Holotropikum10 szörnyű igazság a cukorról

10 szörnyű igazság a cukorról

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Amikor egészséges életvitelről van szó, nem a legjobb a cukorban gazdag diéta. Nagyon kevesen közülünk fogyasztunk megfelelő mennyiségű cukrot, ugyanis a többség hatalmas adagban fogyasztja.

nyírfacukor

Világszerte naponta kb. 500 kalóriával többet fogyasztunk a kelleténél, ami a cukorból ered. Vannak, akik tudják ugyan, hogy a sok cukor egészségtelen, azonban úgy gondolják, hogy inkább cukrot esznek, mint zsírokat meg sót. Ideje tudomásul venni a túlzott fogyasztás hátrányait:

1. Károsítja a szívet

Azt eddig is tudtuk, hogy a túlzott fogyasztás növeli a szívbetegségek kockázatát, azonban az American Heart Association legújabb eredményei azt mutatják, hogy tulajdonképpen a szív pumpa funkcióját is képes károsítani.

2. Növeli a hasi elhízást

A kamaszkori elhízás háromszorosára, míg a gyerekkori kétszeresére növekedett az utóbbi 30 évben. Gyerekek esetében a túlzott fruktóz bevitel növeli a zsigeri szervek körüli zsírszövet mennyiségét, azért a has körfogata megnő.

3. Egy igazi csendes gyilkos

Egy 2008-as tanulmány szerint a túlzott fruktóz bevitel leptin rezisztenciát okoz. Ez az jelenti, hogy az agyunk nem lesz informálva arról, hogy elég étel került a szervezetünkbe. Ami végső soron túlsúlyossághoz vezet. Azért csendes gyilkos, mert mindez jelek nélkül történik. Nincs tünet, csak a túlsúly.

4. A cukor összefügghet a rákos elváltozással és annak fennmaradásával

Ellentmondásos tanulmányok láttak napvilágot e téren. Egyesek arról számolnak be, hogy a magas vércukor szint és alacsony inzulin összefügg a rákos elváltozások kialakulásában. Mások pedig arról, hogy a magas vércukor nem kedvez a daganatos elváltozások kialakulásának. Egy biztos, fő a mértékletesség.

5. A cukor iránti vágy genetikai

Egy tanulmány szerint a ghrelin hormon mutációja összefügg azzal, hogy valaki sok cukrot és alkoholt fogyaszt. Ez az jelenti, hogy a családban öröklődik ez a mutáció így a leszármazottak is függővé válhatnak.

6. A cukornak és alkoholnak hasonló májkárosító hatása van

A kutatók azt találták, hogy a cukornak hasonló toxikus hatásai lehetnek, mint az alkoholnak, a májra nézve, amennyiben nem vagyunk mértékletesek. A túlzott cukorfogyasztás ugyanolyan krónikus elváltozásokat okoz, mint a krónikus alkoholfogyasztás. Egyesek úgy vélik, a cukor alapú készítményekre is ugyanolyan figyelmeztető feliratokat kellene tenni, mint az alkoholra.

7. A cukor gyorsítja az öregedést

Azt figyelték meg, hogy túlzott cukorfogyasztás esetén a sejtekben az öregedési folyamatok sokkal gyorsabban mennek végbe. Ugyanez megtörténik, megfigyelhető az agy esetében is, ami idővel az agy elöregedéséhez vezethet.

8. Sok, mindennapi, „cukormentes” étel tartalmaz cukrot

Rengeteg egészségesnek titulált étel tartalmaz cukrot, amin ugyan fel van tüntetve az ellenkezője: kenyér, tonik, zsírszegény öntet, savanyúságok.

9. A cukor túladagolás halálhoz vezethet

Egyre több halálesetet jegyeznek fel világszerte, ami a cukorfogyasztás miatt alakul ki a már meglévő krónikus betegségek talaján.

10. A cukortól elhízunk

Egyéb ételekkel ellentétben a cukor alapanyagúaktól nem érezzük, hogy jól laktunk. Ezért van az, hogy a napi kalória mennyiség többszörösét képesek vagyunk bevinni a szervezetbe akár egy félóra alatt majszolva valami finomságot, ami aztán észrevétlenül átalakul a szervezetben zsírrá.

Érdemes fontolóra venni, hogy mit és mennyit fogyasztunk!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek