Stephen Hawking: A kapzsiság és az ostobaság hamarább elpusztítja az emberiséget, mint hinnénk

Annak ellenére, hogy Stephen Hawking egy zseniális elméleti fizikus, illetve kozmológus, mégsem jövendőmondó. Mégis időről időre figyelmezteti az emberiséget, ha rossz irányba halad, így történt most is, amikor arról beszélt, hogy az emberek által létrehozott mesterséges intelligencia nagy valószínűséggel az emberi lét veszteségét okozhatja a jövőben.

Hawking szerint napjaink egyre fejlettebb mesterséges intelligenciája, rövid időn belül túl fog nőni az emberiségen, és bekövetkezhet az az állapot, melyben a gépek sokkal intelligensebbek lesznek, mint mi. Ez hosszútávon akár a teljes emberiség pusztulásához vezethet. Természetesen a mesterséges intelligenciával foglalkozó közösségek szeretnek tudomást sem venni az ilyenfajta figyelmeztetésekről, annak ellenére, hogy Hawking erőteljesen kritizálta a folyamatban lévő törekvéseiket.

Kritikái ellenére Hawking továbbra is független gondolkodóként osztja meg észrevételeit, melyek szerint, ha továbbra is hasonló tempóban fejlődik a mesterséges intelligencia, akkor jó esély van arra, hogy elpusztulhat minden, amit az emberiség a Kőkorszak óta felépített.

A múlt évben a Larry King Now nevű talk showban adott interjújában arról beszélt a kiváló fizikus, hogy úgy véli, hogy a legnagyobb fenyegetést az jelentheti a földre nézve, ha a gépek átveszik az irányítást az emberek felett és már lehetetlenség lesz megfékezni azokat. Ez a fajta kapzsiság és hülyeség az emberi lét végzetét is jelenthetik. Stephen Hawking ezt a két emberi bűnt tartja a legnagyobb veszélyforrásnak, és véleménye szerint az emberek napról napra egyre kapzsibbá és ostobábbá válnak. Azt is megjegyezte, hogy az elmúlt 6 évben fokozottan égető problémává vált a légszennyezettség, továbbra is számos emberi életet fog követelni, és újabb betegségek kialakulásához vezet.

„Bizonyára kevésbé lettünk kapzsibban és ostobábbak az előző találkozásunk óta, és a népesség is azóta fél billióval nőtt. Ilyen arányokkal 2100-ra 11 billióan leszünk. A légszennyezés is nőtt az elmúlt 5 évben. A nagyvárosok lakósságának 80%-a veszélyes levegőállapotoknak van kitéve.” – mondta.

Azt is hozzátette, hogy csupán emlékeztet arra, hogy amit csinálunk, az a végén felemészthet bennünket. Ha végignézünk, hogy mik folynak világszerte láthatjuk, hogy az élet összes területén használt dolgok automatizálva vannak. Okostelefonok, emberek helyett dolgozó robotok, és vezető nélküli gépkocsik, csak hogy párat említsünk.

Ezek a gépek egyre intelligensebbé válnak, míg úgy tűnik, hogy az emberek kezdik elveszteni a józan eszüket, hiszen lassacskán már mindent a gépek csinálnak helyettünk.

Vegyük például a selfit, ez az ártatlannak tűnő dolog 2014-ben 33 ezer ember sérülését okozta, mert vagy vezetés közben, vagy veszélyes helyzetekben kívánták megörökíteni saját arcképüket. De a telefonálás, internetezés is hasonló galibákat okozott. 2014-től 2016-ig összesen 54 halálos áldozata volt a selfizésnek Indiában, így az Indiai Turisztikai Minisztérium, barikádokkal és táblákkal el kellett kerítse „a selfie veszélyes zónákat”.

Nos, mint láthatjuk többek között ezek azok az emberi ostobaságok, amikre Hawking próbálja a figyelmünket felhívni. Míg a gépek intelligensebbek lesznek, az emberek elbutulnak, így már kezdetét is veszi az emberiség lassú pusztulása.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.

Facebook hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Top