Személyiségfejlődés: amikor a gyerek elkezd feltételeket szabni…

A mindennapok során sok anya találkozik azzal a helyzettel, hogy ha megkéri egy feladat elvégzésére csemetéjét, azzal a válasszal szembesül:” Megteszem, ha te cserében…” és ezt egy hosszú lista követi…

Személyiségfejlődés: amikor a gyerek elkezd feltételeket szabni...

Erre minden szülő másként reagál. Egyesek felemelik hangjukat, mások büntetést szabnak ki, de a legtöbben beleesnek a zsarolás csapdájába. De nagyon kevesen vannak tudatában annak a ténynek, hogy gyerekük magatartásának alakulásáért teljes mértékben mi, szülők vagyunk a felelősek.

Sok szülő, a nevelés során, ugyancsak a zsaroláshoz folyamodik, amikor azt mondja: ”Nem kapsz addig édességet, amíg meg nem eszed a főzeléket!” – és ezzel szinte rávezeti gyerekét a hasonló módszer alkalmazására. Mert a gyerek úgy viselkedik, akár egy szivacs élete első éveiben, szinte szívja magába az szülők példáját. A gyerek számára mindig az a helyes, amit, és ahogyan a szülők tesznek, és ha a zsarolás példáját látja, akkor számára az lesz a követendő példa, a nélkül, hogy tudatosulna benne, hogy ez helytelen.

Amikor pedig rájön, hogy az alkalmazott módszer még működik is, igyekszik ezt tovább „fejleszteni”. Így nem is csoda, hogyha egy 8-10 éves gyerek kijelenti a szüleinek, hogy addig nem hajlandó a házi feladatok elvégzésére, amíg a szülők meg nem vásárolják számára a legújabb számítógépet, okos telefont vagy éppen videó játékot.

Szülőként, soha ne tegyünk ígéretet ezeknek a dolgoknak a megvásárolására. Mert egy szülő, ha kell, legyen barátja gyerekének, de ugyanakkor hatalmat kell gyakorolnia fölötte a szófogadás tekintetében. Az ajándékokat pedig a jeles napok alkalmával adjuk át gyerekeink számára, és nem kompenzálásként. Mert meg kell tanulnia a gyereknek, hogy a családon belül is, vannak számára kötelezettségek, amiket be kell tartania, mint a tanulás, a házimunkában való részt vétel, a kisebb testvérre való felügyelet stb. Ezek betartásával tud felkészülni majd a felnőtt élete valós problémáinak a megoldására.

Az már egy bonyolultabb eset, amikor gyerekünk egy drága játék megvásárlásával ostromol bennünket és ezt tetézheti, ha a barátok már esetleg rendelkeznek ezzel a játékkal. Ilyen esetben le kell ülnünk és komolyan megbeszélni a gyerekkel, hogy mi jelenti az akadályát a hőn áhított játék megvásárlásának. Tudatosítanunk kell bennük a pénz valós értékét.

Vigyázzunk tehát gyermekünkre és ugyanakkor figyeljünk az általunk nyújtott példára, melyet gyerekünk követni fog élete során.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.
Comments Closed

Top