Holotropikum10 szokás, amivel ártasz az agyadnak, és amiről minél előbb le kell...

10 szokás, amivel ártasz az agyadnak, és amiről minél előbb le kell szoknod

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az agy a legfontosabb és a legösszetettebb szervünk, amely a kognitív funkciókért és a megismerésért is felelős. De az információ tárolása mellett számos más funkciója, felelőssége és feladata van.

Rendkívül kényes szerkezet, amely könnyen megsérülhet, ez pedig több egészségügyi problémát és komplikációt okozhat.

Lássuk, melyek azok a szokások, amelyek a legkárosabbak az agyra.

1. Kihagyod a reggelit

Gyakran halljuk, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, sokan mégis inkább kihagyják. De miután egész éjszaka nem ettél semmit, tápanyaghiány léphet fel az agyban, ez pedig idővel degenerálódáshoz vezet.

2. Nem alszol eleget

A hosszú ideig tartó alváshiány az agysejtek degenerációjához vezet. Az alvás biztosítja a szükséges pihenést és helyrehozza a mindennapi stressz által okozott károkat. Tehát a stressz leküzdésének is a prioritások listáján kell szerepelnie.

3. Túlzott cukorfogyasztás

Cukrok sajnos szinte minden élelmiszerben előfordulnak valamilyen formában, például azokban az üdítőitalokban is, amiket sokan naponta fogyasztanak. A cukor túlzott fogyasztásának kerülése számos előnnyel jár, mivel a túl sok cukor meggátolja a szervezetet abban, hogy felszívja a szükséges tápanyagokat, ez alultápláltsághoz vezethet, ami az agyat is befolyásolja.

4. Túl sokat eszel

Ha túl sokat eszünk, az elhízáshoz, puffadáshoz vezet, ami idővel tönkreteszi az énképünket, és csökkenti a mentális erőnlétünket. Ugyanakkor az artériák megvastagodását okozza.

5. Dohányzás

A dohányzás az egyik legártalmasabb szokás, ami számos egyéb káros hatása mellett idővel az agy degenerációjához vezethet, ami aztán olyan betegségek kialakulását okozhatja, mint a demencia vagy az Alzheimer-kór.

6. Betakarod a fejedet alvás közben

Lehet, hogy furcsán hangzik, de ez a szokás csökkenti az oxigénellátást, és alvás közben nem érzékeljük az oxigénhiányt.

7. A légszennyezés

Hacsak nem viselsz egész nap maszkot, ez ellen nem sokat tehetsz. A sok szennyező részecske belélegzése befolyásolja az agy működését, hiszen a megfelelő agyműködéshez több oxigénre van szükség.

8. Arra kényszeríted az agyadat, hogy dolgozzon, amikor beteg vagy

Rohanó világban élünk, ahol az embereknek nincs idejük semmire, ezért sokan még betegen is inkább dolgoznak, ahelyett, hogy pihennének. Pedig a betegséggel a szervezet azt jelzi, hogy pihenésre van szüksége, és ez az agyra is igaz.

9. Keveset beszélsz

A beszéd támogatja az agy fejlődését és növekedését, ezért a beszélgetések megerősítik a szerv működését.

10. Stimuláló gondolatok hiánya

A gondolkodás növeli az agy kapacitását, és erősíti annak működését. Az agy neuroplaszticitása biztosítja, hogy ha használjuk, akkor megnő, ha azonban nem, akkor csökken a kapacitása.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek