesedését. Ezt a módszert úgy használhatod, hogy olyannak állítod be magad az emberek előtt, amilyennek szeretnéd, hogy téged lássanak. Így ők is úgy fognak rád tekinteni, mint ahogyan te. Például „barátom”- nak szólítod azt, akihez közeledni szeretnél, vagy „főnöknek” azt, akinél dolgozni szeretnél. Vigyáznod kell ugyanakkor arra, hogy ne legyen a helyzet közönséges vagy kedvezőtlen.

  • Kedveskedés

Tipp: a kedveskedés eljuttat célodhoz.

A módszer előre magától értetődőnek tűnhet, de itt nem a hízelgésről van szó, és bizony van néhány kikötés. Először is tudni kell, hogy ha ez nem őszintén jön, akkor talán még rosszabbat teszünk vele.

Tudósok a motivációról és a dicséretről folytattak megfigyeléseket, hogy ezek miként befolyásolják az emberek reakcióit. A következőkre jöttek rá: az emberek mindig törekszenek arra, hogy megtalálják a racionális egyensúlyt, megpróbálva mindig rendben tartani gondolataikat és érzéseiket. Ha egy önbizalommal csordultig telt ember dicséretet kap, amit őszintének lát, akkor hajlamosabb lesz szimpatikusnak látni azt a személyt, akitől a bókot kapta. Egy olyan ember, akinek nincs nagy önbizalma, a bók szinte lepereg róla, mert ütközik azzal a nézőponttal, ahogyan ő ezt értelmezi.

  • Tükrözés

Tipp: a viselkedés tükrözése.

A mimetizmus azt jelenti, amikor valaki teljes mértékben alkalmazkodik vagy azonosul egy bizonyos helyzettel. Akiknek kifejezett képességük van erre, igazi kaméleonemberek: beleolvadnak a környezetbe, imitálva az emberek viselkedését, modorát, néha akár szavajárásaikat is.

Ezt a módszert tudatosan használva jobb színben tüntethetjük fel magunkat mások előtt. Kutatók tanulmányozták ezt a trükköt, és azt tapasztalták, hogy akiket imitáltak, azok sokkal jobban reagáltak azoknál, akik a viselkedésformákat lemásolták. Egy másik felfedezés szerint, akiknek utánozták viselkedését, azok sokkal kedvesebbek és szívélyesebbek voltak mindenki másnál.

Amiért ez a tükrözés ilyen reakciót vált ki azért van, mert egyfajta érvényesítésként működik. Az imitált személy jobban érzi magát a bőrében, boldogabb és jobban hisz magában, egyszóval érvényesül ezáltal.

  • Használd ki a fáradtságot

Tipp: kérj szívességet fáradt embertől.

Ha valaki fáradt, akkor érzékenyebb mindenre amit hall, legyen az kijelentés vagy kérés. Nem csak fizikai fáradtságról lehet szó, hanem akár alacsony mentális energiaszintről. Így, ha egy kimerült embert kérsz meg valamire, világos válasz helyett valószínűleg egy „megcsinálom holnap” lesz a válasz, mert ilyen állapotban nem hajlandó bármilyen döntést is hozni. Másnap viszont tartani fogja szavát, saját becsülete érdekében.

  • Visszautasíthatatlan ajánlat

Tipp: kezdj egy visszautasíthatatlan kéréssel, és építs a köré.

Ez az „Első ajtó” fordítottja: ahelyett, hogy óriási kéréssel fordulnál első ízben valakihez, haladj inkább apró lépésekkel. Ha valaki egyszer segített neked vagy egyetértett valamiben, akkor valószínűleg a nagyobb dolgokkal kapcsolatban is így fog tenni.

A kutatók tesztelték, hogyan működik ez a módszer a marketingben. Először meggyőzték az embereket, hogy támogassanak különböző dolgokat, mint például a trópusi erdők megmentését. Mikor már magukénak érezték a problémát, hajlandóak voltak olyan termékeket megvásárolni, amelyek alátámasztották és igazolták ezen álláspontjukat. Ezek ellenére nem ajánlatos egyik kérés után rögtön egy másikba kezdeni. A pszichológusok szerint sokkal hatásosabb, ha időt adunk az embereknek, hogy ráhangolódjanak az adott témára.

  • Őrizd meg a csendet

Tipp: ne javítsd ki az embereket, ha hibáznak

Dale Carnegie arra is rámutat könyvében, hogy teljesen fölösleges kijavítani valakit, ha hibázik. Sőt, ezzel magunk ellen is fordíthatjuk az embereket. Illedelmes párbeszéddel is kifejezhetjük, ha nem értünk egyet valamivel, anélkül, hogy egyenesen azt mondanánk valakinek, márpedig ő téved. Ez a kijelentés ugyanis nyílként fúródik mindannyiunk sérthetetlen egójába.

Ezt az elméletet Ransberger Tengelynek hívják, Ray Ransberger és Marshall Fritz után. Az alapgondolat pedig egyszerű: veszekedés és heves ellenkezés helyett először hallgasd meg a másik mondandóját, és próbáld megérteni érzéseit és álláspontját. Majd hozd fel azokat a pontokat, amelyekben véleményetek megegyezik, és amelyek a te nézőpontod alapjai is egyben. Ez a hozzáállás hallgatásra bírja a másikat, mialatt te kíméletesen helyesbítesz az általa elmondottakon.

  • Ismételd, amit mond

Tipp: írd körül az embereket és ismételd meg, amit hallanak.

Az emberek befolyásolásának egyik legegyszerűbb módja, hogy kimutatjuk feléjük megértésünket, hogy átérezzük mondanivalójuk súlyát és empátiát sugárzunk. Ennek hatékony módja a szándékos ismétlése és körbeírása annak, amit mondanak. Ezt nevezik reflexív hallgatásnak.

A kutatások kimutatták, hogy amikor egy terapeuta a reflexív hallgatást használja, a páciens jobban nyit felé és bizalmasabb kapcsolat alakul ki köztük. Ugyanez a módszer alkalmazható úgy baráti körben, mint az ismerősi vagy kollegiális körökben. Ha meghallgatod a másik mondanivalóját és szavait átalakítod egy kérdés formájában, rá irányuló figyelmed jeleként, akkor sokkal kényelmesebben érzi majd magát a veled való társalgásban. A barátság erősebbé válhat köztetek, és ő is meg akar majd hallgatni téged, mivel érzi a kölcsönös érdeklődést.

  • Bólints

Tipp: bólogass beszélgetés közben, főleg, ha szívességet készülsz kérni valakitől.

Hozzáértő emberek kimutatták, hogy mikor valaki helyesel, miközben a másik beszél, akkor nagyobb eséllyel jutnak megegyezésre. Ugyanúgy, ha valaki bólogat egy megbeszélés közben, akkor a többiek is így tesznek majd.
Ez érthető, mivel az emberek hajlamosak lemásolni mások viselkedését, főleg azokat a gesztusokat, amelyeket pozitívnak ítélnek meg. Tehát, ha szeretnél minél meggyőzőbb lenni, akkor a beszélgetés során igyekezz gyakran helyeselni. Így nehezen vonakodhat a beszélgetőpartnered, ami végtére is egyetértésre sarkallja majd.

Egyed Zsuzsanna

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek