Sose becsüld le az érintés erejét – íme, 5 meglepő tény, amit még biztos nem tudtál az érintésről!

„A legtöbb, amit válságos helyzetben a társunkért tehetünk, hogy szeretjük őt. Ha elsődleges szeretetnyelve a testi érintés, akkor egy ölelés minden vigasztaló szónál többet mond számára.” – Gary Chapman.

Ha jobban belegondolunk az érintés egy csodálatos ajándék számunkra! A családunk és közeli barátaink felé igazán csak úgy tudjuk szeretetünket kimutatni, ha testi kontaktusba lépünk velük, legyen az ölelés, puszi vagy akár egy bátorító érintés.

Az emberi érintés egy igen különleges képesség, mert azon kívül, hogy a mindennapi életben elengedhetetlen a tapintás, érzelmeket is tudunk közvetíteni az érintés segítségével. Viszont jöjjön most 5 olyan dolog, amit még nem is tudtál a tapintás érzéséről:

1. Az érintést teljes mértékben érzelmek irányítják

Magától értetődő, hogy a szociális interakciók elengedhetetlen része az érintés. Ha pozitív környezetben vagyunk, jó emberekkel körülvéve, akkor a saját érintéseink is pozitív töltetűek, semmiféle agresszivitás nélkül. Vegyük példának azt, hogy ha egy szerető anya öleli egyik karjával át gyermekét, az teljesen mást jelent, ha egy főnök vereget hátba egy jól elvégzett munka után. Az érintés szándéka környezettől és érzelmektől függ.

2. Az érintés két különböző agyi területet mozgat meg

Az emberi agynak két területére van szüksége ahhoz, hogy az érintés létre tudjon jönni: egyik a szenzoros másik pedig az érzelmi területek. A szenzoros rész felel az érintés fizikai értelmezéséért, tehát szerkezet, hely, nyomás, rezgés stb. érzékeléséért. Az érzelmi terület pedig az érintést pszichológiailag értelmezi.

3. Fejlődés szempontjából az érintés az első számú érzék

Hihetetlen, de a magzat a fogamzástól számított 3 hétre már rendelkezik egy alapfokú tapintási képességgel. A 8.-ik hétre viszont az embrió már képes értelmezni a tapintásból származó érzeteket. A bőr érzékenységének foka más és más a test különböző területein.

4. A tapintás váratlan módokon képes befolyásolni az életünket

A tapintás a minket körülvevő világgal kiegészülve egész hihetetlen módokon képes hatással lenni az életünkre. Vegyük például azt, hogy az ökölvívók ütései teljesen a meccs hangulatától és a saját hangulatuktól függnek.

5. Az érintés elengedhetetlen a személyes fejlődésünk és egészségünk érdekében

Az érintés fontos összetevőjét képezi a mentális és érzelmi egészségnek. Ez különösen az újszülöttekre és a 8 év alatti gyerekekre igaz, mert ebben a periódusban érintések útján tapasztalnak, ismerkednek a világgal, az újszülöttek érintésekkel kommunikálnak. Az érintés ereje képes csökkenteni a stresszt és kialakítani a szülők és gyerek között az intimitást.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.


Comments Closed

Top