Holotropikum10 jele annak, hogy autoimmun betegségben szenvedsz

10 jele annak, hogy autoimmun betegségben szenvedsz

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A nyugati, fejlett és fejlődő államokban az autoimmun betegségek mintegy 50 millió ember életét nehezítik meg, illetve kockáztatják, többségük pedig nő. Ez a betegségtípus a tízedik leggyakoribb halálozási ok a 65 évnél fiatalabb nők körében.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Jlhopgood/Flickr.com

Több formában alakulhat ki, szinte bármilyen, a „kórral járó betegség” hátterében ott bujkálhat ez a rendellenesség. Ilyén például a reumás ízületi gyulladás, az 1-es cukorbetegség, a pajzsmirigy probléma, a pikkelysömör, a szklerózis multiplex.

A betegség tehát több szervet megtámadhat, ilyenkor a szervezet védekező mechanizmusában felborul a rend, így gyakorlatilag az egészséges sejtek, ízületek, belső szervek ellen indul támadás. Ez okozza a gyulladásokat, daganatokat, különböző szervi elváltozásokat.

Az autoimmun betegségek akkor alakulnak ki, mikor a szervezet védekező rendszere már nem tud különbséget tenni, hogy mely organizmusok, sejtek jelentenek veszélyt, és melyek ártalmatlanok, így fordulhat elő, hogy például a vörösvértesteket is idegen behatolóként azonosítja, így antitesteket termel és támadást indít ellenük.

A betegségnek több oka is lehet: mindjárt ott vannak a gének, amelyek magukban hordozzák a kór kialakulásának lehetőségét, tehát örökölhetjük elődeinktől. A nehézfém-mérgezés, a Candida gombás fertőzés, a herpesz-vírusok, és az ételérzékenység is a kiváltó okok között található.

10 jele annak, hogy autoimmun betegségben szenvedsz

  • ízületi és izomfájdalmak, gyöngeség- és remegés-érzés
  • testsúlycsökkenés, a meleg idővel szembeni intolerancia, heves szívdobogás
  • irritáció, viszketegség, napérzékenység, bőrfoltok, kiütések az orr alatt és az arcon
  • gyenge koncentrációképesség, figyelemzavar
  • fáradtság, kimerültség, a hideg időjárással szemben intolerancia
  • hajhullás, a szájüregben megjelenő apró kis fehér foltok
  • hasi fájdalmak, véres széklet, hasmenés, kifekélyesedett szájüreg
  • szédülés, zsibbadás a végtagokban
  • sorozatos vetélés

Amennyiben felismered, vagy tudod, hogy autoimmun betegségben szenvedsz a legfontosabb, hogy felismerd mi okozza a betegésget, így tudod csak igazán hatékonyan gyógyítani ezt a betegséget. Az orvosok legtöbbje csak a betegség tüneteit kezeli, és nem magát a betegség kialakulásának okait. A legtöbb esetben a szakemberek gyulladáscsökkentőket, szteroidokat és immunszuppreszíveket írnak fel a pácienseknek. Ezek legtöbbje nem gyógyítja a betegség közvetlen okát, és noha rövid távon sikeres lehet az alkalmazásuk, hosszútávon nem jelentenek megoldást. Az immunszuppresszív gyógyszerek hosszú idejű használata komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.

Az autoimmun betegségek kezelése és gyógyítása hosszas folyamat lehet, de kellő kitartással és komoly szakember segítségével leküzdhető.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek