Kuriózum10 dolog, ami boldogabbá tehet egy családot!

10 dolog, ami boldogabbá tehet egy családot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ha az embereket megkérdeznéd, hogy mi számukra a legfontosabb dolog a világon, szinte mindenik válasza a család lenne. De ahogy az az élet fontosabb dolgaival szokott lenni, a családi életet is képes tönkretenni a mindennapok feszültségei és a stressz, ezért lássuk, mi tehet boldogabbá egy családot napjainkban, és mit kell tennünk ennek érdekében!

10 dolog, ami boldogabbá tehet egy családot!
Fotó: Pixabay.com

1. Tegyél erőfeszítéseket

Sokszor ösztönösen hajtunk és kergetjük céljainkat az élet számos területén, de sokan nem fektetnek elég hangsúlyt a családi boldogság megteremtésébe. Ha összedolgozunk családtagjainkkal, mint egy igazi család, akkor képesek vagyunk megteremteni a boldog légkört, csupán kitartás és befektetett munka kell hozzá.

2. Határozzátok meg a család legfőbb céljait

Minden sikeresen működő vállalatnak megvannak a saját céljai és értékei. Ennek szellemében képesek döntéseket hozni. Egy szerető család esetében is ugyanígy érdemes cselekedni: határozzátok meg mik is a család legfontosabb értékei, és milyen családdá akartok igazán válni.

3. Adj a gyerekek kezébe egy kis hatalmat

Tudományosan bizonyított, hogy azok a gyerekek, akikre a szülei rábízzák, hogy ossza be a saját idejét, találjon ki magának új heti-célokat, sokkal fejlettebb vezetői és szervezői képességekkel rendelkeznek, és eme képességek segítenek megelőzni a gyerekek alacsony önbecsülésének kialakulását.

4. Osszátok meg egymással a családotok történeteit

Az Emory Egyetem kutatásai alapján, azok a gyerekek, akik ismerik családjuk történelmét sokkal magabiztosabbak. A családi legendák, történetek hozzájárulnak a gyerek egészséges lelki fejlődéséhez – tudniuk kell honnan jönnek.

5. Hatékony stratégiával oldjátok meg a problémákat

Bruce Ury, a Getting to Yes szerzője szerint egy háromlépéses folyamattal hatékonyan meg lehet oldani a szülők és a gyerekek között fellépő nézeteltéréseket. Első lépésként különüljetek el mindannyian, de úgy, hogy még láthassátok egymást. Majd kérjétek meg a gyerekeket, hogy mindegyik találjon ki három alternatívát a probléma megoldására. Utolsó lépésként gyűljetek össze és vitassátok meg, hogy a 3 alternatíva közül melyik lenne a legmegfelelőbb.

6. Legyetek egy közösség tagjai

Kutatások szerint a legalább 10 baráttal rendelkező családok boldogabbak. Főleg a vallásos közösségben aktív családokról mutatták ki, hogy a családtagok sokkal jobban érzik magukat.

7. Korlátozzátok a stresszt

Egy felmérés alapján, melyben közel 100 családot kérdeztek meg a gyerekeknek a következő kérdésre kellett válaszolniuk: „Ha kívánhatnál egyet a szüleidnek, mi lenne az? A legtöbb válasz az volt, hogy a szülők kevésbé legyenek fáradtak és stresszesek. Az érzéseink nem befolyásolhatják a viselkedésünket: mutassunk több pozitivitás gyerekeink felé!”

8. Étkezzetek közösen

A közös étkezések összefognak, közös emlékek, élmények születnek. Egy finom étel mellett lehetőség nyílik a kommunikálásra, az egymás meghallgatására.

9. Vonjátok be a nagyszülőket is

Ha olyan szerencsés helyzetben vagytok, hogy a nagyszülők még mindig élnek, akkor tudnotok kell, hogy ők a legjobb tanítók. Sokmás dolog mellett megtaníthatják gyerekeiteknek hogyan legyenek felelősségtudóak, közösségi emberek és hogyan nézzék a világot egy nyitottabb szemlélettel.

10. Tartsatok családi összejöveteleket

Szánjátok rá az időt és az energiát, és legalább hetente egyszer gyűljön össze a nagycsalád apraja nagyja. Beszélgessetek, érdeklődjetek egymás dolgai felől. Vitassátok meg a problémákat, értékeljétek ki a hátatok mögött lévő hetet.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek