Kuriózum10 dolog, ami megváltozik az életedben, ha elveszted a szüleidet!

10 dolog, ami megváltozik az életedben, ha elveszted a szüleidet!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A halál az élet természetes része, és mégis szinte nincs olyan ember, aki belenyugvással és elfogadással tudná kezelni azt, ha egy közeli hozzátartozóját elveszíti. A szülők elvesztése az egyik legnagyobb fájdalom az életben, ilyenkor a hátramaradt gyerek, legyen az akárhány éves is, egész élete és személyisége átalakul.

Nézzük, milyen átalakulások fedezhetőek fel annak az életében, aki elveszíti egyik vagy mindkét szülőjét!

1. Idegesség

Nehezebben kezeli a stresszes helyzeteket, állandóan szorong, aggódik, az élete nagyrészét a veszteség kérdése tölti ki. Nagy valószínűséggel küzdhet szorongással, depresszióval.

2. Megérinti, ha valaki a szüleire panaszkodik

Eddig nem nagyon foglalkozott a dologgal, de a szülők elvesztése után, ha valaki arra panaszkodik, hogy “jaj anyám ilyen vagy olyan”, “már megint anyáméknál kell ebédelnünk”, akkor erős szorongás lesz úrrá rajta. Teljesen tisztában van azzal, hogy ő ezeket a mondatokat soha többé nem tudja kimondja, most minden vágya az lenne, hogy a családja körül legyen.

3. Fizikailag érzi a bánatot

A szülő elvesztése után valósággal fizikai fájdalmat érez a bánattól, szomorúságtól. Az is előfordulhat, hogy a veszteséget ért személy konkrétan belebetegszik a fájdalomba, fizikai betegség kezdi gyötörni.

4. Megtanul együtt élni a fájdalommal

Egy napon rájön, hogy ezt a hiányt soha nem fogja semmi pótolni, és megtanul együtt élni a veszteséggel és a fájdalommal. Az élete természetes része lesz az, hogy nincsenek szülei, és bármennyire is fáj, de elfogadja ezt. Ha valaki nem tudja feldolgozni a veszteséget, és nap mint nap gyötri a probléma, akkor ajánlott orvoshoz fordulni.

5. Megváltoznak az ünnepek

A szülők elvesztése után borzasztóan nehéz az első karácsony, születésnap, névnap, amikor nincs akit felköszönteni, megajándékozni, megölelni. Az idő múlásával azonban meg lehet tanulni, hogy hogyan tehető mégis teljessé az ünnep a szülők nélkül is.

6. Megtanulja elfogadni a hibákat

Amikor az ember fiatal, akkor hősként tekint a szüleire, tökéletesnek látja őket, de amint öregszünk, rájövünk, hogy ők is emberek voltak. Miután meghaltak, megtanuljuk elfogadni a hibáikat, végre új fényben látjuk őket, és meg tudunk bocsátani nekik.

7. Az érzelmek fokozódása

A bánat különböző formákban jelentkezik. Pár perc alatt a szorongástól, a szomorúságig, a dühön át bármilyen formában jelentkezhet. Nem kell félni a negatív érzelmektől, ezek is a gyógyulási folyamathoz tartoznak.

8. Testvéri kapcsolatok átalakulása

A szülő elvesztése után a testvéri kapcsolatok szorosabbra fonódnak, jobban kezdenek egymáshoz tartani a testvérek. A veszteség terhét némiképp enyhíteni tudja az az érzés, hogy az itt-maradottak támaszkodhatnak egymásra.

9. Fel akarjuk hívni őket

A szülő elvesztése után az egyik legnehezebb dolog az, hogy bármilyen jó vagy rossz hír esetén nem lehet felhívni őket, megosztani velük az eseményt, nem lehet tanácsot kérni tőlük. Ezt az automatikus kapcsolódást sajnos már soha nem fogjuk átélni.

10. A szeretet átalakulása

A szülő elvesztése után az ember rájön, hogy a szülői szeretet átalakul. Azt a szeretetet már a gyerekeknek, közeli hozzátartozóknak, családtagoknak, férjnek vagy feleségnek adja át az ember, és ez nemiképp enyhíteni tud a veszteség érzésén.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek