Szociológusok 8 tanácsa, amivel kibontakoztathatsz egy szégyenlős, visszahúzódó embert

Szégyenlősnek lenni nem mindig rossz dolog. Minden ember különböző szintű társasági aktivitásban érzi jól magát, ezért a szégyenlőség is természetes dolog. Mégis úgy tűnhet, hogy ezek az emberek visszahúzódó természetük miatt számos lehetőségről, tapasztalatról és élményről lecsúsznak.

Szociológusok 8 tanácsa, amivel kibontakoztathatsz egy szégyenlős, visszahúzódó embert

De mindez miért is van? Barry Schlenker szerint „sok társadalmilag szorongó ember attól tart, hogy képtelenek mások elvárásainak megfelelni, vagy lenyűgözni másokat.” A szégyenlős emberek is vágynak szorosabb emberi kapcsolatokra, de félnek az elutasítástól, vagy a kritikáktól, így inkább kerülik a társas eseményeket. Sokszor elszigeteltnek és magányosnak érzik magukat, ami további problémák kialakulásának kockázatát is fokozzák, mint például szorongás vagy depresszió.

Ha ismersz ilyen embert az életedben, akkor segíts rajta, hogy meríthessen egy kis önbizalmat, és megnyílhasson valaki előtt, ezekkel a lépésekkel menni fog:

1. Kérd meg, hogy a másik fél kezdeményezze a bemutatkozást

Egy szégyenlős ember bemutatása sokszor nehéz feladat. De ahelyett, hogy megpróbálnád megváltoztatni a visszahúzódó személy viselkedését, inkább kérd meg a másik felet, hogy ő kezdeményezzen. Próbálj laza légkört teremteni egyszerű kérdésekkel „Helló, én XY vagyok. Te ki vagy? Honnan jöttél? stb.”

2. Megerősítések

A szégyenlős emberek sokszor elbizonytalanodnak egy-egy bemutatkozás után, azért erősítsd meg bennük a dolgokat. Például, hogy a másik fél mennyire örül, hogy megismerhette őt, vagy hogy mennyi érdekes dolgot megtudott róla, amit nem is képzelt volna.

3. Használd a nevét

Általában az emberek szeretik beszélgetések során a saját nevüket szóba hozni és hallani mások szájából. Engedd, hogy az a szégyenlős személy érezze, hogy teljes mértékben rá figyelsz, és ezért használd bátran a nevét. Ez sokkal személyesebbé teszi a beszélgetést és közelebb hoz benneteket.

4. Fedezd fel az érdeklődési körét

Mi az, ami leginkább foglalkoztatja? Az emberek legszívesebben arról beszélnek, amit szeretnek csinálni, vagy ami lázban tartja őket. Ez egy könnyű beszédtéma lehet mindkettőtök számára. Érdeklődj, hogy mi a szenvedélye, mit csinál szabadidejében? Mi a munkája? És így széSzociológusok 8 tanácsa, amivel kibontakoztathatsz egy szégyenlős, visszahúzódó embertpen, lassan megnyílik előtted.

5. Ajánld fel a segítségedet

Ha egy szégyenlős embernek olykor segítségre van szüksége nem szívesen fordulnak másokhoz, inkább megpróbálják megoldani egyedül a problémát. Ezért ha tudod, hogy ilyen helyzetben van ahelyett, hogy várnád, hogy megkeressen, inkább ajánld fel önzetlen segítségedet. Így még jobban megbízik benned és a kapcsolatotok is szorosabbá válik.

6. Turbózd fel az önbecsülését

A szégyenlőség sokszor alacsony önértékeléssel társul. Igaz, hogy te egyedül képtelen vagy ezt teljes mértékben megváltoztatni, de sokat javíthatsz rajta, és segíthetsz abban, hogy magabiztosabbá váljon. Dicsérd meg öltözékét vagy a frizuráját. Helyeselj, ha valami jót mond.

7. Kezdeményezd te először a beszélgetést

Nem meglepő, hogy a visszahúzódó természetűek nem igazán szeretnek kezdeményezni, még egy beszélgetést sem. Ha egy kicsit is úgy érzik, hogy a másik nem akar velük társalogni, nem mernek nyitni. Szükségük van arra, hogy érezzék, hogy igenis igénylik a társaságukat.

8. Légy önmagad

Lehet, hogy viccesen hangzik, de ez az egyik legjobb módja annak, hogy kicsalogasd őt. Hagyd, hogy lássa te miként és hogyan teremtesz kapcsolatot másokkal, és kis idő után rá fog jönni, hogy erre ő is képes, és sokkal bátrabbá válik.

Erőltetéssel semmire sem fogsz menni, sőt, még csak rosszabb lesz a helyzet, hagyd, hogy a maga tempójában, lassan megnyíljon és elkezdjen ő is kibontakozni.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.
Comments Closed

Top