Otthon„Használati utasítás” a természetes anyagú szőnyegekhez

„Használati utasítás” a természetes anyagú szőnyegekhez

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Mindannyiunknak fontos, hogy szőnyegeink sokáig szépek és tiszták maradjanak, na meg hogy a minőségük se romoljon meg a folyamatos használat során. A legtöbb figyelmet azonban azon daraboknak kell szentelnünk, amelyek természetes anyagból készültek.

 „Használati utasítás” a természetes anyagú szőnyegekhez

Ajánlott, hogy a szőnyegeket rendszeresen porszívózd ki, azok használatának függvényében. Aztán ha a szoba nedvességtartalma alacsony, jó ha közben felpumpálod a nedvességtartalmat, hogy az semmiképp se ártson a szőnyeg szálainak. Amennyiben kókusz- vagy szizálkender-rostokból készült a szőnyeg, tanácsos, hogy a helyiség nedvességtartalma időnként 60–70%-os legyen.

A világos árnyalatú szőnyegeket általában óvni kell a napsugaraktól.

A még nedves, friss foltokat azonnal el lehet távolítani, ha egy tiszta és száraz törlővel vagy szivaccsal felitatod. De semmiképp se dörzsöld! Így a folt továbbterjed, nemhogy eltűnik.

A sárfoltok eltávolítását ne vizes törlővel oldd meg, mert csak rosszabbá teszed a helyzetet! Inkább várd meg, míg a sár megszárad, aztán porszívózd fel.

Bor-, tinta-, kávéfoltok vagy szószok és lekvár okozta pacák eltávolítására használj hintőport, amelyet vízzel felvegyített alkoholba (1/4 víz, ¾ alkohol) mártott törlővel itass fel.

Nyugodtan kiporolhatod a szőnyegeket, ez a megoldás hatásosabb is a porszívózásnál. Azonban ebben az esetben vagy saját udvarra lesz szükséged, vagy csak speciális helyeket hajthatod végre a műveletet.

Olvastad már a szőnyeg történelme című cikkünket?

Télen kihasználhatod a hótakarót a szőnyeg megtisztítására. Természetes és kiváló megoldás, ha belefekteted a hóba és megütögeted a szőnyeg mindkét oldalát, aztán leporolod róla a hófölösleget, és máris kész a felfrissített padlótakaró.

Ugyancsak a felfrissítéshez és a színek ragyogásának a visszanyeréséhez alkalmazhatod az ecetes vizes megoldást. Vegyíts egy kevés ecetet egy kevés vízbe, majd egy törlő vagy puha kefe segítségével haladj végig a szőnyeg teljes felületén. Így megszabadulsz a molyoktól is, amelyek nagy előszeretettel költöznek a természetes szálak közé.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek