Kuriózum10 hiba, amivel az elvált szülők tönkretehetik a gyerekek életét

10 hiba, amivel az elvált szülők tönkretehetik a gyerekek életét

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A hivatalos adatok szerint a Maldív-szigeteken a legnagyobb a válások aránya – az ország ezzel még a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült. De nemcsak itt elszomorító a helyzet, a válások sajnos más országokban is egyre gyakoribbak.

A válás a szerelem és a remény végét jelenti, a házastársak és a gyerekek számára pedig jelentős stressz és trauma forrása. A gyerekek nagyon kiszolgáltatottak ebben az időszakban, ezért a szülőknek mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy elkerüljék azokat a hibákat, amelyekkel még több fájdalmat okozhatnak a gyereknek.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azokat a problémákat, amik egy válás során a gyerekeket érintik. Ezért összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat, amit a szülők elkövetnek, mivel néha megfeledkeznek róla, hogy a gyerekeknek még több segítségre és támogatásra van szükségük ebben a nehéz időszakban, mint nekik maguknak.

1. Felnőttként kezeled a gyerekeket

Szögezzük le a tényt: a gyerek nem felnőtt. Lehet, hogy nem érti meg tökéletesen, mi áll a válás hátterében, és nem érti meg az érzéseidet ezzel kapcsolatban. De te vagy érte a felelős, és neked kell biztonságot és bizalmat nyújtanod neki, hogy azt érezze, minden rendben lesz.

Nem kell mindent megbeszélned vele. A gyereknek szüksége van a támogatásodra, és ezt éreznie kell, anélkül, hogy vigasztalnia kellene téged. Beszélj a problémáidról, aggodalmaidról más családtagokkal, barátokkal, vagy akár egy szakemberrel, de ne terheld a gyereket a gondjaiddal.

2. Választásra kényszeríted a gyereket

Ne kényszerítsd arra, hogy választania kelljen a szülei között, és el kelljen döntenie, kivel szeretne maradni, hol szeretne élni. Ettől úgy érzi majd, hogy el kell árulnia valakit. Az egyik szülő kiválasztásával ugyanis önkéntelenül is megbántja a másikat.

Ez nem igazságos a gyerekkel szemben. Döntsétek el a kérdést a házastársaddal, vagy menjetek bíróságra. A döntés meghozatalakor természetesen meghallgathatjátok a gyerek véleményét, de semmi esetre sem szabad nyomást gyakorolnotok rá, hogy ő válasszon kettőtök közül.

3. Próbálsz a kedvenc szülő lenni

Ha azzal próbálkozol, hogy jobb színben tüntesd fel magad a gyerek szemében, mint a partnered, sokat árthatsz a gyereknek. Ha mindent megengedsz neki, amire a másik szülő nem adott engedélyt, azzal aláásod a tekintélyét, és megsérted az általa kialakított fegyelmet. Ezért a gyerek fokozatosan elkezdi azt tenni, amit akar, anélkül, hogy meghallgatná az utasításaidat vagy az észrevételeidet. Ez rossz irányba befolyásolhatja a személyiségét, elkényeztetetté és szeszélyessé válhat.

Meg kell állapodnod a másik féllel abban, hogy milyen nevelési elveket követtek, és mindkettőtöknek ahhoz kell ragaszkodnotok. A válás fájdalmas tapasztalat, de a fegyelem kérdésében mindenképpen egyezségre kell jutnotok. Ez arra is vonatkozik, mit teszel meg a gyerekért, mi mindent adsz meg neki. Nem szükséges minden alkalommal szóvá tenni, hogy te többet tettél érte, mint a másik szülő.

4. A gyerek hibásnak érzi magát

A gyerekek hajlamosak önmagukat hibáztatni szüleik válása miatt. Már így is épp elég stressznek vannak kitéve, hiszen a megszokott világ teljesen megváltozik körülöttük. Ebben a helyzetben az a legrosszabb, ha önmagukat hibáztatják mindezért.

Ezért nagyon fontos, hogy elmagyarázd neki, hogy nem tehet a kialakult helyzetről. Nem szabad úgy éreznie, hogy nem felelt meg a szülei elvárásainak, és hogy az ő viselkedése, vagy egy rossz cselekedete vezetett a váláshoz. Mondd el neki újra és újra, hogy szereted.

5. Te érzed hibásnak magadat

Azt sem árt elmagyarázni a gyereknek, hogy te sem vagy hibás mindazért, ami történt. Az életben néha vannak kellemetlen pillanatok, és a dolgok nem mindig alakulnak úgy, ahogy szeretnénk. A válás pontosan ilyen fájdalmas, előre meg nem tervezett esemény.

Ha minden felelősséget magadra vállalsz, az káros hatással lehet a gyerekekre. Visszaélhetnek a helyzettel, és kihasználhatják a bűntudatodat, míg végül elkényeztetetté válnak, és úgy érzik, mindent megkaphatnak, amit csak akarnak. Még az is lehet, hogy később téged hibáztatnak minden őket ért balszerencséért.

6. Negatívan viszonyulsz a partneredhez

Ahogy azt már mondtuk, nem szabad minden felelősséget magadra vállalnod. De a párodat sem hibáztathatod mindenért. Nem kell beszámolnod a gyereknek a házastársad minden hibájáról és félrelépéséről. Próbálj nem negatívan nyilatkozni róla a gyerek előtt, hiszen ne feledd, hogy 50%-ban az ő génjeit hordozza.

Tehát amikor vádolod, kritizálod a párodat, és negatívan beszélsz róla, a gyerek úgy értelmezheti, mintha őt kritizálnád. Ugyanakkor ezáltal elronthatod a másik szülővel való kapcsolatát is. Ne feledd, hogy mindketten szülők vagytok, és a gyerek mindkettőtöket egyaránt szeret, az összes hibátokkal együtt.

7. A közvetítő szerepébe kényszeríted a gyereket

Nem számít, milyen mély ellenszenvet érzel a másik fél iránt. Bármennyire is úgy érzed, hogy nem szeretnél kommunikálni vele, soha nem szabad a gyereket a közvetítő szerepébe kényszerítened. A gyereknek soha nem kellene átadnia apa gondolatait anyának, vagy fordítva.

Vegyél erőt magadon, és beszélj te magad az exeddel. A gyerek már így is stressznek van kitéve a történtek miatt, nem szabad még tovább súlyosbítanod a helyzetet azzal, hogy két tűz közé kényszeríted.

8. Akadályozod a kapcsolatát a másik szülővel

Ne tiltsd meg neki, hogy kommunikáljon a másik szülővel. Ne akard azzal büntetni az exedet, hogy nem hagyod, hogy a gyerek meglátogassa, nem ösztönzöd a őt a közös időtöltésre, vagy nem hívod meg a másik szülőt a fontos eseményekre.

Emiatt a gyerek szenved leginkább. Mindkettőtökre szüksége van, és az egyik szülő hiánya csak fájdalmat és szenvedést okozhat. Jobb, ha nem avatkozol bele a másik szülővel való kapcsolatába.

9. A gyerektől akarsz megtudni részleteket az exedről

Ha az előző megállapítás nem igaz rád, és megengeded a gyereknek, hogy időt töltsön a másik szülővel, próbálj meg arra is figyelni, hogy nem tartasz valóságos kihallgatást, amikor hazajön. Még ha az is minden vágyad, hogy megtudd, hogy boldogul az egykori párod, és hogy alakul a szerelmi élete, ne helyezz nyomást a gyerekre.

Korlátozd az érdeklődésedet néhány hétköznapi kérdésre, amiből azt érezheti, hogy pozitívan viszonyulsz a másik szülővel való kapcsolatához, és teljesen nyugodt vagy ezt illetően.

10. Azt hiszed, hogy a gyerek nem fogja fel, mi történik körülötte

A gyerekek természetesen nem érthetnek meg mindent, ami történik, de mindent látnak, hallanak és érzékelnek. Ezért fontos, hogy a pároddal soha ne legyetek ellenségesek és agresszívak egymással a gyerek jelenlétében. Ne szitkozódjatok és veszekedjetek, amikor annak ő is szemtanúja lehet.

Mindent látnak, és ez fájdalmat okoz nekik. Ne rontsd tovább a gyereket érő stresszt és szenvedést azzal, hogy nem tudsz uralkodni az érzéseiden. Próbáljátok meg négyszemközt megoldani a problémáitokat.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek